Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Országos sztrájkra készek a tömegközlekedési dolgozók

2006.11.23. 13:14
Kapcsolódók (8)
A fővárosi és a vidéki városi közlekedési dolgozókat tömörítő tíz szakszervezet sérelmezi, hogy a kormányzat nem egyeztetett velük, és érdemi vita nélkül terjesztette a parlament elé az új korkedvezményes nyugdíjazási szabályozást.

Országos közös sztrájkbizottságot alakítanak és minden törvényes eszközzel készek megvédeni a dolgozók érdekeit a városi közlekedésben tevékenykedő szakszervezetek, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a korkedvezményes nyugdíjazás új szabályzását, közölték a Városi Közlekedési Konferencia képviselői az MTI-vel csütörtökön.

Földényi György, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége nevében elmondta, hogy tíz érdekvédelmi szövetség, szervezet balatonfenyvesi kétnapos tanácskozásán nyílt levelet fogalmaztak meg az országgyűlési képviselők részére.

A fővárosi és a vidéki városi közlekedési dolgozók sérelmezik, hogy a kormányzat az érdekképviseletekkel való egyeztetés, illetve széles körű érdemi vita nélkül terjesztette a parlament elé a dolgozók számára hátrányos, új korkedvezményes nyugdíjazási szabályozást.

A szakszervezetek emlékeztetik a törvényalkotókat arra, hogy többszöri felvetésük ellenére a kormányok 1997 óta halogatták a korkedvezményes nyugdíjazással kapcsolatban tett javaslataik megvitatását.

Földényi György közölte, hogy a konferencia résztvevői felszólították a parlamenti képviselőket arra, hogy a benyújtott törvénymódosítást utasítsák el. Egyidejűleg a jelenlegi szabályozás hatályban tartásával, a jövő év végéig biztosítsanak időt a kormányzat és az érdekképviseletek közötti egyeztetésre, egy új szabályozás benyújtására.