Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népszavazás is lehet Gyurcsány tisztasági csomagjáról

2007.10.08. 12:42
Elkészült a hétpontos tisztasági csomag normaszövege, legalábbis szocialista forrásaink szerint ezt jelenti be Gyurcsány Ferenc a parlamentben napirend előtti felszólalásában.

Többek között a képviselői összeférhetetlenséget, a főállású képviselőséget, és az uniós pénzek felhasználhatóságának tisztaságát, valamint az összeférhetetlenségi szabályokat taglaló javaslatcsomagról Gyurcsány név szerinti szavazást fog kérni a parlamentben. Információink szerint a normaszöveget a miniszterelnök a szocialista frakció délelőtti ülésén már egyeztette.

A kormányfő hétpontos csomagja (amit blogján is közzétett):

1. Átlátható kampány- és pártfinanszírozást.

2. A pártok ifjúsági szervezetei legyenek részei a pártfinanszírozásnak.

3. Pártközeli civilek ne kapjanak közpénzt.

4. Megalkotják Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályát.

5. Vagyonosodási vizsgálat elrendelése fontos köztisztviselőknél, minisztériumi vezetőknél, képviselőknél.

6. Főállású képviselőség megteremtése 2010-től.

7. Képviselői tiszteletdíjak rendezése.

Gyurcsány azt is javasolja majd, hogy a tisztelt ház soron kívül tárgyalja az ügyet, ehhez a honatyák négyötödös támogatására lenne szükség. Amennyiben az országgyűlés "lesöpri" a javaslatokat,akkor frakcióbéli forrásaink szerint a kormány és 125 képviselő népszavazást kezdeményez az ügyben (mivel a jelenlegi szabályozás ebben az esetben eltekint az aláírásgyűjtéstől és csak az OVB-nek, illetve az Alkotmánybíróságnak kell áldását adnia a kezdeményezésre, így a népszavazás procedúrája viszonylag gyorsan lepörgethető.

A tisztasági csomag kérdéseit - költséghatékony módon - egyébként a Fidesz tandíj és vizitdíjra kihegyezett népszavazási kérdéseihez csatolnák.