Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.20. 09:54
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vidékről vezényelnek tartalékokat Budapestre

    A rendőrség készül szerdára: vidékről vezényeltek a fővárosba tartalékokat, hogy a sérülteket pótolják. Közben a sebesültek és az őrizetbe vettek száma folyamatosan növekszik a keddi akciók adatainak összesítése nyomán.

  • Továbbra is csupán az MTV dolgozói és az ottlakók mehetnek be a Szabadság térre, a terület vaskordonokkal van lezárva.

  • A Kossuth téren golyóálló mellényeket osztogatnak a rendőröknek. Mint helyszíni tudósítónk megtudta, ez jobban véd az esetlegesen feléjük dobált kődarabok ellen.

    Az egyik rendőr elmondta, hogy az ország minden részéből érkező rendőrök huszonnégy órán keresztül folyamatosan dolgoznak, majd huszonnégy órás pihenés után ismét huszonnégy órás szolgálatba állnak.

    A tudósítónknak nyilatkozó rendőr arról is beszélt, hogy a Szabadság téri tévészékház ostrománál hiányos volt a felszerelés, ő például az egyik megsérült bajtársa pajzsával tudott visszamenni az épületet védeni.

  • FT: Még Gyurcsány a legjobb választás

    A neves gazdasági szaklap emlékeztet arra, hogy Joachim Almunia pénzügyi biztos még júliusban komolynak és szigorúnak értékelte a Gyurcsány-csomagot, tegnap pedig a szóvivője útján bejelentette, hogy arra biztatja Gyurcsányt, hogy ragaszkodjon megszorító csomagjához.

  • Zuhanással kezdett a tőzsde, a forint tartja magát

    Ami gyökeresen megváltoztatná a jelenlegi helyzetet, az Gyurcsány Ferenc esetleges lemondása lenne - ez azonban egyelőre nem áll szándékában. Ha ez bekövetkezne, az erőteljes forintgyengüléssel járna.

  • A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (PTE EHÖK) szervezett formában nem vesz részt a csütörtökre tervezett budapesti tandíjellenes demonstráción. A döntést a hallgatói önkormányzat keddi választmányi ülésén, egyhangú határozattal hozta meg, egyben javasolta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának a demonstráció elhalasztását.

    A hétfő éjszakai kaotikus fővárosi események után úgy érezték: a tandíjellenes tüntetés megtartása az eredeti időpontban komoly kockázatokat rejt magában. Ha mégis megtartják a csütörtöki tüntetést, azon a pécsi hallgatói érdekvédők a lehető legnagyobb számban lesznek jelen, szolidaritásukról biztosítva a tandíj ellen, a valódi felsőoktatási reformért tüntetőket.

  • Az amerikai magyarok érdekképviseleti szervezete, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) szerint a Gyurcsány-kormány visszaélt azzal a bizalommal, amellyel a választók felruházták. Az amerikai magyarok által 1906-ban Clevelandben alapított érdekképviseleti szervezet nyilatkozatot tett közzé helyi idő szerint kedden a magyarországi politikai válságra reagálva.

    "Mivel a Gyurcsány-kormány bevallotta, hogy nemcsak hogy hazudott, de gazdaságilag is sokat rontott az ország helyzetén, ezért nyilvánvalóvá vált, hogy visszaélt azzal a bizalommal, amellyel a választók felruházták" - olvasható a szervezet honlapján elhelyezett állásfoglalásban. (MTI)

  • A kedd éjszakai utcai harcok képei közt találtuk ezt a felvételt:


    Fotó: Szémann Tamás
  • Ma délután fél egytől Gyurcsány Demszkyvel konzultál a „Budapest aktuális ügyeiről”.

  • A leghatározottabban tiltakozik az 1956-os események egyik közismert egyénisége az ellen, hogy az utóbbi napok "vandál" eseményeinek szereplői kapcsolatba hozzák magukat és e történéseket 1956-tal. Potyka bácsi az MTI-nek elmondta "Ne csináljon ilyet senki, se nagy párt, se kis párt, se egyszerű ember, se szurkoló" - mondta polgári nevén Porubszky István János, elhárítva azt a kérdést, mely konkrét politikai erőkre érti e kijelentését. Megítélése szerint a Magyar Televízió (MTV) is hibát követett el, amikor nem olvasta be a demonstrálók követeléseit.

