Sára, Márió
2 °C
6 °C

Torgyán két tüntetés között is tárgyalna a Fidesszel

2001.07.10. 15:18
Az FKGP súlyos belső válsággal küszködik, ám az még nem ad okot arra, hogy az Orbán-kormány földpolitikáját bírálják - véli Pokorni Zoltán. Míg a kisgazdák az elmúlt napokban élesen kritizálták a Fideszt, most kijelentették: hajlandóak eleget tenni Pokorni Zoltán kérésének, s beleegyeztek abba, hogy a két koalíciós párt leüljön tárgyalni. A véleményük azonban nem változott meg, s továbbra is úgy gondolják: a haza nem eladó.
Az FKGP országos elnöksége elfogadja a Fidesz elnöke, Pokorni Zoltán ajánlkozását, hogy a két koalíciós párt üljön le tárgyalni egymással - szerepel abban a közleményben, amelyet Torgyán József, Gyimóthy Géza és G. Nagyné Maczó Ágnes írt alá. Felkérik Pokornit, hogy jelölje meg küldöttségét. Torgyánék hangsúlyozták, hogy készen állnak a tárgyalásokra, de a véleményük továbbra is az, hogy a haza nem eladó, s álláspontjukból nem engednek.

Úgy vélik, hogy az Orbán-kormánynak nem volt joga a magyar termőföld kiárusítását tartalmazó megállapítást megkötni. Ezért szerintük teljesen indokolt az, hogy teljes útlezárással járó demonstráció-sorozatot helyeztek kilátásba, így akarván az Európai Uniónak jelezni, hogy a Fidesz félrevezette a szervezetet, ugyanis úgy adta elő programját, mintha ezügyben teljes konszenzus lenne Magyarországon. Torgyán hétfőn kijelentette: a Fidesz elárulja a hazát azzal, hogy lehetőséget teremt a földvásárlásra minden olyan külföldinek, aki igazolni tudja, hogy három évig Magyarországon élt és dolgozott. Ha így folytatjuk, akkor Torgyán szerint 3 év múlva új hazát kereshetünk, ugyanis a külföldiek felvásárolják.

A kabinet földpolitikáját bíráló FKGP közleményről Pokorni Zoltánnak az a véleménye, hogy az FKGP ezzel félretájékoztatja a magyar gazdákat. Ezek olyan súlyos kijelentések, hogy még azzal sem magyarázható: az FKGP komoly belső válságát éli. A Fidesz első embere szerint az Európai Unióval kötött megállapodás nem teszi lehetővé külföldi jogi személyek magyarországi földvásárlását. A Fidesz elnöke utalt arra, hogy csak külföldi magánszemélyek vehetnek földet Magyarországon, de ők is csak akkor, ha legalább három évig itt élnek, az év nagy részét ebben az országban töltik, itt fizetnek adót, közvetlenül mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak, és a helyben lakó gazdák lemondanak föld-elővásárlási jogukról. Pokorni úgy véli: ezek a garanciák kizárják, hogy külföldi magánszemélyek tulajdonában jelentős földbirtokok alakuljanak ki. Pokorni ugyanakkor nem tért ki arra, hogy tárgyalna-e Torgyánnal.

Az FKGP ugyanakkor azt javasolja, hgoy augusztus 15-ét - az általuk hétfőn földvédő nappá nyilvánított Nagyboldogasszony ünnepet - munkaszüneti nappá minősítsék. Torgyán József szerint a Fidesz bűncselekményt követ el azzal, hogy kiárusítja a magyar földet. Úgy véli, hogy az Európai Uniót félrevezette a Fidesz, amikor a földkérdésről tárgyalt a szervezettel, ugyanis azt a látszatot keltette, mintha ezügyben teljes lenne a konszenzus Magyarországon. Torgyán kijelentette: ha a magyar föld kiárusítása folytatódik, akkor három év múlva új hazát kereshetünk magunkat, ugyanis az összes külföldi megvásárolja hazánkat.

Hiába hívta meg Torgyán József utódját, Vonza Andrást a mai FKGP megyei elnökökkel kibővített elnökségi ülésére, az agrárminiszternek más dolga akadt. Az FKGP első embere azt akarta megtudni, Vonzától, hogy milyen álláspontot képvisel a magyar föld "kijátszása" kapcsán. A tárca vezetője jelezte: a földüggyel összefüggő témakört a legközelebbi kormányülésen tárgyalják, s ezután szívesen beszámol Torgyánnak az ott elhangzottakról.