Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Taktikai játék a szavazatokkal

2005.06.06. 17:55
Minden korábbinál kiszámíthatatlanabbnak tartja a hétfői köztársaságielnök-választás első fordulója után kialakult helyzetet Török Gábor politológus. Török szerint a taktikázás következtében egyre nagyobb nyomás nehezedik a hezitáló SZDSZ-es vagy független képviselőkre. Stumpf István szerint a végeredmény minősíti majd a Fidesz hétfői váratlan távolmaradását.

Török Gábor politológus szerint a Fidesz világossá tette, hogy az elnökválasztás a pártok számára tényleg nem jelent többet egyszerű taktikai-hatalmi játéknál. Török Gábor az MTI érdeklődésére úgy vélekedett, hogy a Fidesz lépése - bár taktikailag akár ügyesnek is nevezhető - az alkotmányosság szellemével ellentétes, jelöltjükhöz, Sólyom Lászlóhoz méltatlan, kommunikációs szempontból pedig nem könnyen védhető, magyarázható a széles nyilvánosság előtt.

Felesleges taktikázás, méltatlan eljárás

Török Gábor ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy "mindent összevetve felesleges taktikázásnak és méltatlan eljárásnak tűnik" a Fidesz magatartása. A szakértő úgy vélekedik, hogy a legnagyobb ellenzéki párt szokatlan lépése csak taktikailag érthető és értelmezhető. A "hosszú frakcióüléssel" egyrészt tesztelhették, hogy rajtuk kívül pontosan hányan szavaznak - különösen a függetlenek és az MDF részéről - Szili Katalinra, másrészt pedig olyan helyzetbe hozták így az "első fordulós győztes" házelnököt, amely szinte lehetetlenné teszi a visszalépését.

Török Gábor szerint a végeredmény alapján minden korábbinál kiszámíthatatlanabbnak látszik a keddi harmadik forduló. Nem lehet tudni, hogy az érvénytelen szavazatok vagy a Szili Katalinra adott ellenzéki voksok mögött valós vagy félrevezető szándék húzódik-e meg. Az első forduló után minden, akár a szavazategyenlőség is, elképzelhető.

Úgy tűnik, hogy legfeljebb egy-két szavazat dönthet egyik vagy másik irányba. Mindez felerősítheti a hezitáló SZDSZ-es vagy független politikusokra erősödő - külső és belső - nyomást, hiszen a döntés végső soron az ő kezükben van. Ha az SZDSZ 19 képviselője továbbra sem vesz részt a szavazásban, és az ellenzék képes egységesen fellépni a harmadik fordulóban, Sólyom László nyerhet - ellenkező esetben azonban Szili Katalin futhat be.

Tiszta vizet a pohárba

Stumpf István politológus szerint a Fidesz-frakció azért nem vett részt a köztársaságielnök-választás első fordulójában, mert tiszta vizet akart önteni a pohárba, fel akarta mérni, milyen támogatás áll Szili Katalin mögött. A szakértő azt mondta, "elég furcsa" híresztelések voltak a szavazás előtt, háttéralkukról, arról, hogy kormánypárti oldalról esetleg ellenzéki szavazókat próbálnak átcsábítani magukhoz.

Az világossá vált, nem az ellenzék van abban a helyzetben, hogy eldöntse a köztársasági elnöki pozíció sorsát. Mivel a koalíciós pártok egymás között sem tudnak dűlőre jutni, az ellenzék nem akart ehhez asszisztálni, ezért "megadja a lehetőséget, hogy az első fordulóban tisztán lehessen látni" - mondta a politológus. Stumpf István szerint ez az egyetlen értelmezhető magatartás a Fidesz részéről, az ellenzék az esti jelölésig az eredmények fényében meghatározhatja magatartását.

Arra a kérdésre, hogy etikusan járt-e el a Fidesz az első fordulóban a szavazástól való távol maradással, azt mondta, nyilván lesznek majd bírálók, akik szerint a Fidesz cserben hagyta jelöltjét, de az ellenzék magatartása érthető, és a végeredmény minősíti majd a folyamatot. Stumpf István nem tartja elképzelhetetlennek, hogy új jelölt neve is felmerül, az MSZP és az SZDSZ mégis csak megállapodik és közös jelöltet talál.