Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.18. 19:55
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy olvasónk tudósítása szerint a pécsi Egyetemi Hallgatói Önkormányzat tandíjellenes tüntetésének végével igazi jobboldali dzsembori kezdődött a pécsi Széchenyi téren. A hallgatói megmozdulást követően kb. 10-15 fő elszórtan, majd együttesen kiabálta; irány a Széchenyi tér! A 19 órakor kezdődő spontán tüntetéshez a hallgatók egyötöde csatlakozott. Egy rendőr kérdésünkre elmondta, jelenleg körülbelül 1000-1500 fő hallgatja a szónokokat.

  Kezdetben hangosbeszélő szólt, mostanra gondoskodtak rendes hangosításról.

 • A Kossuth téren egyre gyarapodó tömeg miatt még több rohamrendőrt rendeltek a téren felállított kordon és a Parlament közé. A tömeg most az István a királyból énekel dalokat, a dalolás előtt a "Mi vagyunk a nép!" rigmust skandálták.
 • Egyre jobb az infrastruktúra a Kossuth téren, ahol mintegy ötezer ember követeli a kormány lemondását. Tudósítónk látott egy műanyag toi-toi vécét, nemrégiben pedig a tiltakozók nagy üdvrivalgása közepette egy kis traktorral vontatott gulyáságyú érkezett a tér közepére. Vezetője, Bethlen Farkas, Verőce polgármestere az MTI-nek azt mondta: addig marad a téren és élelmezi saját költségén a tüntetőket, amíg követeléseik nem teljesülnek, azaz amíg a kormány le nem mond. A mobilokat egyre nehezebb használni.
 • Kaposvár főterén este 6 órától gyülekeztek a miniszterelnök lemondását követelő demonstrálók. Tucatnyi nemzetiszínű zászlót és olyan szövegű transzparenseket vittek magukkal, mint például "takarodjatok", illetve "aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni, csalni csúnya dolog".

  A Kossuth-szobornál összegyűlt tömegnek kaposvári színészek olvastak fel verseket, illetve Wass Alberttől idéztek, majd a hallgatóság soraiból önkéntesek mondták el a megafonba véleményüket a jelenlegi kormányról, amely úgy összegezhető: "tönkretették az országot, hazudtak, és el lehet menni".

  Rendbontásra nem került sor a demonstráción, amelyet előzőleg a Kapos Televízió honlapján hirdettek meg.

 • cikkünk a témában:

  Bizalmat szavazott Gyurcsánynak az MSZP-frakció

  Véget ért az MSZP frakcióülése a Fehér Házban, a testület bizalmat szavazott az eddigi politika folytatásának és Gyurcsány Ferencnek - jelentette tudósítónk.

  Gyurcsány szerint a szocialista frakció „egymás iránt bizalmat tápláló emberek sokaságát” jelent, s ezt a bizalmat egy tisztázatlan módon a nyilvánosság elé került belső hangfelvétel sem ingathatja meg. A kormányfő azt is kifejtette: azt szeretné, hogy a politika arról szóljon, folytathatók–e a reformok.

  A frakció egyhangúlag fogadta el azt az állásfoglalást, amely támogatja a kormány eddigi politikáját és a reformok folytatását.

 • "Pécsen bejelentik, hogy a Kossuth téren egy kordont ledöntöttek, beljebb vonultak, összetűzés nem történt. A gazdák félpályával lezárták az utakat. Hatalmas az üdvrivalgás" - jelenti az egyik olvasónk. Beszámolója szerint valaki zenél, a tömeg tapsol, a fideszes rendezvényeken magszokott szeretethangulat van a levegőben. A kereplők most nem szólnak.
 • Az egyik szervező a Kossuth téren higgadtságra intette a tömeget. Mint mondta: "sokan vagyunk, rengetegen vagyunk, erősek vagyunk, ne éljünk visza vele. Demokratikus úton elérjük, hogy a kormány távozzon, itt nem lesz lincselés."
 • Tudósítónk, aki tegnap éjszaka a Kossuth téren volt, most ismét elment megnézni a tömeget. "Ha tegnap háromezren lehettek, ma legelább kétszer annyian vannak" - közölte.

  A Kossuth téren már nem jár a villamos, embetek állnak a síneken, a földművelési minisztérium és a Néprajzi Múzeum épülete előtt is.

  A tér közepén álló parkoló tegnap még le volt zárva, ma itt is emberek állnak.

  A Kossuth térre autóval nem lehet behajtani.

 • Az Index információi szerint Orbán Viktor, aki megszakította brüsszeli programját és ma hazaindult, már Bécsben van. A Fidesz elnöke Magyarországra érve először tájékozódik a helyzetről - mondták tudósítónknak.
 • Mintegy háromszázan tüntettek Nyíregyházán a polgármesteri hivatal előtti téren hétfő este, a demonstrálók a Gyurcsány-kormány távozását követelték.

