Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.18. 13:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kezd bohózattá alakulni a Parlament előtti demonstráció. Tudósítónk jelentése szerint pillanatnyilag egy szónok az Országos Meteorológiai Szolgálatot szapulja, mert "biztos forrásból" származó értesülései szerint az OMSZ "milliókat költött olyan komputerekre, amikkel másfél óráról három órára tolták ki az előrejelzéseket".


    Klikk!

    A meteorológiai szakértő után egy érzelgős antikommunista kért szót, aki zokogva kérlelte az egybegyülteket, hogy "zavarjátok el a komcsi bandát", mert neki "nagyon fáj".

  • Sólyom: Gyurcsány sodorta morális válságba az országot

    Sólyom László sajtótájékoztatóján elmondta, az alkotmány nem ad lehetőséget neki a beavatkozásra, de a miniszterelnök morális válságba sodorta az országot. A köztársasági elnök szerint Gyurcsány saját hazugságát össze akarta mosni az elmúlt 16 év történéseivel, azaz megkérdőjelezte a demokratikus normákat. Sólyom ennek a nyilvános elismerését várja a kormányfőtől.

  • Kuncze: A válság hónapokra lebénítaná az országot

    Az SZDSZ elnöke telefonon kommunikált Gyurcsánnyal, de nem beszélt vele olyan csúnyán, hogy nyilvános legyen.

  • A Kossuth téren egy szónok diktafonról Krassó György 1990-es beszédeinek részleteit játszotta le diktafonról, de a mikrofon keresztül alig lehetett érteni, így a tömeg helyette Sólyom László beszédének leadását követelte.

    Egyre több ember érkezik, önjelölt szónokok állnak fel a színpadra, szemmel láthatóan nincs tudatos programszervezés. Tudósítónk szerint most 200 ember lehet a téren, de sokan nem értik, mi történik pontosan.„Gyurcsány takarodj!” - skandálja a tömeg.

    Egy fiatal lány feláll a színpadra és kéri, hogy legyen valaki, aki a tiltakozás élére áll.

  • Egy szónok éppen arról beszél, hogy egyesek álneveken irogatnak internetes fórumokba, egy sivító hangú nő pedig kifogásolja, hogy sok a játékgép és a kocsma Magyarországon, és a gyerekekkel se foglalkozik senki. Azt követeli, hogy legyen minden héten egy olyan óra az iskolában, mikor a gyerekek nyelvén értő ember tanítja őket.

    Mások a graffitik és a város tisztasága miatt panaszkodnak, Ausztriához és Németországhoz hasonlítják Magyarországot.

    Rengeteg a fiatal, többen a Fidesz kampányából visszamaradt narancssárga esőkabátokon piknikeznek, vagy kempingszéken üldögélve napoznak, és várják, hogy történjen valami.

  • Kuncze Gábor, aki nem lát okot Gyurcsány Ferenc lemondatására, vasárnap este telefonon beszélt a miniszterelnökkel. A pártelnök nem kívánta felidézni a beszélgetést, de, mint mondta, "olyan csúnyán nem beszéltem vele".

  • Nem igazak azok a híresztelések, hogy a kormány javasolná a rendkívüli állapot bevezetésének megfontolását, illetve, hogy ez ügyben, illetve egyáltalán ülésezett volna a Nemzetbiztonsági Kabinet, jelentette ki Danks Emese kormányszóvivő az MTI-nek. A rendkívüli állapot bevezetéséről szóló hír sms-ben terjed a Parlament előtt tüntetők körében.

  • Több '56-os szervezet közös állásfoglalására hivatkozva Gyurcsány Ferenc lemondását követelte Wittner Mária '56-os halálraítélt, fideszes képviselő. "Szembeköpték az egész magyar népet, ezért a kormánynak le kell mondani" - jelentette ki nem sokkal korábban a Parlament előtt. Wittner szerdán az 1956-os forradalom 50. évfordulójának megünnepléséről tárgyal Sólyom Lászlóval, az alkalmat ki szeretné használni arra is, hogy Gyurcsány lemondatására szólítsa a köztársasági elnököt.

  • Kétszer öt évre szóló mezőgazdasági és élelmiszeripari keretmegállapodást írt alá Szocsiban orosz kollégájával a magyar földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin csúcstalálkozóján. A Magyar Baromfitanács arról írt alá előszerződést, hogy - 60 ezer tonna induló kapacitással - brojlercsirke telepet hoznak létre Oroszországban.

