Titokzatos szépkorúak Dávid Ibolya oldalán

Az MDF képviselői egyáltalán nem látták azokat a befutó helyre – az országos lista 9., 10., 11., 13. és 14. helyére – sorolt jelölteket, akik a párttal választási szövetséget kötött Schmuck Andor-féle Tisztelet Társasága soraiból kerültek közéjük. Orbán Viktor már a múlt héten jelezte, sokat tud a Tisztelet Társasága delegáltjairól, és most, néhány nap múlva meg is jelent a Heti Válasz tényfeltáró cikke, amely szerint a nyugdíjas érdekképviselet leendő országgyűlési képviselői Leisztinger Tamás MSZP-közeli milliárdos emberei. A Tisztelet Társasága nem reagál, az elnökség megtiltotta magának, hogy kommunikáljon a sajtóval.

"Tanulmányozták már az MDF országos listájának az elejét? Hogy kik jutottak be a parlamentbe? A frakciójuk felét a Tisztelet Társasága, konkrétan Schmuck Andor, még konkrétabban az MSZP delegálta" – vetett fel egy új témát Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese a lap szombaton megjelentetett interjújában Orbán Viktornak, aki először csak annyit válaszolt: "Ismerjük a neveket." "Ennyi?" – feszegette tovább a témát Csermely. A célzott kérdésre a Fidesz elnöke végül felfedett néhány lapot a politikai pókerből: "A politika olyan világ, amelyben semmilyen összefüggés nem marad rejtve. Idő kérdése, de végül minden a felszínre kerül. Nem vagyok tényfeltáró újságíró, hogy nyomozzak, abból kell főzzek, amit kapok. Ezek a képviselők vannak az MDF frakciójában, és csak velük együttműködve tudjuk leváltani a kormányt. Persze látjuk, amit látnunk kell, de engedje meg, hogy erről többet ne mondjak." Keddre meglett a tényfeltárás: a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő cikkét emailben publikálták "Leisztinger emberei az MDF-listáján?" címmel.

Ausztráliából a szépkorúak közé

Az MDF Ausztráliából több heti távollét után hazatérő elnöke február 14-én a Parlament Caféban együttműködési szerződést írt alá a Tisztelet Társasága (TT) elnökével, Gosztonyi Jánossal. Az addig csak Korda György koncertjeiről és Schmuck Andor szervezetépítéséről ismert nyugdíjas érdekképviseleti szervezet nem váltott ki különösebb érdeklődést, miután akkor az MDF-et a jobboldali rivális is esélytelennek tartotta a parlamenti bejutásra.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A TT megjelenése akkor még csak a 13. és 14. havi nyugdíjjal kampányoló nagypártokat kiegyensúlyozó húzásnak látszott a "szépkorúak" támogatásáért folyó küzdelemben. (A "szépkorúak" szó a Tisztelet Társasága találmánya, sőt állítólag egyenesen Schmuck Andor vezette be.) Dávid Ibolya és az MDF választmánya azonban a március 18-i ülés után az párt országos listája 9., 10., 11., 13. és 14. helyét adományozta a "nyugdíjasok érdekeiért kiálló", de addig dalolgatós, virágcsokros hakniszervezetként számon tartott TT-nek. Az előkelő pozíciókba Vas János, Rózsa István György, Szabó Katalin, Jagarics Ferenc és Gosztonyi János került, megelőzve többek között Viniczai Tibor alelnököt vagy Pusztai Erzsébetet, az MDNP egykori elnökét. Az Index információi szerint az öt kitüntetett listás helyről úgy hozott döntést a választmány, hogy testület tagjai a jelöltek színét sem látták, az MDF-központban ma sincs kontaktus a párt következő ciklusban működő frakciójának leendő tagjaival, és egy ideje már a TT honlapja sem működik.

Egy milliárdos kapcsolatai

A Heti Válasz cikke szerint a TT delegáltjai viszont nem rejtélyeskedő nyugdíjasok, hanem - legalábbis közülük hárman - "az MSZP-közeli milliárdoshoz, Leisztinger Tamáshoz kötődő" üzletemberek. A lap szerint Rózsa István György, Vas János és Szabó Katalin dolgoztak olyan cégeknél vezető beosztásban, amelyek üzletileg kötődtek Leisztinger bizniszeihez.

