Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Törvénytelen tüntetés a Medgyessy-Nastase találkozón

2002.12.01. 18:33
Mintegy 120 fős demonstráló tömeg gyűlt össze a budapesti Kempinski hotel előtt azért, hogy tiltakozzanak Adrian Nastase román kormányfő és Medgyessy Péter miniszterelnök találkozója ellen vasárnap este. A tüntetők között volt Bayer Zsolt újságíró, Siklósi Beatrix televíziós szerkesztő és Grespik László, a fővárosi közigazgatási hivatal korábbi vezetője is.
Adrian Nastase román kormányfő és Medgyessy Péter magyar miniszterelnök Románia nemzeti ünnepe alkalmából fogadáson vett részt vasárnap este a budapesti Kempinski Hotelben; a két kormányfő találkozója ellen a szálloda előtt mintegy 120 demonstráló tiltakozott. A tömeget háromnegyed hat körül a Készenléti Rendőrség egysége kiszorította a szálloda előtti játszótérről. A tömeg a demonstráció feloszlatására irányuló rendőri felszólításnak nem tett eleget, agresszíven léptek fel, szidalmazták a rendőröket, és petárdákkal dobálták meg őket. A demionstrációt nem jelentették be előre a rendőrségen.

A rendőrök egy embert kiemeltek a tömegből. Az ORFK helyettes szóvivője az Index kérdésére azt válaszolta, hogy egy 26 éves budapesti fiatalembert kellett elvinni, mert agresszív volt, és szembefordult a rendőrökkel. A rendőri intézkedés után a tüntetők nagy része elhagyta a helyszínt.

Az ünnepi fogadáson részt vett Kovács László külügyminiszter, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség több képviselőházi és szenátusi vezetője is. Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: Medgyessy Péter részvételével azt kívánta jelezni: a magyar kormány politikáját nem a múlt sérelmeire, hanem a jövő lehetőségeire építi. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Adrian Nastase az év folyamán több gesztust is tett azzal, hogy magyar nemzeti ünnepek alkalmából ellátogatott a bukaresti magyar nagykövetségre.

A rendőrség információi szerint a jogszerűtlen megmozdulás szervezői között több olyan személy volt, aki a július 4-i Erzsébet hídi illetve a másnapi Kossuth téri tüntetések előkészítésében is részt vett. A résztvevők az MTI helyszínen lévő tudósítójának azt mondták: azért tiltakoznak, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy magyar kormánypárti politikusok egy olyan ünnepi fogadáson vesznek részt, amelyen arról emlékeznek meg, hogy 1918. december 1-jén a gyulafehérvári gyűlésen kikiáltották Erdély, Havasalföld és Moldva egyesülését. A demonstrálók magyar, illetve Árpád-sávos lobogókat lengettek, és egy "Tégy a magyargyűlölet ellen!" feliratú táblát vittek. Kórusban kiabálták egyebek között, hogy "Vesszen Trianon!", "Vesszen Medgyessy!".

Bayer, Siklósi, Grespik

A tömegben látható volt többek között Bayer Zsolt újságíró, Siklósi Beatrix televíziós szerkesztő, Grespik László, a fővárosi közigazgatási hivatal korábbi vezetője, illetve Budaházy György, a Magyar Revíziós Mozgalom elnöke, akit az Erzsébet híd július 4-én történt jogszerűtlen lezárása után rendzavarás szabálysértése miatt pénzbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A téren egybegyűltek előtt Bayer Zsolt azt hangoztatta, hogy ezen a napon fölényes győzelmet aratott a román diplomácia a magyar diplomácia felett és csak a maroknyi demonstráló képviseli Magyarország becsületét.

"Szégyenteljes ünnepség"

A Nemzetközi Erdély Bizottság nevében Eva Maria Barki eljuttatta az MTI-hez a szervezet Adrian Nastase miniszterelnöknek címzett levelét, amelyben úgy fogalmaznak, Adrian Nastase-ből hiányzik a kellő szenzibilitás, amikor Budapestre jön december 1-jét megünnepelni. A Lelkiismeret 88 csoport nevében Kocsis Imre, a szervezet elnöke juttatott el az MTI-hez közleményt, amelyben tiltakozik amiatt, hogy Medgyessy Péter Budapesten fogadja Adrian Nastasét. A dokumentum szerint a Lelkiismeret 88 csoport egyetért azokkal, akik a Kempinski szálloda előtt tiltakoznak a "szégyenteljes ünnepség" ellen.

A nemzeti ünnep

Katonai díszszemlékkel, hálaadó istentiszteletekkel, koszorúzásokkal emlékeztek meg Romániában vasárnap az ország nemzeti ünnepéről, amely annak állít emléket, hogy 1918. december elsején Gyulafehérváron kimondták Erdély egyesülését Romániával.

A központi katonai díszszemlét Bukarestben tartották. Az MTI tudósítója szerint a hideg, esős időjárás miatt csak néhány száz bukaresti nézte végig a katonai alakulatok felvonulását a párizsi mintára épített bukaresti diadalívnél, amelyet annak idején az Erdéllyel kiteljesedett Nagy-Románia dicsőségére emeltek.

Kolozsváron az adott különleges jelentoséget a rendezvényeknek, hogy vasárnap reggel ott tartózkodott a Budapestre tartó Adrian Nastase miniszterelnök.  • Vennék
  • Hírek