  • Orbán Viktor az előzetes tervek szerint kedden este érkezik vissza Brüsszelből, értesültünk fideszes forrásokból. A párt hétfő este tart frakcióülést, ezen határoznak a jelen helyzetben követendő stratégiáról. A Parlament előtt tüntetők körében reggel heves vita bontakozott ki arról, hogy Orbánnak élére kéne-e állnia a tiltakozásoknak.

  • Az Index információi szerint az MSZP a spontán tüntetések ellenére nem változtat az eddig tervezett kampánystratégián. A következő napokra Gyurcsány Ferenc programjai között nem szerepelt vidéki fellépés, ahol az ellentüntetők rendszereint eddig is megzavarták a miniszterelnök beszédeit. Gyurcsány várhatóan egy hétig csak budapesti kampányeseményeken vesz részt.
  • Szembejött velünk az utcán a Papa néven ismert Sándor István, volt rendőrvezető, aki nem hiszi, hogy a kiszivárogtatás a Fidesz akciója lett volna, mert akkor "más éle lett volna". Spekulációit az Indexszel megosztva az derült ki, hogy szerinte akár Gyurcsányék is állhatnak a kiszivárogtatás mögött, és még az is lehet, hogy ők jönnek ki belőle győztesen.

  • Egyre nagyobb a tanácstalanság a Kossuth téri demostrálók között, jelentették heylszíni tudósítóink. Egyre többen kérdezik, hogy a szervezés hiányában hogyan tovább. Néhányan kezdenek agresszívvá válni, a szervezők egy-két, a kelleténél illumináltabb tüntetőt kitessékeltek a térről.


    Nézze me g képeinket!
  • Csalódottan reagáltak Sólyom László beszédére a Parlament előtt demonstrálók. A köztársasági elnök a tüntetők várakozásával ellentétben nem szólította lemondásra Gyurcsány Ferencet. A demonstrálók egy része pfujjolással fogadta a beszédet, a másik része, ha lehet, még jobban elbizonytalanodott. A téren most a délben elfogadott petíció átadását szervezik, az egyik hangadó szerint amint visszaér a fénymásolt szöveg, 20-30 fős delegációt küldenek a köztársasági elnökhöz.


  • Távozásra szólította fel Gyurcsány Ferencet Dávid Ibolya. Az MDF elnökasszonya szerint a kormányfő elveszítette az ország vezetéséhez szükséges bizalmat. Szerinte a "a hazugság, a csalás, az ügyeskedés politikája megbukott". A párt frakcióvezetője szerint ugyanakkor nem alkotmányos, hanem politikai és bizalmi válság alakult ki Magyarországon. "Ami történt az országban, az azt mutatja, hogy az intellektuális deficit mellett jelen van a morális deficit, ilyen morális deficittel kormányozni és jövőt építeni nem lehet" - mondta.
  • cikkünk a témában:

    Joorchaani Ferencről cikkezik a BBC

    Gigantikus elírásra figyelt fel a BBC oldalán barátunk, a Pestiside. A BBC honlapján közzétett hangfelvétel mellett a magyar miniszterelnököt "Ferenc Joorchaani"-nak nevezik. A blog szerint az eset azért különösen kínos, mert a BBC-nek állandó budapesti tudósítója van, igaz, ő a Pestiside szerint leginkább pogácsafogyasztási szokásairól ismert.
  • A Kossuth téren a tömeg 4-500 fős lehet, de mivel nincsen semmi program és a szónokok egymás kezéből kapják ki a mikrofont, gyűlik is a tömeg, meg oszlik is. Egy résztvevő szerzett egy légvédelmi szirénát és azt bőgeti, miközben a tömeg azt skandálja, "ébresztő, ébresztő!".


    Kattintson!

