Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Torgyán az egyházak segítségét kéri

2001.07.16. 20:02
A Független Kisgazdapárt vezetői a történelmi egyházak és a zsidó felekezet segítségét kérik a párt által a termőföld védelme érdekében augusztus 15-ére szervezett országos könyörgés megtartása kapcsán. Az egyházak még nem kapták meg a Torgyán-G. Nagyné-Gyimóthy nevével fémjelzett levelet, ezért hivatalosan nem reagáltak. A zsidó hitközség, az evangélikus és a református egyház azonban felvilágosította az FKGP-t, hogy vallásukban nem ünneplik Nagyboldogasszony napját.
Torgyán József országos elnök, G. Nagyné Maczó Ágnes országos alelnök és Gyimóthy Géza országos főtitkár levélben fordulnak a katolikus, a református és az evangélikus egyház, a szerzetes rendek, illetve a zsidó felekezet vezetőihez, hogy augusztus 15-én az ország különböző felekezetű templomaiban a Nagyboldogasszony közbenjárásáért tartsanak könyörgést a magyar föld ügyében. Torgyán József július elején jelentette be, hogy országos templomi könyörgéseket, majd - azok eredménytelensége esetén - akár teljes útlezárásokat szervez a kisgazdapárt a nemzeti föld védelme érdekében. A politikus szavai szerint augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját nevezték ki földvédelmi napnak.

"A haza nem eladó!"

A "főtiszteletű és nagytiszteletű lelkipásztor úr" megszólítású levél szerint "most, amikor hazánk földjét az elbirtoklás, külföldiek által való kivásárlás veszélye fenyegeti, a Független Kisgazdapárt mártír politikus és pap elődeihez híven újra felemeli a szavát: a haza nem eladó!". Ezért 2001. augusztus 15-én a Nagyboldogasszony közbenjárásáért könyörgünk az ország különböző felekezetű templomaiban, krisztusi alázattal a magyar földért, a szülőföldért, szent hazánkért, népünkért! Tisztelettel kérjük, hogy gyülekezetében ezen a napon emelje fel szavát e szent ügy érdekében! - áll az FKGP vezetői által aláírt levélben. A magyarországi történelmi egyházak még nem kapták meg az FKGP levelét.

A magyarországi katolikus egyházakban folyó szertartások az egyház belső szabályai, illetve a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) rendelkezései szerint történnek - nyilatkozta Bosák Nándor, az MKPK elnökhelyettese az MTI-nek az FKGP kérésére reagálva. Amennyiben az FKGP kérése, miszerint Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én tartsanak könyörgéseket a templomokban a "magyar föld megmaradásáért", megérkezne a katolikus egyház vezetéséhez, akkor a püspöki konferenciának ülést kellene tartania a kérdés eldöntésére - mutatott rá. Bosák Nándor szavaiból azonban kiderült: kicsi a valószínűsége annak, hogy az MKPK rendkívüli ülést tartana, mivel a rendes nyári tanácskozásán már túlhaladt a testület.

A Nagyboldogasszony ünnepe "idegen a református egyháztól"

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerint a teljes egyházra vonatkozó különleges istentiszteletek ügyében a zsinat hivatott dönteni, amennyiben viszont adott gyülekezetekhez küldi a párt a kérését, akkor azt a presbitériumok bírálják el. Bölcskei Gusztáv szerint nem várható, hogy zsinatot hívnak össze, amennyiben az egyháznak címeznék a kérést. A református püspök felhívta a figyelmet arra is, hogy Nagyboldogasszony ünnepe "idegen a református egyháztól".

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Szebik Imre is rámutatott, hogy a protestáns egyházaknál, így az evangélikus egyháznál sem ünneplik Nagyboldogasszony napját.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) egyetlen politikai párt életébe, munkájába sem szól bele - közölte Tordai Péter, a Mazsihisz elnöke az FKGP kezdeményezésére reagálva. Tordai Péter jelezte azt is, hogy a Mazsihisz a Magyar Köztársaság érdekében és a demokrácia védelmében minden törvénnyel lojális, ám ez esetben nem kívánnak véleményt nyilvánítani. A Mazsihisz elnöke szintén megjegyezte: a zsidó vallás szerint nem ünneplik Nagyboldogasszony napját.