Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Az MDF elpasszolta saját listás helyeinek egyharmadát

2008.04.08. 10:50
Az MDF két évvel a következő országgyűlési választások hivatalos időpontja előtt túladott saját listás helyeinek harmadán. A kedvezményezett újra a Tisztelet Társasága, amelynek 2006 óta már van egy parlamenti képviselője, jóllehet a ciklus eddig eltelt felében csupán egy számítógépes nagyikurzus szervezésével lépett a nyilvánosság elé. Az MDF szerint nem önfeladásról van szó, csupán arról, hogy mindkét félben felmerült a folytatás igénye.

Az MDF vezetésében 2006-ban komoly feszültséget okozott, hogy az országos lista négy, jónak számító helyét átpasszolták az addig csak táncdalos nyugdíjasbulik szervezéséről ismert Tisztelet Társaságának, 2008-ban azonban a párt már simán lenyelt egy sokkal nagyobb békát.

Rögtön Dávid és Herényi után

A megyei elnökök gyűlése után az MDF országos választmánya is jóváhagyta, hogy a párt a következő országgyűlési választáson ismét a Tisztelet Társaságával (TT) közösen szerepeljen. Az együttműködés lényege, hogy a Fórum átadja az országos lista minden harmadik helyét, valamint a 19 megyei és a fővárosi listák közül nyolcban a listavezetői pozíciót az egykori MSZP-s politikus, Schmuck Andor által menedzselt szervezet embereinek. Ez azt jelenti, hogy az országos listán a két legfontosabb MDF-es - 2006-ban Dávid Ibolya és Herényi Károly volt - után rögtön egy, a párt által még nem is ismert Tisztelet Társaságá-s következik majd.

Felmerült az igény

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese szerint a megállapodás nem jelenti a párt önfeladását, hiszen ezentúl is egyetértési joga lesz a TT-jelöltek személyével kapcsolatban, ráadásul nekik is vállalniuk kell, hogy a fórumos frakció majdani tagjaiként elfogadják a párt politikai döntéseit.

Az elnökhelyettes azzal magyarázta az újabb szerződést Schmuckékkal, hogy a 2006-os történések alapján mindkét fél hasznosnak ítélte az együttműködést, ezért felmerült a folytatás igénye. Hock elmondta, hogy a TT javaslatát az MDF-frakcióban ülő Vas János közvetítette. Vas az a TT-s jelölt, aki végül 2006-ban bejutott a parlamentbe.

Hock elmondta, hogy az érdemi megbeszéléseket Schmuck Andorral folytatták, a társaság finanszírozójaként emlegetett Leisztinger Tamással nem tárgyaltak. Schmuckot hiába kerestük meg, elzárkózott attól, hogy a társaság terveiről nyilatkozzon.

Az V. kerületi társaság

Néhány hónapja számoltunk be arról, hogy az immár politikai képviselettel is rendelkező szervezet néhány kisebb médiaeseménytől eltekintve 2006 óta nem hallatott magáról. Bár a 2004-ben Schmuck által tíz fővel létrehozott társaság saját adatai szerint rengeteg tagot számlál, sem honlapja, sem országos szervezeti hálója nincs.

A még jelentősebb parlamenti befolyásra törő TT az elmúlt hónapokban egyedül azzal került be az országos sajtóba, hogy a pesti belvárosban, az V. kerületben a fideszes Rogán Antal polgármester segítségével kapott irodát. Schmuckék abból is médiaeseményt csináltak, hogy itt számítógépes tanfolyamokat rendeztek néhány helyi nyugdíjasnak.

Tőke tőkésektől

A 2006-os együttműködés ellenzői közül az egyik magas rangú MDF-es távozott is a pártból. A szakítás előtti napokban, 2006 májusában Gémesi György - akkor elnökségi tag - egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy az MDF kampányához szükséges pénzek jelentős része Leisztinger Tamás érdekcsoportjától érkezett, Schmuck Andoron keresztül, a párthoz.

Gémesi szerint a TT jelöltjeinek felkerülése az MDF listájára óriási feszültséget keltett a párt országos választmányi ülésén, ő is úgy vélekedett, hogy "ilyen szintű kiárusítása az MDF-nek" a korábbi években nem volt jellemző. Egy másik kilépő, Szőke László, a párt volt alelnöke egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy a TT-ből "anyagi és más dolgokban is támogatták a pártot, és ennek az volt az ára, hogy az embereiket feltettük az MDF listájára bejutó közeli helyekre. Hogy kik álltak a TT mögött? Több nagytőkés, akiket egyrészt nem tudok, másrészt nem akarok megnevezni."

Megkerestük Gémesit és Szőkét is, de egyikük sem kívánta kommentálni az újabb megállapodást.

Az MDF zászlaja

Az MDF Csongrád megyei elnöke viszont kétségét fejezte ki a TT-ügyben. Az alapító tagnak számító Grezsa István szerint lehet, hogy ezzel megint magasra emelik az MDF zászlaját, de hogy mi lesz a zászló alatt, azt nem tudni. Grezsa szerint minden párt igyekszik gazdasági támogatást szerezni, az MDF-nél erre a szerepre a Tisztelet Társaságát találták meg, amelyet egy általa nem ismert pénzügyi kör finanszíroz. Az is figyelemreméltó, hogy a TT-nek nincsenek városi, megyei szervezetei, bár állítólag 160 ezer tagja van, viszont leginkább "régi táncdalfesztiválok mai retró változatairól" ismert.