  • Gyurcsány: Magyarországon rend van

    Budapesten és Magyarországon rend van, a rendőrség éjszaka megvédte az embereket, mondta a kormányülés elején Gyurcsány Ferenc. Megjegyezte: nem hagyhatjuk, hogy politikai okokra hivatkozva egyesek randalírozzanak, köztörvényes bűncselekményeket kövessenek el, fosztogassanak, összecsapjanak a rendőrökkel.

    A randalírozókkal szemben határozottan fel kell lépni, velük szemben nincs helye türelemnek, ehhez a kormány minden segítséget megad a rendfenntartóknak - mondta. Kifogásolta, hogy akik visszarendelhették volna az embereket az utcáról, azok nem teték meg ezt tegnap, elutasították, hogy a parlament nyilvánossága előtt vitassák meg a kialakult helyzetet. Beteljesíthetetlen ígéretekből nem épül az ország, a kormány meghátrálás nélkül teszi tovább a dolgát - mondta Gyurcsány.

  • Bezúzták az MSZP székház ablakait a kedd esti kormányellenes demonstrációt követően Egerben. A Dobó utcai épület betört ablakán keresztül egy vörös zászlót is bedobtak a helyiségekbe. A helyi szocialisták feljelentést tettek, egyben arra kérik a Fideszt, a Jobbikot és a MIÉP-et, hogy "rendeljék vissza csapataikat az utcákról".

  • A kormányfő otthagyta a korményülést, és felment, hogy a Sándor-palotában tárgyaljon a köztársasági elnökkel. Értesüléseink szerint Szili Katalin is részt vesz a megbeszélésen.

  • Nyoma sincs a téren a tegnapi szervezettségnek. A tüntetés vezetését magára vállaló, kedden megalakult Magyar Nemzeti Bizottság sincs a helyszínen. A 100-150 tüntető kisebb csoportokban állva beszélget. A demonstrálók legtöbbje meg van arról győződve, hogy az utcai harcok résztvevői egyszerű provokátorok, akim azért vannak, hogy a nemzeti radikális oldalt lejárassák.

  • A Köztársasági Őrezred a rendőrség rendvédelmi alakulataival együttműködve megerősítette Gyurcsány Ferenc kormányfő és az összes védett vezető otthonának, budapesti rezidenciájának a védelmét, mondta el az Indexnek Kardos Imre dandártábornok, az állami vezetők biztonságáért felelős Köztársasági Őrezred parancsnokhelyettese.

    Kardos a védelem mértékéről és módszeréről nem kívánt nyilatkozni, de mivel a védelembe a rendőrség rendvédelmiseit is bevonták, vélhetően rohamrendőrök is vigyázzák az állami vezetők otthonait.

  • A rendőrség elemezte a hétfői és a kedd éjszakai felvételeket, és bebizonyosodott, hogy a vandálok között több olyan olyan van, akik kapcsolatban állnak különböző, szélsőségesebb futballszurkolói csoportokkal. Hétfő és kedd éjszaka az utcai harcokban összesen 137 embert állítottak elő. Ők a 72 órás őrizetbe vételük után gyorsított bírósági eljárásra számíthatnak.

  • Anarchisták is beszálltak a rendbontásokba

    "Nem náci melósok és a nyóckeres srácok" is részt vettek a tévészékház ostromában a legnagyobb újbalos hírportál szerint. Szervezkednek az anarchisták is, kiáltványukban kormányzás helyett autonómiát követelnek.

  • Erősebb pajzsokat kapnak a rendőrök

    A rendőrség szerdán bejelentette, hogy ma este már a rohamrendőrök amerikai gyártmányú, egész testet védő plexipajzsokkal.

    A régi és az új pajzs
    A régi és az új pajzs
  • Jobbikost azonosított az SZDSZ a tévénél

    Csitította a tüntetőket, vagy szította a hangulatot Fejes István?

