Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Népszavazás is lehet Gyurcsány tisztasági csomagjáról

2007.10.08. 12:42
Elkészült a hétpontos tisztasági csomag normaszövege, legalábbis szocialista forrásaink szerint ezt jelenti be Gyurcsány Ferenc a parlamentben napirend előtti felszólalásában.

Többek között a képviselői összeférhetetlenséget, a főállású képviselőséget, és az uniós pénzek felhasználhatóságának tisztaságát, valamint az összeférhetetlenségi szabályokat taglaló javaslatcsomagról Gyurcsány név szerinti szavazást fog kérni a parlamentben. Információink szerint a normaszöveget a miniszterelnök a szocialista frakció délelőtti ülésén már egyeztette.

A kormányfő hétpontos csomagja (amit blogján is közzétett):

1. Átlátható kampány- és pártfinanszírozást.

2. A pártok ifjúsági szervezetei legyenek részei a pártfinanszírozásnak.

3. Pártközeli civilek ne kapjanak közpénzt.

4. Megalkotják Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályát.

5. Vagyonosodási vizsgálat elrendelése fontos köztisztviselőknél, minisztériumi vezetőknél, képviselőknél.

6. Főállású képviselőség megteremtése 2010-től.

7. Képviselői tiszteletdíjak rendezése.

Gyurcsány azt is javasolja majd, hogy a tisztelt ház soron kívül tárgyalja az ügyet, ehhez a honatyák négyötödös támogatására lenne szükség. Amennyiben az országgyűlés "lesöpri" a javaslatokat,akkor frakcióbéli forrásaink szerint a kormány és 125 képviselő népszavazást kezdeményez az ügyben (mivel a jelenlegi szabályozás ebben az esetben eltekint az aláírásgyűjtéstől és csak az OVB-nek, illetve az Alkotmánybíróságnak kell áldását adnia a kezdeményezésre, így a népszavazás procedúrája viszonylag gyorsan lepörgethető.

A tisztasági csomag kérdéseit - költséghatékony módon - egyébként a Fidesz tandíj és vizitdíjra kihegyezett népszavazási kérdéseihez csatolnák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!