Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.18. 17:15
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Valóban nem szabad kockáztatni a demokráciába vetett bizalmat, jelentette ki a Szocsiból hazafelé tartó kormányfő még a repülőgépen. "A köztársasági elnök úr nem tett eleget az ellenzéki pártok azon igényének, hogy lemondásra szólítsa fel a miniszterelnököt" - jelentette ki. Mint mondta, célja, hogy helyreállítsa a demokráciába vetett bizalmat, és hogy "szakítsunk az elmúlt 16 év politikai hazugságaival". Szerinte a megszorításokkal a baloldal "cselekvően vállalta a rá eső felelősséget".
  • Kósa Lajos azzal folytatta, hogy Gyurcsány Ferenc most megpróbálja belerángatni az elmúlt 16 évet a mostani botrányba, pedig nem az ország, hanem csak a miniszterelnök a hazug.
  • Kéri László politológus szerint a Gyurcsány-beszéd egyik értelmezése a szűk fideszes, amely abban érdekelt, hogy Gyurcsány konkrétan hazudott, és ezzel lehet mozgósítani szeptember 23-ára embereket. A másik értelmezés pedig Gyurcsány Ferencé, amellyel végigrohanta az egész médiát "tegnap délutántól ma reggelig". Kéri László szerint aki veszi a fáradságot, és elolvassa az egész beszédet, akkor kiderül, az arról szól, hogy "kimerült annak a politikának a tartaléka, amelyik hazudozásra épített".

    Mint mondta, álságosnak tartja, hogy egy 59 másodperces részt kiemeltek egy 25 perces beszédből. Kéri László közölte: nincs kedve ennek a négy mondatnak a kommentálásához, hiszen az egész szöveg értelmezésével kellene foglalkozni.Kéri azt mondta, Gyurcsány Ferenc tavaly februárban, évnyitó beszédében "mondott valami hasonlót, de olyan hosszú volt az a beszéd, és olyan unalmas, hogy ott az nemigen tűnt föl.

  • Az MSZP frakcióülése is elkezdődött, körülbelül a képviselők fele-háromnegyede jelent meg. Gyurcsány Ferenc még nincs ott a zárt ülésen, de úgy tudjuk, hogy amint leszáll az oroszországi Szocsiból érkező különgéppel (körülbelül 6 órakor), odamegy a Fehér házi tanácskozásra.
  • Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke szerint a nyilvánosságra került májusi frakcióülés hangfelvételének ügye "súlyos morális csődje a magyar politikának és benne különösen a szocialista-liberális kormányzásnak". Egy ilyen helyzetben a miniszterelnök első dolga, hogy felajánlja lemondását. Stumpf István szerint Gyurcsány Ferenc iránti bizalom "végletesen és véglegesen" megrendült. Félő az, hogy ez egy kormányzati válságot idéz elő, mert nagyon nehéz lesz ilyen morális alapon támogatást kérni akár saját frakciójától, akár pedig az ellenzéktől a ténylegesen szükséges reform véghezviteléhez - mondta.

    Esetleges következményként említette még azt, hogy "egy átfogó tiltakozó szavazás bontakozik ki" az október 1-jei önkormányzati választásokon. A szerint a trágár szóhasználat méltatlan és elfogadhatatlan egy hivatalban lévő kormányfőhöz.

  • Hiller István az MSZP frakcióülése előtt azt mondta, hogy az elnökség ma délután ülésezett, és "egyhangúlag megerősítette azt a véleményt", hogy kiáll Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége mellett. Az Index kérdésére, hogy ez bizalmi szavazást jelentett-e, visszakérdezett, hogy miért jelentett volna. Lendvai Ildikó frakcióvezető úgy magyarázta a pártelnök szavait, hogy mindenki egyesével monta el a véleményét, és így állt össze ez a vélemény.

    Hiller István azt mondta, hogy az ország gazdasági stabilitása nagyon fontos, és ennél fontosabbnak nevezte a politikai stabilitást. A morális kérdések kapcsán azt kérdezte, kit terhel nagyobb morális felelősség, aki tovább akarja folytatni az eddigieket, vagy aki szembe tud nézni a problémákkal. "Ehhez bátorság kell" - mondta.

