Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.20. 01:12
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Blaha Lujza tér felől egy rendőrautó felvezetésével egy mentőautó érkezett a tüntetők közé: az emberek mindkét járművet megtámadták, a rendőrautó ablakát betörték, amely ezután gázt adott és bement a rendőrkordon mögé. A mentőt ezután nem bántották.

  • A rendőrök a Keleti pályaudvar felől próbálják megtakarítani a Rákóczi utat, de pulzáló mozgással haladnak, hol közelebb kerülnek a Blaha Lujza térhez, hol távolabb kerülnek tőle, jelenti tudósítónk. A könnygázlövedékeket folyamatosan lövik, út fölött sűrű könnygázfüst lebeg, de nem tudnak tartósan közelebb kerülni a Blahához. Újabb emberek nem érkeznek a Kossuth tér felől, maradt a nagyjából háromezres tömeg. A Blahán már nincsenek rendőrök.

  • Szétnyílt a rendőrök sorfala a Rákóczi úton és megindultak a lovasok a tüntetők felé. Tudósítónknak úgy tűnik, a rendőrök le akarják zárni a Rákóczi utat, a Keleti felől gyalogos, a Blahánál lovasrendőrökkel. Azokat, akik békésen elvonulnak, engedik a nagykörúton elmenni, jelentette tudósítónk, aki szintén kapott a könnygázból.

  • A lovas rendőrök az autók rongálóira is lesújtanak, egy embert az Erkel Színház mögött nagyon megvertek, jelenti az MTI. A hírügynökség szerint Köztársaság térre négy mentőautó érkezett.

  • A lovasattack után a gyalogos rohamrendőrök sorfala csak pár métert húzódott előre a Rákóczi úton. A frontvonal most a Hársfa utcánál van.

    A rendőrökkel ugyanaz a kemény mag áll szemben, amelyik hétfő éjszaka a Magyar Televízió székházát támadta.

    A Rákóczi úton mindenütt törmeléket, füstölgő könnygázgránátokat, letépett közlekedési táblákat látni.

  • Tudósítónk szerint nagy rendőrattak készül a Blahán a Corvin és a Duna irányából. A tiltakozók köveket dobálnak, az imént rátámadtak a rendőrökre. Verik szét a rendőrautókat. Száz-kétszáz randalírozó. Tudósítóink visszavonulást fontolgatnak.

    Már volt két lovasroham is, de ez nem bizonyult elégnek.

  • Most a gyalogos rendőrök indultak előre a Rákóczi úton, már a Hársfa utcánál van a kordon, folyamatosan lövik ki a könnygázgránátokat is, a tüntetők a Blaha Lujza térig húzódtak vissza.

  • A Rákóczi utat füstköd lepte el, az útra két autóbusznyi rendőr érkezik, a Hír Tévé szerint 50-70 rendőrrel erősítették meg a készültséget. Az Osvát utcánál tudósítónk jelentése szerint kukákból barikádot emeltek a tiltakozók.

  • A rendőrség folyamatosan arra figyelmezteti a Rákóczi úton összegyűlt tüntetőknek, hogy hagyjanak fel a törvénysértésekkel. Arra is figyelmeztetnek, hogy oszlatni fognak. Amikor a rendőrök kisebb rohamokat intéznek, kiabálnak, verik a pajzsukat, közben folyamatos a könnygáztámadás is. Tudósítóink szerint a rendőrroham hamarosan megindul a Rákóczi úton összegyűlt tömeg ellen, de ők táblákból és kukákból barikádot építenek az útra.

  • A tiltakozók kis időre elhagyták a kukákból emelt barikádot, majd újra elfoglalták azt. A rendőrök ötven métert előrenyomultak, majd vissza. Az út ismét füstködben - jelentette tudósítónk.

  • A tiltakozók felgyújtottak egy rendőrautót a Blahánál. A kocsi már fel is robbant, most áll a kereszteződésben, és mindenki nézi. Emellett kukákat és korlátokat szaggatnak le, tiltakozásul. A rendőrök furcsa taktikát használnak: néha hergelik kicsit a randalírozókat, aztán visszavonulnak. Most érkezett erősítés. Az Akácfa utcában nagy mennyiségű viacolor utcakő van felhalmozva.

    Sodi felvétele:

    Köztársaság téri ütközet

    További videók - Sodi felvételei:
    A rendőrautó meggyújtása.
    Már ég I.
    Már ég II.
    Lángol.
    A rendőrautó oltása.

  • A megmozdulások elsodorhatják Gyurcsányt

    A nemzetközi hírügynökségek helyszíni tudósításokban számoltak be a kedden este folytatódó budapesti tüntetésről és a kormányellenes megmozdulásokkal kapcsolatos korábbi fejleményekről. A brit hírügynökség szerint Gyurcsány egyelőre tartani tudja magát, de ha a megmozdulások folytatódnak, az az állásába kerülhet.

  • A távirati iroda tudósítója azt látta, hogy több tüntetőt elvittek a rendőrök, akik a HírTv szerint fejmagasságban lövik a könnygázt az emberekre.

