Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Megújulna a rendőrség

2003.05.29. 13:44
A Belügyminisztérium felmérte a rendőrség helyzetét és megállapította, hogy a testület önhibáján kívül nem tud megfelelni az új kihívásoknak - hangoztatta az ORFK székházában tartott csütörtöki tájékoztatón Pál Tibor, a BM politika államtitkára, aki szerint 13 éve a rendőrségen nem történt semmilyen alapvető változás. Eljött az idő a reformra - vélik a rendőri vezetők és az államtitkár. Terv már van, pénz egyelőre nincs.
A feladatok növekedésével együtt nem nőtt arányosan a rendőrség büdzséje, de a BM álláspontja szerint a közigazgatási reform és az Európai Uniós csatlakozás olyan helyzetet teremt, amely segíti a rendőrség modernizációját. Ezért év elején létrehoztak egy - a rendőrségnél és a Belügyminisztériumnál dolgozó szakemberekből álló - tanácsadó kollégiumot, melynek a rendőrség hatékonyságának javítása a fő feladata.

A fő cél a kapitányságok erősítése

Hatékonyság
A Gallup Intézet felmérése szerint a rendőrség bűnüldözési eredményességének mutatói nemzetközi összehasonlításban elérik, sok esetben meghaladják a nyugat-európai színvonalat. A lakosság biztonságérzeti indexe 59, ami jobb az Egyesült Államokénál.

Azóta elkészült egy cselekvési program, a tervek szerint a hosszú távú reform első lépése, melyet a belügyminiszter jóváhagyott. A program azokat a szakmai sarokpontokat jelöli meg, amelyekben feltétlenül változásra van szükség. A legfőbb célok között szerepel a helyi rendőrkapitányságok megerősítése, az ORFK korszerűsítése, a bűnüldözési tevékenységi korszerűsítése és a hosszú távú tervek előkészítése.

A jövő már év elején elkezdődött

Pál Tibor elmondta, a program már megkezdődött és vannak látható eredményei. Ilyennek értékelte a helyi szerveknél dolgozó állomány béremelését, a gépkocsi-állomány és a számítógépes eszközök fejlesztését. De az államtitkár szerint a reform végrehajtása vélhetően több választási ciklusokon is átnyúlik majd.

A rendőrség kultúra- és attitűdváltást is szeretne. Ennek keretében teljes körű minőségfejlesztést terveznek, melyben hangsúlyt kapna az egyéni teljesítményértékelés, és a belső kommunikáció megújítása.

Előbb tervezzünk, aztán kérjünk

Mindehhez azonban pénzre van szükség, s bár a rendőrség idén több költségvetési támogatásban részesült mint korábban. A forráshiányt jó érzékelteti, hogy az idén 140 milliárd forintból gazdálkodó testület 1 százalékot tudott spórolni a Salgó László által szorgalmazott takarékossági intézkedésekkel.

Pál Tibor szerint nem lenne jó "hívószó", ha a rendőrség csak úgy egyszerűen pénzt kérne a reformokra. Az államtitkár úgy véli, előbb le kell tenni a programot az asztalra, mert a legjobb érv éppen egy jó program lehet a költségvetési vitákban.