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint csendes, csapadékmentes időjárás csak a Kelet-európai síkság, illetve a Pireneusi-félsziget térségében figyelhető meg, A Kárpát-medencében többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, csak kedden délutántól csökken a felhőzet. Többfelé lesz eső, zápor, a Dunántúlon zivatarok is kialakulhatnak. A gyakran megélénkülő keleti szél éjszakára mérséklődik, zivatarok környezetében lehetnek erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 16 fok között alakul.
  • Orbán Viktor már a brüsszeli repülőjártaton ült vasárnap délután, amikor kirobbant a Gyurcsány-hangfelvétel körüli botrány. A Fidesz elnöke hivatalos programra utazott az Európai Néppárt elnökségi ülésére az EU-központba. Orbán az elnökségi programok mellett büróüléseken is részt vesz. Az előre lekötött program szerint a pártelnökenek a régióbizottság és a traszatlanti bizottság ülésen kell megjelennie, valamint hivatalos találkozója van többek között Hans-Gert Pöttering frakcióvezetővel. Ha Orbán a hazai események miatt nem változtat programján, akkor leghamarabb kedden érkezik vissza Budapestre.
  • "Önök az igazi Gyurcsány Ferencet hallják" - így vezeti fel a narrátor a Fidesz új reklámspotját, amely a miniszterelnök balatonőszödi beszédéből idézi, hogy "hazudtunk reggel, hazudtunk, nappal, hazudtunk éjjel". A narrátor ezután arra buzdítja a választókat, mondjanak nemet a hazugságra és szavazzanak az ellenzéki pártra.
  • Ivóvizet kérnek a Kossuth téri tüntetők, "mert ha nincs víz, szétszéled a nép", jelentette helyszíni tudósítonk. A tömegből olyan javaslatok érkeztek, hogy felhívásukat mondja be a Magyar Rádió és a Duna Televízió. A téren most egyébként kicsit többen lettek, helyszíni becslések szerint 5-600-an tiltakozhatnak.
  • Ne az utcán, hanem az urnáknál fejezzék ki elégedetlenségüket, szólította fel az MTI jelentése szerint választóit Oláh János, a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje. "Ne legyenek illúzióink, Gyurcsány Ferenc nem fog lemondani, tovább provokálja a magyar népet" - mondta.
  • Körülbelül 150-en tüntetnek Kecskeméten a Gyurcsány-beszéd miatt, erősítette meg az Indexnek a HavariaPress értesülését a Bács-Kiskun megyei Rendőrkapitányság sajtóreferense. Mint mondta, a mintegy 150 fő békésen demonstrál, a helyszínt mindössze hat rendőrnek kell biztosítania.
  • Az Index információi szerint Gyurcsány-ellenes tüntetést terveznek Szegeden is. A telefonon, interneten szerveződő demonstrációt hétfőn 19 órakor tartják a városháza előtt.

    Hétfőn délután fél hatkor előre bejelentett tüntetést tartanak az egyetemisták Pécsen is, a 48-as téren. A demonstráció ezután Gyurcsány-ellenes tüntetéssé alakul.

  • Szóban bejelentették hétfőn fél négykor kezdett demonstrációjukat a Gyurcsány-beszéd miatt tüntetők Győrben, erősítette meg az Indexnek a megyei rendőrkapitányság sajtóreferense. Mivel a rendőrség - az Országos Rendőr-főkapitányság utasításának megfelelően - választási nagygyűlésként kezeli a rendezvényt, csak biztosítják a helyszínt. A sajtóreferens így arról nem tudott beszámolni, hány résztvevője van a tiltakozásnak.
  • A HírTV értesülései szerint a már említett települések mellett Nyíregyházán, Miskolcon, Sárospatakon, Martonvásáron és Pásztón szerveztek megmozdulásokat Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde miatt. A Borsod-Abaúj-Zempélén megyei Rendőrkapitányságra nem érkezett bejelentés miskolci demonstrációról, a sajtóreferensek nem volt tudomása tüntetésről. Hasonló a helyzet Nyíregyházán is, bejelentést nem kaptak, tiltakozó megmozdulásról a rendőrség nem tud.
  • Megduplázódott a tömeg a Kossuth téren. Az előbb két nagydarab, kopasz ember, a Magyar Nemzeti Párt részben bocskaiba öltözött vezetői Gyurcsány lemondása mellett teljes átvilágítást követeltek, ami kiterjedne a történelmi egyházakra is, illetve leszámolást a balliberális médiával. Őket Wittner Mária követte, aki megkérdőjelezte Sólyom László köztársasági elnöki legitikitását, mivel "Sólyom Kun Béla unokája". Ezután új választások kiírását követelte.
  • Csak szigorú biztonsági ellenőrzések után lehet megközelíteni a képviselői irodaházat, jelentették helyszíni tudósítóink. Pedig az épület környékén még nincsenek tüntetők, de hamarosan megkezdődik az MSZP frakciójának ülése.
  • Elkezdett szakadni az eső, a tüntetők csapatokban vonulnak el a Kossuth térről.
  • Szijjártó Péter fideszes képviselő bevezetőjével kezdődött a Fidesz-frakció ülése. Eztuán Gyurcsány Ferenc ominózus felszólalásából készült hangfelvételek meghallgatása következett. Hamarosan Navracsics Tibor értékeli az eseményeket, aztán zárt ülésen folytatják a megbeszélést.