Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Befejezné a szövegelést a Tilos

2004.02.06. 13:01
Csak zenét sugározna a Tilos Rádió, amíg átalakítja belső szervezeti struktúráját, döntött többórás vita után a közösségi rádiót fenntartó alapítvány kuratóriuma. A testületet is megosztó döntés szerint az ORTT-hez fordulnak, hogy időlegesen módosítsák a Tilos műsorszolgáltatási szerződését.
A következő néhány hónapban, amíg átalakítja szervezeti struktúráját, képzi munkatársait, csak zenét sugározna a Tilos Rádió; erről péntek hajnalig tartó ülésen döntött az adót működtető alapítvány kuratóriuma az elnök közlése szerint.

Mivel a Tilos RÁdió kérése még nem érkezett be a médiahatósághoz, az Indexnek nyilatkozó Timár János nem kívánta kommentálni azt. Az ORTT szabaddemokrata delegáltja annyit mindenesetre elmondott, hogy a Rádió C az adó műsorstruktúrájának átalakításakor megkapta a médiahatóság engedélyét a csak zenei műsorok sugárzásához. Mint mondta, előfordult már, hogy egy rádióadó nem a műsorszolgáltatási szerződésben előírt struktúrában sugárzott. Példaként a Sláger Rádiót hozta fel. Az adót később kötbér megfizetésére kötelezték.

Az Est FM szintén előzetes engedélykérés nélkül változtatta meg műsorstruktúráját, amikor az adó átalakításakor kirúgták munkatársaik nagy részét.

Szánalmas agónia lenne

Még a nap folyamán informálisan megkeresik a médiahatóságot, milyen módon kezdeményezhetik azon vállalásaik módosítását, amelyeket a műsorszolgáltatási szerződésben programjukkal kapcsolatban tettek,- közölte Csabai Gábor, aki szerint még nem döntötték el, mit tesznek, ha nincs erre fogadókészség az Országos Rádió és Televízió Testületnél (ORTT). "Akkor újabb kérdés és felelet előtt állunk" - mondta. Attól tartanak, ha továbbra is a jelenlegi - az adásidő mintegy negyven százalékát kitevő élő beszélgetést tartalmazó - struktúrát tartják fenn, "félő, hogy egy nagyon szánalmas agóniához és újabb undorító támadásokhoz vezet, amit esetleg már nem fogunk túlélni".

Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a rádió - amely, mint mondta, egykor médiatörténelmet írt - szóljon, és azon keresztül közzé tudják tenni - például a jövedelemadó egy százalékának felajánlásával kapcsolatos - felhívásaikat. Csabai Gábor szerint - amennyiben az ORTT hozzájárul a szerződés módosításához - a kért néhány hónap alatt "kavicsról kavicsra, alapjaiból újra kell raknunk egy működőképes Tilos Rádiót", hozzátéve, ennek része lesz a szervezeti átalakítások mellett az is, hogy műsorvezetőiket bizonyos "nélkülözhetetlen tudnivalókra" oktatják, ezek között említve a személyiségi joggal kapcsolatos jogszabályokat és a médiatörvényt.

Nem voltak elegen

Az ORTT az MTI egyik testületi tagtól származó értesülései szerint a jövő héten tárgyalhatja a Tilos Rádióval kapcsolatos újabb beadványt, miután csütörtökön a sürgősségi szavazáshoz szükséges négy személy helyett csupán hárman vettek részt a grémiumnak az adó egy nappal korábbi adásában elhangzottakkal kapcsolatban összehívott ülésén. A médiahatóság irodája azonban megindította a vizsgálatot, amelynek részeként bekéri a kifogásolt adás hanganyagát.

A Magyar Nemzet honlapján szerdán az állt, hogy a Tilos Rádió aznapi adásában felolvasott egyik sms-üzenet szövege a következő volt: "Orbán Viktor egy köpönyegforgató fasiszta patkány, ne dőljünk be neki! Pusztuljanak az egyházak! Éljen Barangó!". Az sms beolvasása után a műsorvezető elhatárolódott annak tartalmától, és jelezte, ilyen tartalmú üzeneteket a jövőben nem fognak beolvasni, mondta az MTI-nek szerdán a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke. Csabai Gábor közölte, a rádiónál ajánlások vannak érvényben arra, mi hangozhat el adásban, mi nem, de a hallgatói üzenetekkel "a sok-sok év alatt nem volt különösebb probléma".

Az utolsó figyelemztetés

A Fidesz médiaszekciója szerint a Tilos Rádió tudatosan provokálja a hívőket és a "polgári gondolat" követőit. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben emlékeztettek arra, hogy az ORTT legutóbb írásbeli figyelmeztetésben részesítette a rádiót, ami azt jelenti, hogy "ha másodszor kellene e joghátrányt alkalmazni a műsorszolgáltatóval szemben (...), úgy azonnali hatállyal fel kell mondani a szerződést". Az ORTT január 21-én harminc napra felfüggesztette a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát, mert az egyik, Barangó néven ismertté vált műsorvezető szenteste azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt".

A médiahatóság akkor - a Tilos másik két kifogásolt esetét is tárgyalva - hat hónapra kizárta a rádiót "a Műsorszolgáltatási Alapból való támogatásból", és mintegy utolsó figyelmeztetésként alkalmazta a médiatörvény azon kitételét, amely szerint a testület "írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést". Amennyiben a médiahatóság ismét elmarasztalja a Tilost, az a rádió műsorszolgáltatási szerződésének felmondását vonhatja maga után. Az adó jelenleg azért sugározhat, mert a bíróság felfüggesztette az ORTT által kiszabott büntetés végrehajtását.