Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Leisztinger a bukott elnökkel Kiss Péter városában

2005.03.09. 17:46
Az Index információi szerint Kiss Péter kancelláriaminiszter igent mondott arra az indítványra, amely őt javasolta Vas megyei MSZP-elnökének. Valószínű azonban, hogy a szombati tisztújításon meg kell mérkőznie a helyiek koszenzusos jelöltjével, Rába Lászlóval, aki múlt szombaton kiütötte a volt megyei elnököt, Tóth Csabát a kőszegi alapszervezet vezetéséből.

Az Index információi szerint az MSZP korábbi Vas megyei elnöke, Tóth Csaba a milliárdos válakozó, Leisztinger Tamás társaságában folytatott szerdán tárgyalást Celldömölk szocialista polgármesterével. Fehér László környezetében azt mondták, hogy Tóth és Leisztinger nem a vasi szervezet újjáalakulásával kapcsolatban kívánt találkozni a városvezetővel.

Emlegették őket

Az Arago-vezér Leisztinger és Tóth üzleti kapcsolatairól 2004 elején akkor röppentek fel hírek, amikor Tóth kőszegi pártszervezetét feltűnő gyorsasággal fejlesztve egyre keményebben szállt harcba a megye vezetéséért. A tavaly kirobbant fiktív párttag beszervezési botrány idején a dinamikusan nyomuló "újak" ugyanakkor cáfolták, hogy bármilyen kapcsolat lenne a pártközeli üzletemberként ismert Leisztingerrel.

Személye garancia

Tóth Csaba szerdán az Indexnek azt állította, hogy a hét elején ő maga kérte fel Kiss Péter minisztert, vállalja el a megyei elnöki tisztet. "Az ő tekintélye garancia, hogy ne történhessenek újabb botrányok a megyében" - mondta. Szerinte a kancelláriaminiszter személye kompromisszum, amelyet a régiek és az újak is elfogadhatnak. "Kiss elfogadta a felkérést, így már nem látom értelmét az indulásnak" - tette hozzá a volt megyei elnök. Az Index kérdésére, hogy tájékoztatta-e döntéséről Leisztinger Tamást, aki információink szerint korábban a Mozaik Klubbal együtt támogatta Tóthot, a volt elnök visszakérdezett: "miért mondtam volna?" Hogy Leisztingerrel együtt járt-e Celldömölkön, arra Tóth azt mondta: nem járt a városban.

Nem lesz egyedül

Egyes információk szerint a párt hétfői elnökségi ülésén Újhelyi István vetette fel a celldömölki kötődésű Kiss Péter vasi elnökjelöltségét. Ipkovich György szombathelyi polgármester is beszállt a "felkérési" versenybe, és szerdán az Indexnek azt mondta, hogy Hiller István által feloszlatott megyei szervezetek februári megszűnése után ő maga kérte fel Kisst a megyei elnökjelöltségre.

Az Index információi szerint Kiss szerdán több pártvezetővel konzultálva elvileg igent mondott az indítványra, hogy a szombati tisztújításon elinduljon az elnöki tisztért. Kiss környezetéből származó információ szerint a kancelláriaminiszter a több irányból érkező felkérésnek azzal a feltétellel engedne, ha nincs más megoldás, de akkor is csak átmeneti időre. Úgy tudjuk, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter nem egyedül pályázik majd a vezetésre, mert a szombathelyi és a kőszegi szervezet is konszenzusos jelöltként - a Tóthot Kőszegen kiütő új helyi elnököt - Rába Lászlót nevezte meg.