Tetőzött a Tisza Tokajnál

2000.04.12. 12:13
Tetőzött a Tisza Tokajnál. Szabolcsban négy településen negyven centiméter magasan áll a víz az utcákon. A Honvédelmi Minisztérium védekezésre fordított költsége a következő 3-4 hét alatt elérheti a milliárdos nagyságrendű összeget is.

A honvédelmi tárca akár háromezer katonát is ki tud vezényelni az árvízvédelmi munkálatokra, de szükség esetén a teljes műszaki bázisa is rendelkezésre áll - jelentette be a honvédelmi miniszter, miután találkozott a fővárosi és megyei védelmi bizottságok vezetőivel.

Szabó János közölte: eddig 866 katonát rendeltek ki védelmi munkálatokra. Közülük 350-en Tiszalúcon, a többiek pedig Szolnok térségében kezdték meg szerdán reggel a munkálatokat.

Elmondta azt is, hogy a minisztérium védekezésre fordított költsége a következő 3-4 hét alatt elérheti a milliárdos nagyságrendű összeget is.

Szerdára éjjel ötszázan védték a nyári gátat Tiszadobon, miközben megkezdődött a községet védő második védvonal emelése is - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település jegyzője.

Huszti Jánosné elmondta: csurgásokat, szivárgásokat és buzgárokat szüntettek meg ismételten a megfeszített munkát végző emberek, így megakadályozták a víz kitörését.

Balsán, Bujon, Gávavencsellőn és Szabolcs községben együttesen 810 lakás került veszélybe a Lónyay-főcsatorna árhulláma miatt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Istenes Sándor ezredes azt is elmondta, hogy négy településen eddig négy család 14 tagját költöztették ki otthonából.

Egy ház összedőlt, egyet le kellett bontani, tíz jelenleg víz alatt áll, 798-at pedig körbe vett az ár, s azokat jelenleg is védik homokzsákból emelt töltésekkel.

Az ezredes közölte azt is, hogy a Balsa és Gávavencsellő közötti utat elöntötte a víz, ezért lezárták a forgalom elől.

A térségben dolgozó Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelmi osztagának vezetője elmondta: a négy település körzetében a magas terepre tekintettel a főcsatornához nem építettek gátat, de most a terület fölött 40 centiméterrel áll a víz.

Az alacsonyabban fekvő községrészek veszélybe kerültek, ott homokzsákokból emelt nyúlgátakkal kell védeni a házakat - tette hozzá az osztagvezető.