16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 1
Brazília 0

A Fidesz az ORTT-hez fordul a Tilos miatt

2004.02.04. 17:06
A Fidesz újra a médiahatósághoz fordult, amiért a Tilos Rádió szerda délelőtti adásában beolvastak egy SMS-t, amely a párt közleménye szerint "súlyosan sértő, uszító kifejezésekkel illette Orbán Viktor volt miniszterelnököt, valamint az egyházakat". A rádió kuratóriumi elnöke közölte, hogy a műsorvezetők azonnal elhatárolták magukat az üzenettől.
Újra az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordul a Fidesz - tartalmazza Révész Máriusz szóvivő szerdai közleménye. A politikus szerint a rádió egyik szerdai műsorában beolvastak, egy a volt miniszterelnököt és az egyházakat súlyosan sértő, uszító tartalmú SMS-t. A Fidesz szerint mindez nem a véletlen műve. A dokumentumban az olvasható, hogy a Tilos Rádió tudatosan provokálja a hívőket és a "polgári gondolat" követőit.

Fideszes sajnálkozás

"Sajnálatos, hogy a Tilos Rádió nem tudott élni a bíróságtól kapott lehetőséggel" - áll Révész Máriusz közleményében. A szóvivő hozzáteszi: "a Tilos Rádió saját sorsának kovácsa volt".

A műsorvezetők elhatárolódtak

"Orbán Viktor egy köpönyegforgató fasiszta patkány, ne dőljünk be neki! Pusztuljanak az egyházak! Éljen Barangó!" - tartalmazta a hallgatói SMS, amelytől a két műsorvezető elhatárolta magát. Az SMS beolvasása után a műsorvezető jelezte is, hogy ilyen tartalmú üzeneteket a jövőben nem fognak beolvasni - mondta az MTI-nek a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke. Csabai Gábor közölte: a rádiónál ajánlások vannak érvényben arra, mi hangozhat el adásban, mi nem, de a hallgatói üzenetekkel "a sok-sok év alatt nem volt különösebb probléma".

A Tilos korábbi "ügye"

Az ORTT január 21-én harminc napra felfüggesztette a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát, mert az egyik műsorvezető karácsonykor azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". Az ORTT a médiumot hat hónapra kizárta "a Műsorszolgáltatási Alapból való támogatásból", illetve alkalmazta a médiatörvény azon kitételét, amely szerint a testület "írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést".

A Tilos Rádió az ORTT határozatának kézhezvétele után megkezdte a műsorszolgáltatás szüneteltetését. A rádió közölte: megfellebbezik az ORTT határozatát, illetve a bíróságtól kérik, hogy az ügyben majdan születendő végleges döntésig függessze fel a harmincnapos büntetés végrehajtását. A Fővárosi Bíróság ezt január 28-án megtette, így a rádió ismét megkezdte a működést.

(A Tilos Rádió sérelmezett műsorának készítésében az Index egyik munkatársa is részt vesz.)

Pártvélemények
Sajnálom, hogy a Tilos Rádióban felolvasták az Orbán Viktor volt miniszterelnököt és az egyházakat sértő SMS-t - mondta Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő az MTI-nek szerdán. "Orbán Viktor nem fasiszta, az egyházakat békén kell hagyni" - jelentette ki. "A szólásszabadság együtt jár azzal, hogy számunkra kellemetlen, gyakran elfogadhatatlan nézeteket is hallunk" - közölte a honatya. Hozzátette: ezekkel szemben nem adminisztratív eszközökkel, hanem komoly politika vitával kell fellépni.

Balogh László MDF-es képviselő az MTI-nek azt mondta: újabb, jól felépített provokációról van szó, "ami arról szól, hogy a Medgyessy-kormány kapjon egy újabb gumicsontot, és a média azzal foglalkozzon, és ne az ország gazdasági és politikai helyzetével".

Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa az MTI-nek azt mondta, hogy mivel a részleteket nem ismeri, nem nyilatkozik az ügyben. Hozzátette: eddig csak Révész Máriusz "kormányellenes kirohanásait" hallotta egy rádióműsorral kapcsolatban. Egy ilyen ügybe "kár a belpolitikát és a kormányt belerángatni" - közölte Újhelyi István.  • Hírek
  • Hírek