  A nyírségi nagyváros Kossuth terén nemzeti színű lobogókkal, '56-os lyukas zászlókkal, illetve árpádsávos és Nagy-Magyarország rajzolatával ellátott piros-fehér-zöld zászlóval vonultak a városháza elé a tiltakozók. A tüntetők Gyurcsány Ferenc távozásást sürgették és Csabai Lászlónét, Nyíregyháza polgármesterét is tisztségének átadására szólította fel egy transzparens.

  A demonstrálókat mintegy hatszáz érdeklődő is körülvette, s közülük többen szintén nemzeti lobogót tartottak a kezükben, de nem csatlakoztak a tüntetőkhöz. A tüntetők szerint a nyíregyházi demonstráció "spontán módon" jött létre, igaz, többen megjegyezték az MTI munkatársának, hogy az egyik helyi kereskedelmi rádióban egész nap "bemondták" a tiltakozó akció megtartását, erre jelentek meg a téren.

 • Egy olvasónk szerint Pécsen egy szónok azon filozofál, hogy fel kell menni Budapestre, a nagy dolgok úgyis ott történnek. Állítása szerint a Széchenyi tér Pécs Hyde Parkja. A szónok kétségbe vonja a választások tisztaságát, ám óvatosságra, és nyugodt demonstrációra hív. Rockzene.
 • A Kossuth téren felszólalt Wittner Mária a Fidesz parlament képviselője, akit 1956-ban a forradalomban való részvétele miatt halálra ítéltek. Wittner szerint az, ami történt, egy valódi demokráciában nem fordulhatott volna elő. A szónok szerint most csendes forradalomra van szükség.
 • A hírek szerint Orbán Viktor megszakítva brüsszeli programját, még ma visszatér Magyarországra. Az Index riportere többet akart tudni, ezért sms-ben négy fideszes informátorának tette fel a következő kérdést: hova és mikor érkezik Orbán Viktor? A válaszok a következők voltak:

  - Nem tudom

  - Ich weiss nicht

  - Már otthon van

  - Este és haza. Holnap reggeltől dolgozik

 • A HírTv beszámolója szerint a Kossuth téren tüntetők közül valaki petárdát és sörösüveget hajított az épület felé. A hírcsatorna azt állítja, provokátorok lehettek. A görögtűz a Parlament körüli kordonon belülre esett. Egy szónok megkérte a tömeget, hogy a provokátort távolítsák el.
 • Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását követelte mintegy ezerötszáz-kétezer ember hétfőn Székesfehérváron. A Városház-téren tartott - spontán sms-üzenetlánccal összehívott - demonstráción civil szervezetek és a tüntetők soraiból a mikrofonhoz lépett alkalmi szónokok követelték a kormányfő és a kabinet lemondását. Néhányan nemzeti színű és Árpád-sávos zászlót lobogtattak, mások Gyurcsány Ferenc lemondását követelő táblákkal vonultak.

  "Húzzanak el!" - skandálta hosszan a tömeg, elhangzott néhány "Hazaárulók!" közbekiáltás is, s hangos tetszésnyilvánítással fogadták az egyik szónoknak azt a megjegyzését, miszerint az országnak nem Új Magyarország program, hanem új kormány kell.

  A demonstráció résztvevői kinyilvánították: minden este összegyűlnek a Városház-téren, mindaddig, amíg nem távozik Gyurcsány Ferenc és kormánya.

 • Garantálom, hogy szombaton megkezdődik a rendszerváltás - mondta a téren Kerényi Imre rendező, a polgári körök rendezvényeinek egyik állandó szervezője. Kerényi a Fidesz hétvégi nagygyűlésére utalt. A rendező éljenezte a szolid forradalmat, s hozzátette: ez a pár nap arról szól, hogy "a nép hatalmát intézményesíteni kell".

  Beszédében úgy fogalmazott: kialakult a kettős hatalom ma Magyarországon, az egyik hatalmat "Gyurcsány Ferenc és klánja" birtokolja, de a másik hatalom birtokosa egyedül a nép lehet. Kerényi Imre beszédét vastaps zárta, és a tömeg azt skandálta, hogy "vesszen Gyurcsány".

 • A Kossuth téren a Parlamentnél megkétszereződött a rendőri sorfal, néhány rendőrnél a rohamsisak mellett már védőpajzs is van - közlte az MTI
 • A Kossuth téren álló traktor elindult az Alkotmány utcán a Köztársaság tér felé. A traktort többszáz ember követi és azt kiabálják, "Ébredj Budapest!".

  Tudósítónk megkérdezte a járművet követő embereket, hogy miért mennek a térre (ahol az MSZP székháza áll), valaki azt válaszolta: Felgyújtani.

