Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Torgyán kioktat és rendre utasít

2000.12.17. 21:51
Torgyán József állítása szerint le sem zárta a vagyonnyilatkozatát, nem tudja, melyik a nyílt, melyik a zárt - jelentette ki a kisgazda pártelnök-miniszter vasárnap esti tévéinterjújában. Bár előre egyeztetett kérdések szerepeltek a Hét vasárnap esti műsorában folytatott élő beszélgetésben, a földművelésügyi miniszter nem hagyott időt arra, hogy a műsorvezető feltegye kérdéseit az Agrárinnovációs Kht. ügyeivel kapcsolatban. A pártelnök-miniszter rendre utasította a riporternőt, és azt állította, hogy a közszolgálati televízió a lejáratására törekedett a vagyonnyilatkozatáról szóló híradásokban.
A Hét vasárnapi adásának elején Halász Zsuzsa, a műsor vezetője elmondta, hogy a rendelkezésre álló tíz percben négy, előre jelzett kérdés szerepel majd az interjúban: a miniszter ellen indított összeférhetetlenségi eljárás, az Agrárinnovációs Kht. ügyei, az élelmiszerárak emelkedése, valamint Torgyán József párizsi tárgyalásai. A riporternő hangsúlyozta, kéri a minisztert, hogy adjon arra módot, hogy minden témát érinthessenek.

Torgyán le sem zárta a vagyonnyilatkozatát

Az első kérdést még zökkenőmentesen tehette fel a műsorvezető, az összeférhetetlenségi indítványról faggatta Torgyánt. A pártelnök-miniszter kijelentette, hogy félreértés történt, ugyanis semmilyen vizsgálódás nem folyik a vagyonnyilatkozatával kapcsolatban. Az SZDSZ indított ellene egy rendkívül durva támadást; szerinte mind rágalmazó tényállítás, ami a szabad demokraták részéről elhangzik.

"Minden vagyonnyilatkozatom megfelel a valóságnak, mind a nyílt, mind a zárt bevallás" - szögezte le sokadszor Torgyán József, majd hozzátette: ,,ha jól emlékszem, le sem zártam a vagyonnyilatkozatomat, melyik a nyílt, melyik a zárt nem is tudom". Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e egyszerűbb nyilvánosságra hozni a bevallást, a kisgazda elnök azt mondta, hogy természetesen ez a célja, amit a vagyongyarapodást vizsgáló bizottság felállításáról szóló végszavazás után meg is tesz.

"Ne szóljon állandóan közbe!"

,,A televízió nyilvánossága előtt hozom nyilvánosságra a bevallásomat" - jelentette ki Torgyán. A műsorvezető ekkor tett kísérletet arra, hogy a többi - előre is jelzett - kérdésre terelje a szót. Többször, határozottan a miniszter szófolyamába vágott, hogy továbbléphessenek a vagyonnyilatkozatról. Ekkor Torgyán megmakacsolta magát, felszólította a beszélgetőpartnerét, hogy ,,ne szóljon állandóan közbe". Majd kijelentette, ő a Magyar Köztársaság minisztereként jött a műsorba, és kérte, engedje meg, hogy végig mondja, amit el szeretne mondani.

Amikor a riporter arra hívta volna fel a figyelmet, hogy szorítja az idő a beszélgetés lefolyását, Torgyán azzal replikázott, hogy ,,ha nem beszélne annyit, akkor nem szorítana minket az idő".

,,Nincsen szó semmilyen vagyongyarapodásról, a sajtó állítja be öröklakásomat kacsalábon forgó palotának" - hangoztatta a kínos szópárbaj után Torgyán. Majd a pártelnök-miniszter a királyi csatorna és híradója ellen fordult, és visszautasította annak stílusát, hogy összemossák a nevét bűnözőkkel. ,,Ez az egész vidéki kisgazdatábort sérti, és az emberek mélységesen meg vannak döbbenve, hogy a közszolgálati televízió ebben részt vesz" - mondta az FKGP elnöke.

Több kérdés már nem hangzott el

Ezt követően a miniszter maga jelölte ki az irányt, ezzel sikerült áttérni a következő témára. A vagyonnyilatkozat kapcsán lezajlott parázs közjáték után a riporternő hagyta a pártelnök-minisztert, járja saját útját a beszélgetésben. Ennek eredményeként Torgyán az élelmiszerárak emelkedése kapcsán hosszasan ecsetelte az uniós csatlakozás várható gyümölcseit, Halász Zsuzsa pedig nem tett fel több kérdést - talán, mert nem mert.

A végén, miután a kisgazda elnök ,,kegyelemteljes karácsonyt" kívánt mindenkinek, még megtudhattuk, hogy a ,,magyar gazdaság olyan dinamikusan fejlődik, hogy az egész világ csodálkozással figyeli ezt a dinamikusan növekvő gazdaságot, ne ijedjen meg senki az élelmiszerárak emelkedésétől", majd hozzátette: a jólét ebben az országban sokkal nagyobb lesz, mint korábban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!