Donát
-4 °C
2 °C

Növelte előnyét a Fidesz

2001.06.12. 13:48
Többen tartják rokonszenvesnek a szocialistákat, mint a Fideszt, mégis növelte előnyét a nagyobbik kormánypárt és csökkent az MSZP támogatottsága az egy héttel korábbi adatokhoz képest a TNS Modus közvélemény-kutató társaság legfrissebb jelentése szerint. A többi parlamenti párt népszerűsége az Országgyűlésbe jutáshoz szükséges küszöb környékén vagy alatta mozog. A kormány megítélése nem változott.
Az elmúlt négy hét adatainak értékelése alapján a biztos pártválasztó és szavazni akaró felnőtt lakosság körében tovább növelte előnyét a Magyar Szocialista Párthoz képest a Fidesz. A 21. héten a megkérdezettek körében 45 százalék választotta a Fiatal Demokraták Szövetségét a választható pártok közül, két százalékkal többen, mint egy héttel korábban. A szocialistákat választók köre viszont 4 százalékkal csökkent: a felnőtt és biztos pártválasztó, szavazni is akaró népesség körében a megkérdezettek 39 százaléka választaná az ellenzék legnagyobb pártját, szemben az egy héttel korábbi aránnyal, amikor 43 százalék volt ez az érték.

A Fideszhez pártoltak a kisgazda szavazók?

A fiatal demokraták népszerűségének növekedése párhuzamosan kezdődött a belső megosztottságtól és személyi konfliktusoktól szavazókat vesztő kisgazdák mélyrepülésével. A kormány megítélése szinte alig változott, pontosabban két pontot javult a biztos pártválasztó, szavazni akaró felnőtt lakosság körében, és hajszálnyit sem javult, nem is romlott a teljes felnőtt népesség megítélése szerint. Valamelyest csökkent ugyan a Magyar Szocialista Pártot rokonszenvesnek tartók aránya, de még mindig többen vannak, mint a Fidesszel rokonszenvezők.

A másik négy parlamenti párt népszerűsége a felmérés szerint az Országgyűlésbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb körül illetve alatta mozog. Az SZDSZ a MIÉP és a kisgazdák szavazótáborának nagysága stagnál, ám az MDF az utóbbi hetekben némileg javított helyzetén. Rokonszenv tekintetében a kisgazdák állnak a legrosszabbul: a megkérdezetteknek csupán 15 százaléka szimpatizál velük. A MIÉP a megkérdezettek egynegyedének rokonszenves, míg az MDF és az SZDSZ 40 illetve 41 százalékuknak.

Medgyessy "még nem látszik"

Az MSZP kongresszusa a hét végén Medgyessy Pétert választotta kormányfőjelöltjének, ám a 21. hét adatai még nem tükrözik, vajon milyen irányba módosítja a volt pénzügyminiszter, pártonkívüli Medgyessy szerepvállalása a szocialisták támogatottságát. A TND Modus elemzése szerint egyelőre az sem választható szét az adatokból, hogy a Kövér-Pokorni csere vagy Orbán pártoktól függetlennek eladni kívánt új szerepe, illetve a kisgazdák teljes eltűnése növeli-e ilyen mértékben a fiatal demokraták támogatottságát.

A módszertan
A hagyományos közvélemény-kutatási módszerekkel szemben, amelyek egy adott hét vagy például öt nap alatt felvett adatokkal dolgoznak, a TNS Modus az év minden napján végez felmérést. Hetente 250 embert kérdeznek meg, az ország 135 településén. Az adatfelvétel sajátosságából adódóan lehetőség nyílik az ún. "görgetett átlagok" számítására is, amely az egyes időszakokban végzett adatfelvételek hibáinak kiküszöbölésére is alkalmas. A fenti felmérés egyrészt a 2000 márciusa óta az elmúlt 60 hétben felvett 15 ezer, másrészt az idén a 20. hétig lekérdezett 5 ezer fős adatbázisban elvégzett elemzés eredményeit tárgyalja.