2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Svájc 1
Németország 0
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Magyarország 0
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Kossuth térrel persze semmi sem ér föl, de a londoni magyarok egy része vasárnap délután a Trafalgar Square-rel vigasztalódott. És hogy ki veszi pont a brit fővárosban a fáradságot az Őszödi Rétor elleni nyilvános kiállásra? Idézet egy szemtanú, Orsi leveléből:

    Vasárnap délután, London, Trafalgar Square::)

    - ifjú pár piros-fehér-zöld szalagokkal felékesítve, "Vesszen Gyurcsany" transzparenssel :)

    - családi idill: nagypapi magyar zászlóval, nagymami angol nyelvű Gyurcsány-ellenes táblával, bájos kisleányunokájuk hófehér, kalocsai himzesű ruhácskában :)

    - fiatal lány piros póló-fehér dzseki-zöld nadrág kombinációban :)

    - újabb tizenéves leányzó talpig feketében, nemzetiszín köténykével. A londoni magyarok tiltakozó kedve nem csökken:)

  • Tudósítónk szerint sokan várnak a lehetőségre, hogy tehetségüket a színpadon megmutathassák. Sorban állnak a saját versek, dalok, de egyre többen veszik a batyujukat és hazaindulnak. A jelenlegi állás szerint 4-5 ezer ember még a téren van.

    Az MTI viszont 10-12 ezer tüntetőről ír, ami tudósítóink szerint böszmeség.

  • Az MSZP nem mondatja le Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, közölte Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője A szólás szabadsága című műsorban. Gyurcsány Ferenc lemondatásával az MSZP "nem a köznyugalmat állítaná helyre, hanem végső válságba taszítaná az országot, éppen ezért ezt nem teszi meg" - mondta Lendvai Ildikó. A szocialista frakcióvezető arra a kérdésre, egységes-e az MSZP-frakció Gyurcsány Ferenc mellett, azt mondta: "soha nem volt ennél több, most már nem csak gazdasági, politikai, de erkölcsi ok is, hogy egységesek legyünk".

    A műsorban Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője továbbra is azt szorgalmazta, hogy az önkormányzati választás után az öt parlamenti párt állítson fel szakértői kormányt.

  • Az egyik szónok bejelentette a Kossuth téren, hogy hétfőn - a rendőrséggel egyeztetve - az országban 90 helyen lesznek félpályás útlezárások.

  • Ahogy hűl a levegő, egyre nagyobb iramban távoznak az emberek a Kossuth térről. Tudósítónk szerint ezer ember ha még kitart.

  • Huszonegy halott az utakon

    Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője szerint ezen a hétvégén nem volt fokozott közúti ellenőrzés az utakon, mert a rendőrök a tüntetéseket biztosították. A mérleg 21 halott.


  • Garamvölgyi a zavargások második napján (MTI)
    Megihlették a budapesti csaták Garamvölgyi Lászlót, az ORFK szóvivőjét. Az írói vénáját már korábban megvillantó rendőrezredes prózaversben állít emléket a hőbörgőkkel szembeszálló rohamrendőrnek. Alkotásába - Gyurcsány kormányfő nyomdokain - könnyedén emel be olyan köznyelvi fordulatokat, mint a "mindent elsöprő maflás", ugyanakkor "fránya bazaltnak" hívja a kockakövet, a menetelő rendőrt pedig Magellánhoz hasonlítja. Ha Such György nem tiltotta volna ki a rádióból a jegyzetet, Pálffy István hazafias óbégatója mellett simán lemehetett volna.
  • "A Jobbik szeptember 23-ai, Köztársaság téri tüntetésének lefújását olyan súlyos hibának - a kormányváltók cserbenhagyásának és saját pártunk tönkretételének - tartom, hogy lemondtam a Jobbikban betöltött tisztségeimről" - áll Novák Előd hétfő hajnali közleményében. "Nem buzdítok senkit a párt elhagyására, és magam sem lépek ki, de ezzel a fájó, erkölcsi indíttatású döntéssel amellett is demonstrálni kívánok, hogy az igazi jobbikos virtus igenis különbözik a fideszes politizálástól" - írja.

  • Éjjel fél egykor már csak 50-60 ember maradt a fővárosi Kossuth téren a tiltakozók közül, akik a hangszórókból szóló énekeket hallgatják. Többen a füves részen felállított sátrakba aludni tértek. Az árusok elpakoltak, a gazdák sátrainál sem állnak már sorban élelemért.

    A színpadon néha-néha felszólalók arra kérik a még jelenlévő embereket, hogy ne menjenek haza, tartsanak ki. A tér egyik szélén egy kisebb csoportban beszélgetnek az emberek a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetőjével és arról próbálják meggyőzni: tudatosítsák a tiltakozókkal, hogy demokratikus úton nem lehet véghez vinniük a forradalmat. Mint mondták, "vér nélkül még nem volt forradalom".

    A Parlament körül még mindig sorfalat állnak a rohamsisakkal és védőpajzzsal felszerelt rendőrök. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy vasárnap este a Kossuth téren rendőri intézkedésre nem volt szükség.

  • Bene László országos rendőrfőkapitány a Nap-kelte stúdiójában nem érti, miért kellene éppen neki, éppen most a tévéostrom alatt elkövetett szakmai hibákról beszélni. A riporter kérdései elől többször kitért, egyszer be is szólt neki. Azt mondta, nem érti, miért csak erről kérdezi, ő arra számított, hogy sok mindenről fognak beszélgetni. Bene László szerint az elmúlt napok eseményei megmutatták, hogy a rendőrség gyorsan képes rendet tenni, és még egyszer ilyen meglepetés nem érheti a rendőri vezetést.

