Ervin
14 °C
22 °C

Bokros szerint elkerülhetetlen a nyugdíjkorhatár emelése

2006.11.23. 09:52
Elgondolkodna a miniszterelnökségen Bokros Lajos, ha végrehajthatná saját programját. A korábbi pénzügyminiszter a Heti Válasznak adott interjúban kifejtette: fontos, hogy ne csak megszorító intézkedésekkel, hanem szerkezeti reformokkal is fenntartható pályára állítsák a gazdaságot.

A szeptemberi csomaggal kapcsolatban jogos kritikaként sokszor megfogalmazódott, hogy a kormányzati lépések döntôen csak a bevételek növelésére koncentrálnak, és nem a kiadások lefaragására - mondta Bokros Lajos a Heti Válasznak nyilatkozva. A volt pénzügyminiszter szerint ahogy telik az idô, úgy hatnak egyre inkább a kiadáscsökkentô lépések. Például lassan életbe lép a gáz- és az energiaárak emelkedésével kapcsolatos intézkedéscsomag. Bár ma még nem tudjuk, ennek hatásából mennyit kíván ellensúlyozni a kormány, hiszen nem dolgozták ki a konkrét intézkedéseket. De azt látjuk, hogy itt nagyon komoly mértékű kiadáscsökkenés lesz. Fontos, hogy az államháztartási reformban a kiadási oldal reformjára is sor kerüljön. Ha ez elmarad, nô a hiány, az állam pedig hajlamos arra, hogy a működéséhez szükséges pénzt adóemelésbôl teremtse elő.

Bokros szerint nagyon fontos, hogy ne csak megszorító intézkedésekkel, hanem szerkezeti reformokkal is igyekezzünk fenntartható pályára állítani a gazdaságot és a költségvetést. Mindenekelôtt a szerkezeti reformok sokkal radikálisabb változatainak kidolgozására, elfogadására és végrehajtására helyezné a hangsúlyt. Az egészségügyben, az oktatásban, a nyugdíjban azoknak, akik ezen közjavaknak, ­ szolgáltatásoknak az áldásaiból részesülnek, nagyobb mértékű szerepet kell vállalniuk azok elôállításában, finanszírozásában.

Jelenleg a magyar diploma elértéktelenedésének lehetünk a szemtanúi - mondta Bokros. Ennek oka, hogy Magyarországon mennyiségi értelemben túlfejlesztették a felsőoktatást. A rendszer hibás, hiszen az egyetemeket fejkvóta alapján finanszírozzák, így minden intézmény érdekelt abban, hogy a létszámot nyakló nélkül felduzzassza. Ilyen mennyiségű hallgató képzéséhez viszont sem a tanári, sem az infrastrukturális feltételek nem adottak.

Nem fenntartható az olyan nyugdíjrendszer Magyarországon, amely azon alapul, hogy a ma dolgozók tartják el a nyugdíjasokat. Ez a rendszer az összeomlás szélén áll, ezért szükséges a nyugdíjkorhatár emelése, továbbá az, hogy többen dolgozzanak a nem nyugdíjas korú népességből.

A CEU professzora az interjú végén elmondta: csak akkor gondolkodna el azon, hogy elvállalja a mniszterelnöki posztot, ha lenne rá esély, hogy végrehajtsa saját programját.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft