Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem bontható le a Terror Háza pengefala

2003.10.07. 18:23
A Fővárosi Közigazgatási Hivatal a napokban határozott arról, hogy a megsemmisíti a pengefalra kiadott VI. kerületi bontási határozatot - értesült az Info Rádió. Az indoklás szerint a kerület kicsúszott abból az egy éves határidőből, ami a korábbi új eljárásra kötelezés és a bontási határozat között eltelt.
A Terror Házát 2002 elején adták át, nem sokkal a választások előtt. A járdára kilógó pengefal rögtön vitákat kavart a fővárosi önkormányzatnál. A város szocialista-szabaddemokrata vezetésének akkori álláspontja szerint a fal akadályozta a gyalogos forgalmat az Andrássy úton és ez az álláspont máig nem változott.

Az akkor még fideszes vezetésű kerület viszont engedélyt adott az időközben megépült létesítményre, amelyet a főváros megfellebbezett. A vitában a Fővárosi Közigazgatási Hivatal tavaly áprilisban úgy döntött, hogy új eljárásra kötelezi a kerületet, mert nem építési, hanem fennmaradási engedélyt kellett volna adni.

A választások után megváltozott a kerület vezetése, és az új szocialista vezetés idén bontási határozatra módosította a korábbi építési engedélyt. Mivel azonban a határozat kiadása és az új eljárásra kötelezés között eltelt egy év, a közigazgatási hivatal most megsemmisítette a bontási határozatot, így a pengefal maradhat.

A hivatal megsemmisítő határozata szerint a hatósági eljárás lezárult, ha a főváros továbbra is bontani szeretne, akkor polgári peres eljárás során, birtokháborítási perben keresheti az igazát.