(Leisztingert rendre MSZP-közeli milliárdosként emlegeti a sajtó, pedig a párt és az agresszív befektetési akcióiról ismert üzletember között nincsen dokumentálható kapcsolat. Az elméleti fizikus végzettségű Leisztinger viszont valóban baloldalinak vallja magát, és barátnője a szocialisták egyik ifjúsági vezetője. Leisztinger vagyonának legnagyobb részét kárpótlásijegy-tranzakciókon szerezte, két legvitatottabb üzlete a szakszervezeti üdülővagyon megszerzése – Hunguest Rt. – és a Pick fölvásárlása volt. Legutóbb a Budapesti Értéktőzsde felvásárlása illetve a XI. kerületi sokmilliárdos értékű Kopaszi-gát megszerzése, az oda tervezett ingatlanfejlesztések miatt került újra reflektorfénybe, és sokan őt sejtették az MSZP vidéki szervezeteinek "felvásárlása" mögött. Az üzletember és az MDF közötti háttér együttműködésről sem először kapnak lábra hírek. Dávid Ibolya többször is cáfolta, a pártjából kizártak pedig többször is állították, hogy a korábbi kampányok költségeihez komoly hozzájárulás érkezett a milliárdostól.)

Üzletileg aktív érdekvédők

Rózsát, az 53 éves vállalkozót gyanította a gazdasági szaksajtó a milliárdos strómanjának, állítja a hetilap. Kétségtelen, hogy Rózsa cége az Econorg – új nevén Moons – Kft. 2004 májusáig kistulajdonos volt az akkor Leisztinger által ellenőrzött Budapesti Értéktőzsde Rt.-ben, valamint a Budapesti Árutőzsde Rt.-ben. Két éve, az egyesülés idején az Econorg Ingatlan Kft. 22,46 százalékos hányaddal bírt a BÁT-ban, és 5,64 százalékkal a BÉT-ben. A lap szerint Rózsa később papíron kiszállt a cégből, de az ügyvezetői posztot idén év elejéig megtartotta. A 36 éves Vas János a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vagyonkezelési főosztályvezetőjéről nem talált Leisztingerig vezető szálat a Heti Válasz, de azt állítja, hogy pozíciójánál fogva rálátása volt a Rózsa-féle Moons Kft. tavalyi nagy ügyletére, amikor a cég négymilliárd forintért megvásárolta a KVI-től a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium két épületét.

Rózsa István György, Szabó Katalin, Gosztonyi János

Az MDF listáján 11. helyezett Szabó Katalinról a Heti Válasz viszont talált kapcsolódási pontot a milliárdos vállalkozásaihoz, azt állítva, Szabó évekig a budapesti Hotel Platánust igazgatta; ez a szálloda a Leisztinger Tamás tulajdonában lévő Hunguest láncolat egyik tagja. Rózsa lánya, Rózsa Regina Ágnes ráadásul még egy olyan vagyonkezelő cégben is tulajdonos és vezető lett, amelyet korábban mind a milliárdos egyik nagy érdekeltsége, a Forrás Rt. is tulajdonolt.

Szabályzatba foglalták

Az Index megpróbálta megtudni, mi a véleménye a leendő országgyűlési képviselőknek az őket hírbehozó írásról. Kiderült azonban, hogy a Tisztelet Társasága jelöltjeivel nem lehet "csak úgy" kapcsolatba lépni. Schmuck Andor arra hivatkozva hárította kérdéseinket, hogy ő már semmilyen pozíciót nem tölt be a TT-nél, ezért nincs nyilatkozati joga sem. A szervezet sajtókapcsolatait bonyolító Horváth Éva szerint viszont egy pár hetes elnökségi határozat megtiltotta, hogy a vezetés bármelyik tagjának telefonszámát kiadják a sajtónak. Horváth Éva ezt azzal magyarázta, hogy a szervezet egyelőre nem készült fel a politikára és az onnan induló támadásokra, az elnökség tagjai pedig továbbra is szeretnék megőrizni "integritásukat", és azt, hogy ne csak a folytonos védekezésre, hanem a szervezetben végzett érdekképviseleti tevékenységre is jusson idejük.

