Gerzson
-3 °C
3 °C

Torgyán: A Fidesz elárulta a hazát

2001.07.09. 20:42
Először csak könyörögni fognak a Nagyboldogasszonyhoz a kisgazdák, később pedig az utcára vonulnak demonstrálni, ha a Fidesz továbbra is kiárusítja a magyar földet a külföldieknek - jelentette ki Torgyán József. Az FKGP elnöke szerint a nagyobbik kormányzópárt elárulta az alapvető magyar érdekeket és a hazát, ám a pártja - elsősorban nem is a választási kampány miatt, hanem hazaszeretetből - fel akarja nyitni a koalíciós partner szemét. Ezért az FKGP augusztus 15-ét "földvédelmi nappá" nyilvánította. Torgyán ugyanakkor magához kérette Vonza András földművelésügyi minisztert is, hogy kiderítse, minisztere részt vett-e az árulásban.
A múlt heti brüsszeli európai uniós csatlakozási tárgyalások során Orbán Viktor hatalmas hibát követett el - véli Torgyán József. A tanácskozáson ugyanis lezárták a tőke szabad áramlásáról szóló fejezetet, s kiderült: Magyarországon földet vásárolhatnak azok a külföldiek, akik igazolni tudják, hogy három évig itt éltek és dolgoztak. Az FKGP elnöke szerint ezzel a Fidesz elárulta a hazát.

Pokorni inkább közös munkát szorgalmaz
Közös munkára van szükség a hazai gazdák érdekeinek védelmében Pokorni Zoltán szerint. A Fidesz elnöke Torgyán József hétfői kijelentése kapcsán megjegyezte, nem útlezárásokat, blokádokat kell tervezgetni, hanem közös munkára van szükség, amellyel megakadályozható a spekulációs célzatú magyarországi földvásárlás. Ebben természetesen számítanak minden parlamenti erőre, köztük a földművelésügyi minisztert jelölő FKGP-re is. Pokorni Zoltán szerint az Európai Unióval kötött megállapodás fontos, a magyar földtulajdonosok érdekeit védő, kedvező eredményekkel járó lépés. A közleményben rámutat, ezt a megállapodást követi majd a helyben lakó földtulajdonosok, illetve a Nemzeti Földalap elővásárlási jogáról szóló törvény megalkotása.
"Semelyik ország sem akarta, hogy Magyarország ilyen engedékeny legyen" - hangsúlyozta a kisgazda vezér. Torgyán szerint az Európai Unió egyetlen tagja sem ment volna bele egy ilyen megalázó helyzetbe. "Mi föl akarjuk nyitni a Fidesz szemét, s nem elsősorban választási kampány céljából tesszük ezt, hanem hazaszeretetből" - mondta a pártvezér.

Az FKGP Országos Földvédelmi Bizottsága augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját földvédelmi nappá nyilvánította. Ezen a napon minden megyei kisgazda szervezet a templomba vonul könyörögni a Nagyboldogasszonyhoz, hogy ne jusson idegen tulajdonba a magyar föld. Ha imáik süket fülekre találnak, akkor teljes útlezárással demonstrálnak.

Torgyán úgy véli, hogy a Fidesz félrevezeti a társadalmat, mert a zsebszerződések ügyében látszatküzdelmet folytat. A zsebszerződések ellen a kisgazdák első embere szerint annak idején még az FKGP vette föl a harcot. Torgyán szerényen kijelentette: rengeteg támadás érte még miniszterkorában, amikor az erről szóló rendeletet aláírta.

Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke hétfőn levélben a párt országos központjába kérette Vonza András kisgazda földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy számoljon be a termőfölddel kapcsolatos tevékenységéről. Elvárom miniszter úrtól mint az FKGP által delegált kormánytagtól, hogy haladéktalanul jelenjék meg országos központunkban és számoljon be az országos elnökségnek a termőfölddel kapcsolatos tevékenységéről és különösen arról, igazak-e a médiahírek, miszerint a brüsszeli áruláshoz a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium is hozzájárult volna - jelentette ki Torgyán.