    Hiller István bejelentette, hogy Gyurcsány a repülőgépe landolása után csatlakozik a képviselőkhöz.

  • Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoport frakcióülésének nyílt felében bocsánatkérésre szólította a miniszterelnököt vasárnap nyilvánosságra került szavaiért. Felolvasta pártja nyilatkozatát, miszerint a Fidesz szolidáris a spontán tüntetések résztvevőivel, ugyanakkor mindenkit felszólított arra, hogy alkotmányos keretek között tartsák a tiltakozásokat.

    Mint fogalmazott, vannak olyan információi, hogy a kormányerők provokációra készülnek. Arra kérte a tüntetőket, hogy ne üljenek fel ennek. A Fidesz alkotmányos alapokon álló politikai csoportosulás, amely mindent megtesz azért, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya távozzék a hatalomból, mondta.

  • Eredetileg hatkor kellett volna leszállnia Budapesten a miniszterelnököt szállító bérelt repülőgépnek, de úgy tudjuk, egy órát késik a gép.
  • cikkünk a témában:

    Ki a kiszivárogtató?

    Maga Gyurcsány, Hiller István, az önkormányzati lobbi vagy a Fidesz? Elméletek tömegét gyártották a politikai elit tagjai arra, ki robbantotta ki a belpolitikai válságot.
  • Mintegy 1500 fős tömeg gyűlt össze hétfőn délutánra a Parlament épülete előtt és a felszólalók folyamatosan Gyurcsány Ferenc lemondását, illetve a kormány távozását követelik.

    Egy felszólaló úgy fogalmazott: 1956 után most van lehetősége először a népnek, hogy kinyilvánítsa szabad akaratát. Azt is elmondta: független szakembereket kell a Magyar Rádió és Televízió élére állítani, és át kell világítani a honvédség, az ügyészség, a bíróság és más közintézményekben dolgozókat is.

    A beszédek közben egy nő átugrott a rendőrségi kordonon, őt a rendőrök elvitték a Parlament épülete mellett álló rendőrautókhoz.

  • A Kossuth téren az egymást követő szónokok felszólították a tömeget, hogy telefonon értesítsék barátaikat, ismerőseiket: holnaptól ne menjenek munkába, mert csak egy országos méretű sztrájkkal lehet Gyurcsány lemondását elérni.
  • Egy férfi, aki magát a Magyar Demokrata Párt elnökének nevezte, nem tudta befejezni felszólalását a Kossuth téren, mert a demonstrálók lezavarták a pódiumról azzal, hogy nincs szükségük még egy pártra, mert itt a népakarat nyilvánul meg a téren és a pártok csak félrevezetik az embereket.
  • Mintegy 200-300 ember demonstrált Miskolc belvárosában Gyurcsány Ferenc távozását követelve hétfő délután. A nemzetiszínű zászlót lengetők hazaárulónak nevezték a miniszterelnököt és távozását követelték. Az egybegyűltekhez Miklós Árpád, a MIÉP megyei elnöke szólt, és ő is távozásra szólította fel a miniszterelnököt. A MIÉP miskolci és megyei politikusain kívül más párt képviselőit az MTI tudósítója nem látta a helyszínen. Az összegyűltek hazaárulónak titulálták Gyurcsány Ferencet, és azt skandálták róla, hogy: "megbukott, megbukott".
  • Fémkordonokat vontak a Duna parton álló Képviselői Irodaház főbejárata elé, a területet mintegy negyven rohamrendőr védi - jelentette tudósítónk. A parton nagyon sokan mennek zászlókkal a Parlament elé.
  • Gyurcsány Ferenc megérkezett az erős rendőri védelem alatt álló Képviselői Irodaházba, ahol az MSZP frakcióülését tartják. A kormányfő délelőtt még Szocsiban tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Tudósítónk szerint Gyurcsány nem barnult le a rövid Fekete-tengeri kiruccanás alatt.
  • A Parlament előtt folyamatosan hangzanek el a beszédek, de a szónokok kiléte nem ismert. Egyikük arra szólította fel a megyeszékhelyeken élőket, hogy ott is menjenek ki az utcára vagy jöjjenek Budapestre, és csatlakozzanak a Kossuth téri demonstrálókhoz - jelentette helyszíni tudósítónk.
  • Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását követelte hétfőn mintegy 150-200 ember Egerben a színház előtti téren, a város 1956-os emlékművénél. "Mondjon le a kormány!" , "Mondjon le Gyurcsány Ferenc!" - ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel vonultak az emberek az utcára a Hevesi megyeszékhelyen a Forradalmi Emlékbizottság elnevezésű szervezet felhívására.