A sajtós szerint a kérdéseket csak emailen lehet feltenni, amit a szervezet csütörtöki elnökségi ülésén vitatnának meg, és akkor eldőlne az is, mi legyen a válasz. Horváth szerint a telefonos kérdezgetés továbbá azért sem lehetséges, mert ha valamelyik elnökségi tagot mégis szóra bírnánk, az szabályzatot sértene. Az év elején elfogadott szabályzat szerint ugyanis "minden központilag megy ki a sajtóhoz".

Házaltak a pontjaikkal

A TT-ről végül egy neve elhallgatását kérő informátor adott némi felvilágosítást. A januárig Schmuck Andor elnöklete alatt működő szervezetet – saját adatok szerint – több mint száz üzletember hozta létre. A társaság a nyugdíjasok érdekképviseletével foglalkozik, de már a 2004 december 5-i népszavazással kapcsolatban is kiadott saját, úgynevezett sávos állampolgárság-adási javaslatot. Az MSZP-ből kizárt Schmuck vezetése alatt működő szervezet 2004 augusztusában fizetett hirdetésben búcsúztatta Medgyessy Pétert lemondása után.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Szintén Schmuck vezetése alatt kezdtek állítólag minden párttal tárgyalásba tavaly októberben, hogy megszondázzák, melyik parlamenti erő hajlandó a TT nagyobb programpontjainak képviseletére. A kegyeleti járandóság, az öregek érdekében végzett közmunkák kreditrendszere és a 3 százalékos nyugdíjemelés ügyét azonban állítólag még a szocialisták sem vállalták be megbízhatóan. A január közepén tartott közgyűlésen, ahol Schmuck megvált elnöki posztjától, és helyébe Gosztonyi lépett, a beszámolók alapján 111:0 arányban egyhangúlag megszavazták, hogy a szervezet az MDF mellé áll a választási küzdelemben, mert a Fórum vállalta a program támogatását. Gosztonyi egy hónappal később alá is írta a megállapodást Dávid Ibolyával, és ő szólalt fel a párt Tháliában tartott kampánynyitóján is, Dávid Ibolya pedig ezután részt vett a TT rendezvényein. Az informátorunk szerint korábban senki nem hitt a szervezet képviselőinek, és a Schmuck vezette tárgyalódelegációt gyakorlatilag megmosolyogták, most azonban bebizonyosodott, hogy tud támogatókat szerezni egy pártnak, ezért indultak meg a támadások.

Húsz fellépés Ibolyával

"Azt se tudom, ki az a Leisztinger Tamás" – nyilatkozta az Indexnek Korda György táncdalénekes, a Tisztelet Társasága rendezvényeinek állandó meghívottja. "Én egyetlen személlyel álltam kapcsolatban a Tisztelet Társaságából, Schmuck Andorral" – mondta az előadóművész, akit Schmuck kért fel két, egyenként húsz fellépésből álló koncertsorozatra. "Az első húsz előadás január 13-án lezárult, és én már Las Vegas-ban gyakoroltam a pókert, amikor újabb húsz előadásra kért fel Schmuck, örömmel mondtam akkor is igent".

Korda György és felesége, Balázs Klári a szokásos műsor második felét adták elő, az első részben többször is szerepelt Dávid Ibolya, emlékezett Korda György, leszögezve, az ő műsoridejükben nem léphetett színpadra politikus, igaz a színpadon lévő demokrata fórumos díszítőelemeket, például lufikat és lógókat nem szedték le miattuk. Arra a kérdésünkre, ismeri-e a szervezet új vezetőjét, Gosztonyi Jánost, megismételte, ő csak Schmuck Andort ismeri, de tudja még régebbről, hogy Gosztonyi színész-rendező, személyes kapcsolatuk azonban sosem volt.

Az MDF-ben is igyekeztünk választ kapni arra, hogyan zajlott a TT-képviselők kiválasztása, de a pártban egyelőre nem reagáltak kérdéseinkre.  • Hírek
  • Bankszámla