Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

TGM: Öregem, szedd össze magad!

2005.01.15. 11:13
Hosszú, személyes hangú levelet írt Tamás Gáspár Miklós Orbán Viktornak. A filozófus a Népszabadságban közölt nyilvános levélben arra kéri az ellenzék vezérét, hogy fejezze be végre a "hosszú apolitikus pihenőt", mert "nincs olyan jó kormány, amely meglehetne ellenzék nélkül".
"Kedves Viktor! Szomorúan olvasom, hogy úgy véled, hanyatlik politikai pályád, azelõtt meg azt mondtad, ha kudarcot vallasz valamelyik népszavazáson, akkor meg kell fontolnod, hogy visszavonulj a közéletbõl. Mint tudod, nem tartozom politikai híveid közé, ennek ellenére ezek a mondataid aggasztanak" - írja Tamás Gáspár Miklós a Népszabadság Hétvége mellékletében közölt levelében.

A filozófus közel kolumnás írásában úgy véli, Orbánnak, akármi is az álláspontja a népképviseleti kormányzással szemben, a mai szerepe benne majdnem olyan fontos, mint a kormányfőé.

"Úgy vélem, kedves Viktor, hogy nem látod el a munkádat, amellyel a választóid megbíztak. Teljesen tűrhetetlen állapot az, hogy bojkottálod a parlament üléseit. Nincs olyan parlamenti szisztéma a kontinensen, amelyben ez előfordulhat, és nem véletlenül. Nem illik megvetni azt a politikai módszert, amelynek jóvoltából te (ma is) hazánk egyik vezetője vagy. Ha azt akarod sugallni, hogy az Országgyűlés nem számít, akkor indíts (ellen)forradalmi mozgalmat a parlamentarizmus fölváltására valami szebbel, jobbal" - olvasható a levélben.

"Úgy látom, a komoly (azaz parlamenti) politizálás gyeplőit kiengedted a kezedből. Ez nyilván azért is van, mert bár érted, de nem pontosan érted a parlamentarizmus népszerűtlenségének a mélyebb okait. Többek között a politikai viták kiüresedése miatt ilyen népszerűtlen az Országgyűlés. Ha pedig vezetőtársaidnak a távollétedben nincs joguk a kezdeményezésre, akkor marad a primitív személyeskedés, amely a kelleténél is rosszabb fényt vet a jobboldalra.

Nélküled - az ellenzék vezére nélkül - nem működőképes a szisztéma, amelyet utálhatsz, de amelynek szolgálatára (mint országgyűlési képviselő) fölesküdtél. Ehhöz képest a személyes véleményed másodlagos. Ellenfeled, Gyurcsány Ferenc - akivel sok baj van, de ez most nem a témám, majd legközelebb - a parlamenti emelvényen állva a hazai demokratikus politika korlátlan ura. Ez nincs jól így. (_) Ellenzékre szükség van. Úgy látszik, te nemcsak kormányon, hanem ellenzékben sem gondolod ezt így. De nem gondolhatod. Ezt neked tilos gondolnod, még tilosabb gondolatodat megvalósítanod. Neked se jó, Viktor. Senki se tagadja tehetségedet, intelligenciádat, képzelőerődet, bátorságodat. De ezek a tulajdonságok elkopnak a hosszú, apolitikus pihenő alatt. Ha volna kinek átadnod a jobboldalon a hatalmat - bár az illető így mindenképp elvesztené a következő választásokat -, akkor azt tanácsolnám, tedd meg azonnal. De gondoskodtál róla, hogy ne legyen."

Tamás Gáspár Miklós szerint Orbán munkáját jelenleg a jobboldali sajtó végzi el helyette. "De ez nem lehet tartós állapot. Neked kell megmutatnod, szerinted mi a hiba a kormányzásban, s azt is, hogyan lehet ezeket a hibákat kijavítani. Ha mindezt megteszed, az ország helyzete akkor is súlyosan problematikus marad. Csak nem lenne a nyilvános beszéd róla ennyire szétfolyó, bizonytalan és antipolitikus."

"Szükség van rád, öregem, szedd össze magad. Jó egészséget, sok szerencsét kívánok."- olvasható a levél végén.