    A demonstráción a szervezők részleteket játszottak be a miniszterelnöknek, a szocialista parlamenti frakció ülésén elhangzott beszédéből, amelyet először a tömeg pfujolása kísért. Ugyanakkor a hangos nemtetszés nyilvánítás abbamaradt, amikor Szíki Károly a demonstráció főszervezője méltóságteljes viselkedésre szólította fel a résztvevőket.

    Soltész Bálint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel azt közölte, hogy a demonstrációt írásban bejelentették a rendőrségnek a szervezők. Rendbontás eddig nem történt - mondta a szóvivő.

  • A Kossuth téren új jelszót skandál a tömeg: "Munkát akarunk, munkát akarunk!"
  • Az MTI egy órával ezelőtt ezerötszáz fősre becsülte a tömeget a Parlament előtt. Tudósítónk szerint az emberek száma azóta megduplázódott, így most már több ezren lehetnek a téren, s folyamatosan érkeznek újabb csoportok is.
  • Mintegy 200-300-an követelték Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását hétfőn, az esti órákban Békéscsabán, a Kossuth téren. A spontán, SMS-ekkel összehívott tüntetők meghallgatták azt a felvételt, amin Gyurcsány Ferenc beszél a balatonöszödi frakcióülésen.

    A "Mondjon le!" , "Hazaáruló!" és a "Viharsarok ébredj fel!" szavakat is skandáló tömegben többen magyar zászlókat lengettek, illetve sípokkal fütyültek. A tüntetésnek nem volt szónoka, mindazonáltal néhányan a miniszterelnököt szidalmazó viccet mondtak, vagy megtaposták egykori MSZMP-s tagkönyvüket.

  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték azok a demonstrálók, akik több kis párt, köztük a Magyar Vidék és Polgári Párt, valamint a MIÉP hívására gyűltek össze hétfőn Győrött a megyeház előtti téren.

    A szervezők becslése szerint a mintegy 300 demonstráló hosszan skandálta, hogy Gyurcsány Ferenc mondjon le. A beszédek közben a résztvevők soraiból a beszólók azt kiabálták, utalva a miniszterelnökre: "Lopott, csalt, hazudott", s volt, aki akasztófát emlegetett. A szónok új demokráciát, új alkotmányt követelt. Felvetését nagy tetszésnyilvánítás kísérte.

    A tüntetők egy csoportja a kora esti órákban az MSZP kampánykiadványát, a Győri Jövő című újságot égette a sétálóutcán. Az ügyben köztisztasági szabálysértés miatt eljárást kezdeményez a rendőrség - mondta Holló Sándor ezredes, győri kapitány az MTI-nek.

  • Csendes demonstrációt tartottak hétfőn Pásztón a kormányfő balatonőszödi frakcióülésen elhangzott beszéde elleni tiltakozásul; a felvonuláson mintegy 300-an vettek részt.

    Az emberek egy rendezvényre érkeztek a művelődési házhoz, onnan indult a kora esti felvonulás a városközponti Március 15. térre. A felvonulókhoz többen csatlakoztak, néhányan zászlót vittek.

    A téren lévő emlékműnél elénekelték a Himnuszt, a Szózatot és a Székely himnuszt, több száz gyertyát gyújtottak meg, majd elvonultak. Beszéd nem hangzott el, transzparens nem volt a felvonulóknál.

  • Mintegy ezer ember demonstrált hétfő délután Miskolc belvárosában, Gyurcsány Ferenc távozását követelve. A nemzetiszínű zászlót lengetők hazaárulónak nevezték a miniszterelnököt, és távozását követelték.

