Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Szeretne Ön börtönt?

2003.09.02. 12:40
Tiszaújvárosban a szeptember 14-ei népszavazás előtt még arról vitatkoznak, hogy a választópolgároknak feltett kérdés hordoz-e pozitív üzenetet.
"Egyetért-e azzal, hogy munkahelyteremtő beruházás részeként a Tiszaújvárosi Ipari Park területén büntetés-végrehajtási intézet létesüljön?" Tiszaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a szeptember 14-ei népszavazáson így szólítsák meg a város polgárait. A helyi ellenzék úgy látja, hogy a "munkahelyteremtő beruházás részeként" kifejezés pozitív üzenetet tartalmaz, ezzel sérül a választópolgárok hiteles tájékoztatáshoz való joga.

A negyvenöt százalékot sem érte el

A Fidesz a megyei közigazgatási hivatalhoz és a városi bírósághoz nyújtott be fellebbezést. Az előbbi elutasította beadványukat - mondván, a döntés jogszerűségéhez nem férhet kétség, a közgyűlés 15:3 arányban döntött -, az utóbbi fórum még nem határozott. Az idő sürget. A népszavazásig két hét sincs hátra, a szavazólapokat ki kell nyomtatni, a kérdés szövegét meg kell jelentetni a megfelelő fórumokon.

Nehezen kerülnek helyzetbe

Az egykori szocialista iparváros a mai napig őrzi baloldali hagyományait; a tizennyolc tagú képviselőtestületbe mindössze két fideszes politikus jutott. Egyikük Steinerné Vasvári Éva, aki bizakodik, hogy a többség elutasítja a beruházást: "Echte MSZP-s szavazók is nemmel voksolnak majd, ha megvilágítják előttük az ellenérveket." A politikus arról panaszkodik, hogy a helyi médiában "nehezen kerülnek helyzetbe", így a maguk szerény eszközeivel, szórólaposztással és sajtótájékoztatók tartásával igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel járhat a börtön. Steinerné Vasvári Éva nevetségesnek tartja, hogy véleményük több esetben csak fizetett hirdetésként jelenhet meg a helyi médiában.

A helyi Fidesz - éppen a jobboldal hagyományosan gyenge tiszaújvárosi szereplése miatt - igyekszik város- és nem pártpolitikai ügyként kezelni a népszavazást. A városban "ős szocialistának" tartott Hegedűs György, a száz százalékos önkormányzati tulajdonú ipari parkot irányító Tiszaújváros-Inveszt Vagyonkezelő és Gazdaságfejlesztő Rt. vezérigazgatója sem örül annak, hogy börtön épülhet az ipari parkban. Ahogy az Indexnek korábban elmondta: jelenleg is tárgyalnak beruházókkal, akik félő, hogy inkább a rivális közép-európai országokat vagy más magyarországi városokat választanának a börtön megépülése esetén.

Jobban kitárgyalhatták

"A vezérigazgató úrral éppen tegnap találkoztam, mondtam is neki: azt a területet el kellett volna adni, lehetőleg egy vattaüzemet építő beruházónak, aki csendes munkával ad nagy bért a dolgozóknak" - mondja ironikusan Farkas Zoltán, a város SZDSZ-es polgármestere, aki elmondja: amennyiben a kérdés szövegéből kikerülne az ominózus "munkahelyteremtő beruházás részeként" kitétel, akkor azt is elfogadják. "A Fidesz kekeckedése révén jobban kitárgyalhattuk a tervezett beruházást; jobb így, mintha mindenki hallgatott volna" - nyilatkozza a városvezető, aki szerint a helyi média az ellenzők véleményének is megfelelő teret szentel. "A börtönépítést különben támogatom, bár nem kampányoltam. Egy cikket ugyan írtam, de az csak a tájékoztatás fontosságáról szól" - jelzi, hogy tud önmérsékletet tartani. A polgármester úgy tudja, hogy önkormányzat a rendszerváltozás óta civilkérdésben még nem írt ki népszavazást, így a tiszaújvárosi referendum igazi kuriózum.

Nehéz felmérni

Az ügydöntő referendum érvényességéhez ötven százalék plusz egy szavazatnak kell meglenni. Amennyiben ennél kevesebben keresik fel a választóhelyiségeket, úgy a városi közgyűlés dönthet a beruházásról. Igaz, még egy igen szavazat sem jelenti automatikusan, hogy börtön épülne Tiszaújvárosban, az Igazságügyi Minisztérium ugyanis több helyszínt is vizsgál. Nehéz előre felmérni, hogy mit hoz a népszavazás, bár az ellenzőknek intő jel lehet: az őszi önkormányzati választásokon a részvétel a 45 százalékot sem érte el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!