2001-ben derül ki augusztus 20. részletes számlája

2000.08.18. 14:13
Legkorábban 2001 őszén ismerheti meg a közvélemény az idei augusztus 20-i ünnepségek részletes költségeit - tudta meg az Index az ÁSZ illetékesétől. Amint arról beszámoltunk, korábbi ígéretével ellentétben Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője csütörtöki tájékoztatóján sem ismertette a programok költségeit, e helyett bejelentette, hogy az Állami Számvevőszék útján számot adnak majd a költségekről. Az idei ünnepség mindenkinek egy ajándék - hangoztatták a szervezők, ennek ellenére azonban a vidékről érkezők csak postavonattal utazhatnak haza, ha Budapestre utaznak a tűzijátékra.
Milleniumi pompa - de milyen áron?
Legkorábban 2001 őszén ismerheti meg a közvélemény az idei augusztus 20-i állami ünnepség részletes költségeit - nyilatkozta titkárnőjén keresztül az Indexnek Bihari Zsigmond, az ÁSZ illetékes igazgatója. Mint ismeretes Tóth István Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának vezetője csütörtöki tájékoztatóján azzal hárította el az Index költségekre vonatkozó kérdéseit, hogy arról nem az Indexnek, hanem inkább az Állami Számvevőszéknek számolnak el. A bökkenő csak az, hogy a kancellária idei pénzköltéseit jövőre ellenőrzik. Az 1999-es ellenőrzéssel például a napokban végeznek.

Amint arról az Index többször beszámolt, az Országimázs Központ először arra hivatkozva tagadta meg az információadást a költségekről, hogy az ünnepi programokat ajándéknak szánják a lakosságnak, s anyukáink sem azzal szokták kezdeni a karácsonyt, hogy elmondják: mennyibe került a bejgli és miért: Így az egyes programok költségei nem ismerhetőek meg, csak az, hogy az egész esemény 765 millióba kerül.

Tóth István Zoltán az összköltségeken kívül egyetlen adatot volt hajlandó közölni, mégpedig azt, hogy a programokról rendezett sajtótájékoztató utáni fogadás személyenként háromezer forintba került. Közreműködőkkel, rokonokkal, barátokkal együtt legalább százan tartózkodtak a tájékoztatókon kedden is, csütörtökön is, ami azt jelenti, hogy csak a sajtótájékoztatón felszolgált ételekre hatszázezer forintot költöttek közpénzekből. Így 764 millió 400 forint sorsa ismeretlen.

A különvonatokra nincs pénz

Csak postavonattal tudnak majd hazajutni azok a vidéken élők, akik kíváncsiak a millenniumi tűzijátékra. Miskolcra például az égiparádé kezdete után öt perccel megy az utolsó személyszállító vonat.

Fejér László, a MÁV személyszállítási osztályának munkatársa az Indexet arról tájékoztatta, hogy azért nem indítanak különvonatokat, mert erre nem kaptak felkérést az Országimázs Központtól. Ha szükséges, a menetrend szerint közlekedő postavonatokhoz újabb kocsikat tudunk csatlakoztatni - tette hozzá. A postavonatok menetideje egyébként többszörösen meghaladja az egyéb járatok menetidejét. Budapesttől Szegedig az út például több, mint négy óra.