    Az egybegyűltekhez Miklós Árpád, a MIÉP megyei elnöke szólt. Az összegyűltek hazaárulónak titulálták Gyurcsány Ferencet, és azt skandálták róla, hogy: "megbukott, megbukott". A Szent István szobortól átvonultak a polgármesteri hivatalhoz, a miskolci Városház térre, ahol zárt kapukat találtak. Többször "Vesszenek!" kiáltás hangzott a tömegből, valamint többen kiabálták: "Hazaárulók!".

    A tömeg továbbvonult a szocialista pártirodához, a Corvin utcába. Hangos füttyszóval jelezték nemtetszésüket, majd többször kiáltották, "Ébresztő Miskolc!" A tüntetők közül egy férfi az MSZP képviselőjelöltjének a választási plakátját ledöntötte, valamint a székházon lévő képviselőjelöltek arcképét is letépdeste.

  • Több ezer tüntető demonstrál hétfő este Szegeden a Széchenyi téren - jelentette a Havaria Press. A tömeg folyamatosan azt skandálta, hogy ""Gyurcsány mondjon le, hazugságban nem akarunk élni"". A spontánul összesereglett tömegben rengeteg fiatal van, akik most is folyamatosan érkeznek a térre.
  • Kiszivárgó információk szerint az MSZP most zajló frakcióülésén Gyurcsány Ferenc azt mondta: vagy együtt csinálják azt a munkát, amit vállaltak, vagy sehogy, utóbbi esetben keressenek más vezetőt. Tudósítónk szerint a frakcióülésen sem hurráhangulat, sem forradalmi hevület, sem különösebb feszültség nem érződött a résztvevőkön.
  • Most már mintegy 5 ezer ember van a Kossuth téren. Néhány csoport áttörte a rendőrök által felállított külső védőkordont, és egészen a Parlament falánál megépített belső védőkordonig hatolt. A távirati iroda helyszíni tudósítója szerint a rendőrök nem tettek ugyan kísérletet a tömeg visszaszorítására, de nagy erőket vontak össze a belső kordon védelmére.

    A Parlament előtt tüntetők többsége inkább fiatal, sok négy-hat fős baráti társaság érkezik a tüntetésre, köztük sok csinos lány – jelentette tudósítónk. A tömegben látni középkorú jólszituált párokat és kisgyermekeket is, akiket szüleik babakocsiban a délutáni órákban hoztak magukkal. Látni állandóan tüntetésre járó kisnyugdíjasokat és szabadnapos futbalhuligánokat is.

    A tömegben láthatók a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, illetve a Magyar Nemzeti Front jelképei. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erősebb hangtechnikát hozott a térre, így a szónoklatok jól hallhatók.

  • A Kossuth téren a tömegből néha paradicsomot, apróbb tárgyakat dobálnak a rendőrök felé, akik minderről nem vesznek tudomást - jelentette az MTI.
  • Szegeden a helyi Fidesz délutáni sajtótájékoztatóján az országos elnökség határozatával összhangban arra kérte az embereket, hogy az esetleges provokációk miatt ne menjenek el a helyi tüntetésre.

    Tudósítónk ugyanakkor meglepve tapasztalta, hogy este a mintegy ezer szegedi tüntető soraiban ott látta Oláh János helyi Fidesz elnököt, a párt képviselőjelöltjeit és szervezőit is.

  • Orbán Viktor miniszterelnök a helyzet súlyosságára tekintettek megszakítja brüsszeli tárgyalásait, és egy nappal korábban a tervezettnél visszaindul Budapestre, jelentette be Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető a HírTv-ben.
  • A tv2 Tények című hírműsorának hétfői információi szerint egy időben érkeztek a miniszterelnök májusi balatonőszödi beszédét tartalmazó cédék a rádiók és újságok szerkesztőségeibe.

    A kereskedelmi csatorna tudósítása szerint vasárnap délután felirat és feladó nélküli borítékokban, motoros futárok szállították a szerkesztőségekbe a hangfelvételt. Mint a műsorban elhangzott: voltak olyan főszerkesztők, akiknek a lakáscímére érkezett meg a küldemény.

    Weyer Balázs, az Origo internetes portál főszerkesztője a televízió műsorában megerősítette: ő is az egyike volt azoknak, akiknek a lakáscímére vitték ki a csomagot. A főszerkesztő közölte, fogalmuk sincs, honnan, kiktől származik a küldemény.