Emőke
-4 °C
9 °C

Már nem Topolánszky a drogkoordinátor

2003.10.01. 10:32
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium három helyettes államtitkári címére kiírt pályázat végeredménye szerint egyedül Ocsovai Tamás, a gyermek és ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkár tudta megőrizni pozícióját. Köpf Károly helyére Füleky András érkezik, Topolánszky Ákost pedig egy pszichológus, Gábor Edina váltja.
A tárca nyáron jelentette be, hogy három helyettes államtitkári tisztséget pályáztat meg, a posztokat betöltők pedig akkor maradhatnak a helyükön, ha a legjobb pályamunkát adják be.

Topolánszky Ákos drogügyeket koordináló helyettes államtiktár posztját Gábor Edina pszichológus veszi át. Topolánszky gyakorlatilag öt éve koordinálja a droggal kapcsolatos hazai politikai és szakmai munkát. Nemzetközi renoméja és öt évnyi közigazgatási gyakorlata ellenére azonban nem tudta megtartani posztját. Az Indexnek maga úgy nyilatkozott, hogy "nem szakmai érvek dönthettek" ellene, a következtetést azonban már az olvasó fantáziájára bízta.

Topolánszky szerint, ha nem is teljes mértékben, de sikerült depolitizálnia a drogkérdést, és az Indexen keresztül arra kérte utódját, Gábor Edinát, hogy próbálja a továbbiakban is távolt tartani a politikát, ettől a nagyon is szakmai kérdéstől. A másik oldalról származó értesüléseink szerint Topolánszkyt "komoly kritikával illették az államigazgatás felső szervei".

A sportügyekért felelős helyettes államtitkár, Köpf Károly helyét a minisztérium versenysport, és utánpótlás főosztályának eddigi vezetője, Füleky András veszi át. Ocsovai Tamás, aki a gyermek és ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkár volt eddig is, a helyére kiírt pályázaton megvédte posztját.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium által kiírt pályázatra szeptember 15-ig, a beadási határidőig 32 pályázat érkezett a minisztériumba - ezek közül 12 a gyermek- és ifjúsági ügyekért felelős, 10 a kábítószerügyi koordinációért felelős, 9 pedig a sportügyekért felelős helyettes államtitkári posztra. A beérkezett pályázatok közül 1 érvénytelen volt, 7 pedig nem felelt meg a kiírási feltételeknek.