Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Tom Lantos kitiltaná a Magyar Gárda tagjait az USA-ból

2007.08.16. 14:52
Aki azt szeretné, hogy komolyan vegyék az Egyesült Államokban, annak el kell határolódnia a Magyar Gárdától, mondta a Budapesten tartózkodó Tom Lantos.

Tom Lantos az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke szerint a Magyar Gárda létrehozói őrültek, így nem szabad túlértékeli, felnagyítani az ügyet. Szerinte ugyanakkor fontos, hogy minden párt elhatárolódjon a szervezettől, és mint mondta, tudomása szerint ezt kormánypártok és az MDF meg is tette. Úgy fogalmazott: várja, hogy a többi párt is határolódjon el a Magyar Gárdától, ha azt szeretné, hogy komoly partnerként tartsák számon olyan országokban, mint például az Egyesült Államok.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor érheti el a vízummentességet, az amerikai képviselő azt mondta, érti a felháborodást ami a vízum miatt alakult ki az emberekben, azonban azt is meg kell érteni, hogy a 2001-es terrortámadás óta az Egyesült Államok biztonsági politikája teljesen megváltozott. "Attól tartok, hogy még sok év telik el, amire azt mondhatjuk, hogy vége a terrorizmus időszakának" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a magyarok számára az ideális megoldás az lenne, ha holnaptól nem kellene vízum Amerikába, ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, Magyarországnak garantálnia kellene, hogy 10 millió lakosából egy sincs, aki bajt okozhat.

"Ezt senki nem tudja megtenni, így ki kell építeni azokat a szükséges mechanizmusokat, amelyekkel kiszűrhetjük azokat az embereket, akiket nem szabad beengedni az Egyesült Államokba" - tette hozzá. Szerinte a Magyar Gárda létrehozói például olyanok, akiket nem szabad beengedni az USA-ba. A politikus ezért súlyt helyez arra, és személyesen garantálja, hogy lista készüljön ezekről az emberekről, és soha egyiküket se engedjék be az Egyesült Államokba.

A Magyar Gárda Egyesület azt kéri az Amerikai Egyesült Államok nagykövetétől, hogy "határolódjon el Tom Lantos szélsőséges kijelentéseitől".