  • XVI. Benedek szerdán több külföldről érkezett zarándokcsoportot saját nyelvén köszöntött, így magyarul is üdvözölte a megjelenteket. Joseph Ratzinger magyarul elhangzott szavai szerint "nyugtalansággal kíséri figyelemmel a Magyarországról érkező híreket" és azért imádkozik, hogy "mindegyik fél rátaláljon egy igazságos és békés megoldásra". (MTI)

  • Tomcatet, a provokációiról ismert bloggert, mint beszámoltunk róla, kedd este őrizetbe vették a rendőrök, mert instruálta a szovjet emlékmű megrongálását. Blogján most barátnője, Athina számolt be a kedd esti letartóztatásról és az azt követő házkutatásról. Athina szerint a lakást a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) munkatársai házkutatási engedély nélkül kutatták át, úgy, hogy a bérlő - Tomcat - már nem volt ott, mert elszállították. A vádakra megkíséreltük reagáltatni az NNI-t, de szóvivőik elérhetetlennek bizonyultak.

  • A köztársasági elnökkel találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerdán délelőtt a Sándor-palotában. Az MTI értesülései szerint a találkozót a miniszterelnök kezdeményezte, a napok óta tartó tüntetések miatt. A körülbelül egyórás találkozó után Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin hivatali autójával kihajtott a Sándor-palotából; az ott várakozó újságíróknak nem nyilatkoztak.


  • Megosztja a Fideszt a nagygyűlés-kérdés

    A pártvezetés dilemmája, hogy nem akarja átengedni a terepet sem az MSZP-nek, sem a zavargóknak, de tudja, hogy kockázatos tízezrekkel demonstrálni.

  • Orbánon kívül mindenki volt már illegitim

    Gyurcsány Ferenc olyan nagy elõdök nyomdokaiba lépett, mint Antall József, Boross Péter, Horn Gyula és Medgyessy Péter.

  • Egy szerződéses katona is részt vett a kedd esti zavargásokban a fővárosban. Miután a rendőrség előállította, azonnali hatállyal szerződést bontott vele a Honvédelmi Minisztérium, minthogy méltatlanná vált arra, hogy a Magyar Honvédségnél dolgozzon. (MTI)

  • Hat tüntető fogadta Korózs Lajost, a szociális és munkaügyi minisztérium államtitkárát Békéscsabán a helyi nyugdíjasegyeseület épülete előtt. Az egyik, bevallottan miépes tüntető elárulta, hogy a Gyurcsány-kormány lemondását követelik. A tüntetőket Molnár László, a szocialisták békéscsabai parlamenti képviselője is felkereste, akinek a tiltakozók elmondták, egyik nyugdíjas ismerősük arra panaszkodott, hogy vagy ételre, vagy gyógyszerre költi szerény nyugdíját. Molnár megnyugtatta őket, hogy ismerősük helyzetén nem a kormány lemondása, hanem a "kiigazító csomag" segíthet. (MTI)

  • Kisteleki problémamentes hétvégi fordulóban bízik

    Az MLSZ-elnöke bízik benne, a hétvégi forduló meccseinek nem lesz politikai felhangja, ez ugyanis hátráltathatja a magyar-horvát Eb-pályázat sikerét is.

  • Az országos demonstrációs bizottság és a Magosz megyei vezetői hétfőn döntenek a tiltakozó akciók kezdetéről, jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Magosz elnöke, fideszes országgyűlési képviselő szerdán Szegeden.

    Jakab szerint nagyon sok településen spontán szerveződések indultak meg. A gazdáknak azonban nem az a célja, hogy anarchia és káosz legyen, hanem hogy egységesen ki tudják mondani: "ebből elég volt, (...) nem vagyunk hajlandók ezt a hazugságot tovább tűrni és elviselni." A Magosz szolidáris a békés tüntetőkkel, és szerdától a gazdák vállalják a fővárosi tüntetők ellátását, "a mai nap elindulnak az első teherautók a Kossuth térre" - mondta a politikus.

  • A demonstrációkért, a tüntetésekért a szervező a felelős, mondta Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy miként készül a rendőrség a Fidesz szombati nagygyűlésére.

    "A szervező nem hivatkozhat arra, hogy ő mindent megtett, de hát rácsatlakoztak különböző csoportok. Ez a felelősség a szervezőé" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve hogy ha törvénytelenséget, rendbontást tapasztalnak, akkor az ellen a rendőrség fel fog lépni.

  • Nem ért egyet a Fidesz és a moszkvai nagykövet

    Tiltakozik a Fidesz amiatt, hogy Székely Árpád úgy nyilatkozott: az ellenzék többet hazudik, mint Gyurcsány.