  • A tüntetőket kiszorították az út Keleti pályaudvar és Blaha Lujza tér közötti szakaszáról, az Astoria felé vezető szakaszon még hömpölyögnek az emberek. A demonstrálók az árkádok alól kövekkel és petárdákkal dobálják a rendőröket.

  • A rendőrautót eloltották, viszont a rendőrök most eltűntek a Rákóczi útról.

  • A Hír Tévé szerint a korábban békés demonstráció átment értelmetlen rongálásba, és a rendőrök a felszerelésüket eldobálva rohannak el a Blaha Lujza térről.

  • A gyalogos, pajzzsal felszerelt rohamrendőrök bevonultak a térre. Könnygázzal is tovább támadnak. A tömeg két részre szakadt, akiket a rendőrség választ ketté. A tüntetők kövekkel, sörösüveggel, térburkolóelemekkel, vasdarabokkal dobálóznak.

  • Washington nem kételkedik a magyar demokrácia stabilitásában, közölték magas rangú amerikai kormányzati tisztviselők Simonyi András nagykövettel - jelentette az MTI. Simonyi András a Fehér Ház nagyon magas köreivel beszélt az eseményekről; ők jelezték: semmi okuk kételkedni a magyar demokrácia stabilitásában, illetve abban, hogy Magyarország továbbra is az Egyesült Államok szoros partnere marad.

    Washington figyel a történésekre, és bizonyos abban, hogy Budapest saját maga rendezni tudja a problémákat. Simonyi András az amerikai reagálások alapján úgy látja: bár az utóbbi 15 évben folyamatosan javult Magyarország hírneve, a randalírozásról mutatott képek ebben egyértelmű kárt tettek. Ezt nem lehet szépíteni - mondta sajnálkozással, hozzátéve ugyanakkor, hogy "a mi imidzsünk olyan mértékben javult az utóbbi években, hogy ezt az ütést ki fogja bírni."

    A nagykövet beszélt az MTV székházának tulajdonosával is, akinek nagyratörő tervei vannak az egykori tőzsdepalota épületével. Az amerikai befektető azt mondta, nem tetszik neki az, ami történt, de "esze ágában sincs kivonulni Magyarországról".

  • A rendőrkordon előbbre húzódott az Emke elé, ezzel megakadályozták, hogy a randalírozók komolyabb barikádot építsenek a Rákóczi úton kukákból, virágládákból.

  • A maroknyi rendbontó köveket és üvegeket dobál a felsorakozott többszáz rendőrre. A rohamosztagosok pajzsa nem ér le a lábukig, ezért most is sok a sérülés. Feltehtően kifosztottak egy boltot a környéken, onnan származnak az üvegek.

  • Az Astoria felől vízágyú érkezett a térre, jelentette tudósítónk, ezzel kezdik a tömeg oszlatását. Nagyon sok vérző, sérült embert látnak a téren, de mentőautók nincsenek.

  • Több tüntető és rendőr is megsérült, miközben a rendőrök a Blaha Lujza tér felé szorítják ki a Rákóczi útról a demonstrálókat. Az MTI szerint egy rendőr is olyan súlyosan megsérült, hogy a földre került és a mentők ellátására szorult. A rendőrök folyamatosan kiemelnek egy-egy embert a tüntetők sorai közül, és három-négy embert el is vittek a helyszínről, miközben könnygázgránátot vetnek be ellenük.

  • A Hír tévé információi szerint a téren 10-12 vérző sérült van.

  • A lovasrendőrség a nagykörút két irányába indított rohamot a Blaha Lujza téren, gumibotokkal verik az embereket. Tudósítónk szerint 200-300 fős csoportokban a mellékutcákba menekültek az emberek.

  • Tudósítónk szerint akkor kezdett menekülni a kemény mag is, amikor valaki felkiáltott: jönnek a kutyák! Végül nem jöttek, csak lovak. A tanulság: legközelebb kell vinni kutyát.


    Nem blöffölünk, de a Köztársaság téren akad kuta
  • A rendőrök a HírTv szerint az utolsó rohamban mindenkit ott ütöttek, ahol értek. A randalírozás a tévé szerint reggelig eltarthat, bár a teret nagyjából megtisztították.


    Olvasónk képeiért klikk ide!
  • A rendőrök a Köztársaság tér és a Blaha között kegalább 10-15 embert emeltek ki a tömegből, és megbilincselve elvezették őket.

  • A rendőrök a Wesselényi utcánál most 500-600 főre becsülik a randalírozók számát, akiket az Oktogon és a Nyugati felé szorítanak a Nagykörúton, jelentette tudósítónk.

  • A New York palotában lévő előkelő hotel külföldi vendégei ablakukból autentikus kelet-európai utcai csatát nézhettek végig Most, hogy megtisztították az utcát, többen le is jöttek az utcára és döbbent arccal szemlélik a pusztítás nyomait.

  • Tudósítónk szemtanúja volt egy brutális verésnek a már megtisztított Blaha Lujza téren. Egy fekete dzsekis, fekete kendőt viselő rendbontó a 4-6-os villamos megállójában agyba-főbe rugdosott egy földön fekvő embert. Később egy kicsit odébb ment, majd újra visszatért a földön fekvő emberhez és újra megrugdosta.