Ágnes
-5 °C
2 °C

Gyurcsány, Dumás és a steril fecskendő

2006.07.19. 15:53
Az ügyészség várhatóan hamarosan vádat emel a Drogprevenciós Alapítvány tűcsereprogramjának önfeljelentő munkatársa ellen. Riporterünk a munkahelyén látogatta meg a legújabb magyar jogi abszurd főhősét; heroinistákkal ismerkedett, és azt gondolta ki, feljelenti a 'Ne szúrd el a kari ered!' feliratú tűcsereautomatát.

Hacsak az ügyészség nem tér el korábbi állásfoglalásától, várhatóan hamarosan vádat emelnek Takács István Gábor, a Drogprevenciós Alapítvány tűcsereprogramjának munkatársa ellen. A fiatal pszichológus, aki a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa is, még tavaly jelentette fel magát, hogy tisztázódjon: jogilag pontosan milyen megítélés alá esik az ártalomcsökkentő szervezetek munkatársainak tevékenysége. (Az ártalomcsökkentés filozófiája röviden annyi, hogy úgyis drogoznál, legalább tedd steril tűvel, hogy elkerüld az AIDS- és a hepatitis-fertőzést.)

Nyaralás metadonnal

A Drogprevenciós Alapítvány Hollán Ernő utcai irodáján, melyet sokan "Tücsinek" becéznek, nem is látszik, hogy Magyarország legnagyobb tűcsereforgalmat lebonyolító szervezetének egyik irodája. Amikor lebotorkálok az alagsorban kialakított helyre, Takács István éppen két sráccal beszélget, nevezzük őket Dumásnak és Csendesnek.


A tűcsi (Fotók: Feco kolléga)

Teát készítenek. Az asztalon az üveglap alatt a TASZ jogsegélyszolgálatának telefonszáma és egy kérés, hogy ne szórják szét a környéken a használt fecskandőket, mert a lakók panaszkodnak. A falakon körben volt kliensek rajzai, festményei, fotói.

"Leülhetek" - kérdem Csendestől a kanapén mellette lévő helyre mutatva.

"Ha nem zavar, hogy szagos vagyok."

Mindketten az utcán élnek. Ha pedig valaki az utcán él, nehezen keveredik ki a heroinozásból, magyarázzák nekem bemelegítésül. Dumás anekdotázik is. "És az milyen volt, amikor a ... téren a vécében jöttek a rendőrök. Az egyik jött felém, én meg gyorsan benyomtam a végét, és nevetve mondtam neki: már késő. A többiektől elvették, majd szétvetette őket az ideg."

Megérkezik István munkatársa, Réka.

"Elvinnélek két hétre nyaralni" - mondja neki pár perc után Dumás.

"Persze, megyek!" - nevet Réka.

Dumás ugyanis kórházba készül, hogy beállítsák a metadonját. Egyszer a börtönben már "szárazon" lejött, de aztán hazament, összeveszett a feleségével, nekiment az utcának, és kezdődött előről.

Gyurcsány is támogatta bűnös tevékenységét

"Magyarországon 1994 óta vannak tűcsereprogramok, jelenleg 7 működik, de viszonylag alacsony lefedettséggel. 2004-ben 1200 embert értek el, és 80 ezer fecskendőt adtak ki. De becslések szerint 10-15 ezer injekciós használó lehet az országban. Összehasonlításképpen, ugyanilyen arányok lehetnek Csehországban, ott viszont 1 millió fecskendőt adtak ki 2004-ben - meséli István.

Sokan ezt azzal magyarázzák, hogy az emberek még mindig félnek igénybe vennni ezeket a programokat. Nem mernek fecskendővel mászkálni az utcán. Nagyon sokáig az embereket pusztán azért vitték be vizeletvizsgálatra, mert fecskendőt találtak náluk. A TASZ véleménye szerint az, hogy valakinél fecskendő van, önmagában nem alapozza meg a bűncselekmény gyanúját."

A Drogprevenciós Alapítvány informálisan egyezkedni is kezdett a rendőrséggel, hogy a tűcsereprogramot igénybe vevőket hagyják békén. 2003-ban Budapestre vonatkozóan született is egy megállapodás. És ennek fokozatoson hatása is lett a posztos rendőrök eljárására. Amikor viszont ki szerették volna terjeszteni a megállapodást az egész ország területére, a rendőrség állásfoglalást kért a Legfőbb Ügyészségtől.

"Az ügyészség pedig azt mondta, a kábítószer-fogyasztás bármilyen céllal vagy módon történő segítése az ő álláspontjuk szerint bűncselekmény. A probléma az, hogy a fogyasztás 2003 óta hiányzik a Btk. vonatkozó paragrafusából" - érvel viszont István.

Az országos megegyezés így nem jött létre, ő pedig gondolt egyet, és feljelentette magát a jogi helyzet tisztázása céljából. Védelmét a TASZ látja el. A jogvédő szervezet stratégiai jelentőségűnek tartja a küszübön álló pert.

"Ha ellened vádat emelnek, akkor vádat emelhetnének akár a tűcsereautomaták üzemeltetői ellen is. Gyurcsány Ferenc egyszer a szemem láttára avatott fel egy 'ne szúrd el a kari ered' feliratút" - próbálom bevonni egy gondolatkísérletbe.

"Az a minisztérium követi el, amelyik felállította őket. Egyébként kaptunk kitüntetést és támogatást is a minisztériumtól, amikor Gyurcsány Ferenc állt az élén."

"Mire számítasz a bíróságon?"

"Azt várom, hogy a bíróság kimondja: nincs olyan elkövetési magatartás, ami állna rám. Mert ha megnézi a törvény szövegét, akkor nem fogja megtalálni. Az még előfordulhat, hogy azt mondja, hogy amikor begyűjtöm a fecskendőket, abban van nagyon nagyon pici kábítószer, ami kábítószer megszerzése és tartása.

De arra számítottunk, hogy már a nyomozást lezárják. Hogy azt mondják, ez félreértés, nincsen itt bűncselekmény. Ehhez képest vádemelésre megküldték az ügyészségnek.

Amikor voltam a nyomozónál, azt mondta, az ügyészségtől állásfoglalást kértek, és az ügyészség továbbra is azt gondolja, ez bűncselekmény. Nem mutatta meg, de összefoglalta. Nagyjából az van benne, hogy veszélyes lehetek a társadalomra, mert fenntartom ezeknek az embereknek a drogfogyasztását.

Ez ellen viszont nagyon könnyen lehet érvelni. Csak elő kell venni a bizonyítékokat, például az Egészségügyi Világszervezet, a WHO összefoglalóját. Ebből kiderül, hogy azokon a helyeken, ahol tűcsereprogram van, nem nőtt a drogfogyasztás, viszont meg lehetett állítani a HIV-járványt. Ukrajnában ezzel nem törődtek, ott jelenleg a lakosság 1,4 százaléka HIV-pozitív, amihez nagyban hozzájárult a fecskendőhöz való hozzáférés megakadályozása. Oroszországban az újonnan diagnosztizált HIV-pozitívok 80 százaléka fecskendő megosztásával fertőződött meg.

Sőt, lehet úgy is érvelni: attól, hogy ezek az emberek lejönnek ide, nő az esélye annak, hogy bekapcsolódnak a kezelőrendszerbe. Mi is utalunk be embereket méregtelenítésre, rehabilitációra, ha akarják. Rábeszélni nem akarjuk őket."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!