Ágnes
-1 °C
2 °C

Megregulázták Torgyán költekezését

2001.01.12. 14:14
A Pénzügyminisztérium vezetői nem tartják tisztüknek, hogy reagáljanak a Világgazdaság pénteki hírére, miszerint a Torgyán József vezette vidékfejlesztési minisztériumnak a pénzügyi tárca előzetes jóváhagyása nélkül nem lenne módja agrár- és vidékfejlesztési támogatások folyósítására. Szabadi Béla, az FVM politikai államtitkára szerint egy öt hónapja egyeztetett döntést tálaltak ma úgy, mintha ez lenne a Fidesz retorziója Torgyánnal szemben. A döntések előtt korábban is egyeztettek, vagyis nincs új helyzet - tette hozzá.
A Világgazdaság pénteki cikke szerint a tavaly év végén elfogadott kétéves költségvetés előírja: minden pénzügyi kérdésben a Pénzügyminisztériummal kell egyeztetnie az agrártárcának. A cikk szerint az idén először részletesen, jogcímenként kell bemutatnia a kormány előtt az FVM-nek, konkrétan mire akarják felhasználni az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat. A kormány pedig felhatalmazást kapott arra, hogy részletes agrártámogatási jogcímeket rendeletben állapítsa meg.

Megelőzik a ,,kifogásolható pénzköltést"

A kabinet most első alkalommal határozhatja meg, mire adhat támogatásokat az FVM és mire nem. A szigorítással a kifogásolható pénzköltést és az agrárkasszák idő előtti kimerülését akarja megelőzni a Fidesz. Elképzelhető, hogy az éves támogatási rendeleteket a kormányfőnek is be kellene mutatni.

Az eddigi gyakorlat szerint csak a piacra jutási támogatások odaítélésénél volt kvázi vétó joga a pénzügyi tárcának. Az idei jogszabály viszont kihangsúlyozza, hogy az FVM-nek a pénzügyminiszteri egyetértést valamennyi agrár- és vidékfejlesztési támogatás elköltése előtt meg kell szereznie. Így például a PM határozottabb befolyása az agrártámogatási és fejlesztési szubvenciókra, illetve az évközi szabályozási módosításokra is kiterjed.

Szabadi szerint nem politikai válasz született

Szabadi Béla, az FVM politikai államtitkára az Indexnek kifejtette, értetlenül áll a gazdasági napilap cikke előtt, mert öt hónappal ezelőtt még a zárt ajtók mögött született döntést tálalt az újság szenzációként. Rámutatott, hogy a mostani kormány működését nem nehezítik belső konfliktusok, az pedig a polgári kormány megalakulása óta gyakorlat., hogy egyeztetnek a fontosabb kérdésekről. Szabadi szerint a polgárok egyébként is joggal várják el a költségvetési pénzek felhasználásnak ellenőrzését.

A politikai államtitkár úgy látja: azzal sem teremtődött új helyzet, hogy kormányrendeletben állapítják majd meg a támogatások összegét, miután pár területet nem számítva ez korábban is így volt. Szabadi Béla úgy látja, az új struktúra nem veszélyezteti az agrártárca és annak vezetőinek önállóságát. A Pénzügyminisztériumban azzal hárították el megkeresésünket, hogy az agrártárca az illetékes nyilatkozni.