Emőke
-4 °C
9 °C

Tárki: öt százalékkal vezet a Fidesz a biztos pártválasztóknál

2006.02.23. 17:17
Az összes megkérdezett, és a pártot választók körében nem változtak a pártpreferencia-arányok. A biztos szavazó pártválasztók között viszont növelte előnyét a Fidesz.

A Századvég-Tárki 2006. február első felében elvégzett adatfelvétele szerint az összes megkérdezett, valamint a pártot választók körében a Fidesz és az MSZP támogatottsága az előző hónaphoz képest nem változott (28-28, illetve 45-45 százalékon állnak).

A biztos szavazó pártválasztók (az összes 45 százaléka) körében viszont a Fidesz 5 százalékpontos előnyt könyvelhet el azáltal, hogy támogatottsága januárhoz képest 1 százalékponttal nőtt, miközben az MSZP támogatottsága 2 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

A Fidesz-szavazók körében hónapról hónapra nő azok aránya, akik biztosan részt akarnak venni választáson, a szocialisták részvételi hajlandósága viszont stagnál. Februárban a legnagyobb ellenzéki párt támogatóinak háromnegyede biztos a részvételben (ami a januári adathoz képest 4 százalékos növekedés), míg a szocialisták elkötelezett szavazói ugyanannyian vannak, mint januárban (69 százalék).

A Fideszen és az MSZP-n kívül 2006. februárjában csak az SZDSZ-nek van esélye a parlamentbe jutásra. A pártválasztók körében 5 százalékon állnak. Az MDF 2, a Harmadik út is két százalékot tudhat magáénak a Tárkinál.

A politikusok népszerűségi listáját Sólyom László vezeti, őt Dávid Ibolya és Szili Katalin követi. Az utóbbinak két százalékponttal csökkent, az előbbi kettő népszerűségi indexe viszont nőtt.

A Szonda Ipsos is csütörtökön közölt pártpreferencia-adatokat. A közvélemény-kutató cég szerint a két nagy párt mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében is ugyanakkora támogatottságot élvez (29-29, 43-43 százalék), míg az aktív bizonytalanok kétharmada inkább kormánypárti. A Szonda szerint az SZDSZ hosszú ideje most közelítette meg az 5 százalékot.

A Medián múlt héten közölt adatokat: az ő felmérésük szerint a Fidesz a teljes népesség körében 49, az MSZP 44, az SZDSZ 4, az MDF pedig 2 százalékon áll.