 • A Kossuth tér fele megtelt emberekkel, becslések szerint mintegy tízezren vannak a Parlament előtt.
 • Az MTI tudósítója újonnan érkező, kopasz fiatalok csoportját látta a Kossuth téren, aki bitófát hoztak magukkal.
 • Tudósítónk követi a Köztársaság téri MSZP-székház felé haladó traktort és a többszáz fős tüntetők csoportját. A menet rendőri biztosítás mellett halad, a Bajcsy-Zsilinszky útról kanyarodik a Nyugati pályaudvar felé, ahol állnak a villamosok.
 • Gyertyagyújtással, a Himnusz, a Szózat és a székely himnusz eléneklésével demonstráltak hétfőn este több mint négyszázan Szombathely főterén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előző nap nyilvánosságra került beszédének tartalma és hangneme miatt.

  A demonstrálók kifejezték egyetértésüket a budapesti Kossuth téren tüntetőkkel, majd megegyeztek abban, hogy másnap ismét hasonló keretek között folytatják a demonstrációt. Az MTI értesülése szerint Körmenden este hasonló demonstrációt tartanak az MSZP helyi székháza előtt.

 • A menet, amely az eddigi hírek szerint a Köztársaság téri MSZP-székház felé indult, a Nyugati pályaudvarnál a Szent Istvén körútra kanyarodott és a Margit híd felé tart. Tudósítónnk szerint elképzelhető, hogy a Fehér Ház a célpont.

  A Nagykörúton áll a forgalom, riporterünk történelmi pillanat szemtanúja volt: egy Combino villamos nem üzemzavar miatt állt le, hanem azért, mert a tüntetők miatt nem tudott továbbhaladni.

 • Újra magyar világot kell teremtenünk, ez a feladatunk - jelentette ki Csurka István a Kossuth téren tartott demonstráción. A MIÉP elnöke azt mondta, "nem népfelkelést akar hirdetni". Hozzátette: nem politikusként, hanem "72 éves magyar íróként" vesz részt a demonstráción. A mintegy 10 ezres tömegből a beszéd közben több százan azt kiabálták: "nem kell Csurka!".
 • Csurka István beszéde végén a tömegből többen sörösüveggel dobálták meg a rendőröket, és újból görögtüzet hajítottak a védőpajzzsal, valamint rohamsisakkal felszerelt rendőrök sorfala közé.

  A rendőrök szemmel láthatóan higgadtan tűrik a provokációt. Eddig két embert vezettek el, akik az általuk felállított kordonon átmásztak; őket a rendőrök előállították. Egyikük a zászlójával egy, a sorfalban álló rendőrre támadt, ezért hivatalos személy elleni erőszak miatt büntetőeljárást indítanak ellene - mondta el az MTI-nek Schőn Péter, a BRFK szóvivője.

 • Kecskeméten egy randalírozó csoport tojással dobálta meg az MSZP Kőhíd utcai irodáját hétfőn este - közölte Brúszel László, a szocialisták városi elnöke az MTI-vel. Az MSZP irodájának helyt adó ház lakói kihívták a rendőrséget, de amire azok kiértek, a randalírozó csoport elment - mondta a helyi pártelnök hétfőn késő este. Brúszel László hozzátette: kedden a párt feljelentést tesz a rendőrségen a garázdálkodó csoport ellen.

  Mintegy 50 ember kezdett néma demonstrációt hétfőn Kecskemét főterén, a városháza előtt. A spontán szerveződött tiltakozásra összegyűlt tömeg fél óra alatt 150-200 fősre növekedett.

 • A Kossuth térről sokan elindultak a Magyar Televízió közelben lévő épületéhez. Toroczkai László a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője korábban be akarta olvastatni követelésüket a televízióban és kifogásolta, hogy a híradások alulbecsülik a tüntetők létszámát.

  Az MTV nem tett eleget a kérésnek, ezt Toroczkai László a Kossuth téren mondta el a tömegnek, amely hangos fújolással fejezte ki véleményét. Toroczkai ezek után felszólította az embereket arra, hogy vonuljanak a televízióhoz, s a tömeg egy része elindult - jelentette az Index tudósítója.


  Könnygáz, sérültek a tévészékháznál
 • A traktor és az azt követő többszáz fős csoport végül nem ment el a Köztársaság térre, hanem a Szent István körútról lefordult a Fehér Ház felé, majd visszatért a Kossuth térre - jelentette az Index riportere. A tömegből néhányan a Képviselői Irodaháznál maradtak.
 • A Magyar Televízió székháza elé vonult tömegből többen be akarták törni az intézmény ajtaját. Az ott posztoló rendőrök az épületbe menekültek és könnygázt fújtak a tüntetők közé. A tömeg fütyül. Éppen most sorakozik fel mintegy száz rohamrendőr az intézmény elé.
 • A Fidesz nem vesz részt a parlament holnapi vitanapon, jelentette be Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető az m1 Az Este című műsorában. Holnap délelőtt egy szocialista kezdeményezésű vitanap lenne Új Magyarország Fejlesztési Terv címmel. A Fidesz ezen nem vesz részt. Délutánra a Fidesz kezdeményezett vitanapot, a kormány első 100 napjáról, de ezt visszavonták.