  • Magyar származású amerikai és európai egyetemi tanárok, kutatók nyílt levélben fordultak a magyar köztársasági elnökökhöz, azt kérve tőle, kezdeményezzen bizalmatlansági indítványt a parlamentben.

    Levelükben azt is javasolják, hogy Sólyom László egyeztessen két elődjével, Göncz Árpáddal és Mádl Ferenccel, és ennek alapján javasoljon "egy, a közhangulatot megnyugtató és a magyar alkotmánynak megfelelő átmeneti megoldást".

    A magyar politikai pártok vezetőitől azt kérik: emelkedjenek felül a pártérdekeken és "az összmagyarság érdekében egyhangúlag támogassák az "elnöki trió" álláspontját.

  • Ha minden jól megy, egészen különleges cikkeket olvashat péntektől az Indexen. A kapmánycsend miatt ugyanis csak úgy számolhatunk be az eseményekről, hogy a szövegekből kigyjuk a pártneveket, a politikusok neveit - mondta érdeklődésünkre Rytkó Emília. Az Országos Választási Iroda vezetője hozzátette, kampánycsendsértés akkor történik, ha azt végül megállapítják, ehhez viszont valakinek fel kell jelentenie a médiumot.

  • Rendzavarás és "illetlen viselkedés" miatt vittek el a rendőrök hétfőn reggel a Kossuth térről egy nőt, aki forró teát locsolt a vele szemben intézkedő szervező nyakába. Az egyik szervező az MTI tudósítójának kérdésére elmondta, hogy azért kellett eltávolíttatni a nőt, mert illetlen módon viselkedett, s aztán egy bögre forró teát locsolt a vele szemben fellépő egyik szervező nyakába. A nőt nem jelentették fel, csak kikísértették a térről.

    A téren lassan ébrednek a tüntetők, körülbelül 30 ember áll a szendvicses sátor vagy a pódium előtt. Sok tüntető panaszkodik a zsebtolvajokra. Egyikük elmondta, hogy a kabátja belső zsebéből lopták el a pénzét, de szerencsére az iratait megtalálták.

  • Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint akkor sem gondolkodnának a miniszterelnök leváltásán, ha azt nem a gyújtogatók és a fosztogatók követelnék. Lendvai a Nap-keltében arról beszélt, hogy az utóbbi napokban komoly hitelminősítő, gazdasági elemző intézetek leminősítették Magyarországot, amit azzal indokoltak, hogy Magyarországon miniszterelnök-váltást követelnek. Lendvai hozzátette: ha bármikor is, bárkinek is eszébe juthatott a miniszterelnök leváltása, akkor most "észhez kell térnie". Lendvai egyetlen olyan követelést sem hallott, amely szociális sérelmekre hivatkozna, vagy a Gyurcsány-csomag elviselhetetlen voltára.

  • Nem fogunk megdögleni ebben a kurva épületben

    Kétségbeesésében egyszer még a parancsot is meg akarta tagadni a tévészékház védőinek parancsnoka, állítja a Blikk. A bulvárlap birtokába került hangfelvételek szerint Gíber László parancsnok azt akarta, hogy az dögöljön meg az épületben, aki nem engedte neki csapatai kivonását. "Nem fogunk megdögleni ebben a kurva épületben" - kiabálta a Kinizsi 7-es hívójelű parancsnok. A rendőrség vizsgálódik.

  • A tévéostrom során az életveszélyesen megsérült siklósi rendőrt akkor érte a támadás, amikor a bevetésben részt vevő társai mögött készenlétben várakozott és a sisakját éppen átadta az egyik társának – írja a Népszabadság. A cikk arról szól, hogy a vidékről a fővárosba vezényelt rendőrök felszerelése hiányos volt.

  • Pár perce elkezdődött a Parlamentben az Országgyűlés Házbiztosságának rendkívüli ülése. A téma, átvegyék-e az Új Magyarországért Egyesület petícióját. Szili Katalin házelnök melletr részt vesz a megbeszélésen Répássy Róbert (Fidesz). Katona Béla (MSZP, Eörsi Mátyás (SZDSZ), Herényi Károly (MDF).

  • Több mint száz magyar származású amerikai és európai egyetemi tanár és kutató fordult nyílt levélben a magyar köztársasági elnökökhöz, azt kérve, hogy Sólyom László kezdeményezzen bizalmatlansági indítványt a Parlamentben – közölte az Inforádió- A Magyar Lobbi nyílt levelét itt olvashatja el>>>

  • Attól kezdve, hogy Budapest rendőrfőkapitánya teljhatalmat kapott, rendet tart Budapesten - mondta Demszky Gábor hétfőn a köztelevízió Nap-kelte című műsorában. "(...) amióta Gergényi Péter kezében van a döntés, és ő irányítja a rendőrséget, azóta rend van Budapesten"- jelentette ki a szabad demokrata főpolgármester.

    A főpolgármestert arról is kérdezték: nem gondolt-e arra, hogy az MTV székházánál történtek miatt le kellene váltani Budapest rendőrfőkapitányát. "Nem, sőt azt javasoltam, hogy Budapest rendőrfőkapitánya a hétfő éjszaka után kapja meg valamennyi jogkört, hogy irányítsa mindazokat a rendőröket, akiket Budapestre vezényeltek és a REBISZT és minden budapesti alakulatot, azért, hogy legyen egyszemélyi felelős (...)" - mondta Demszky Gábor, aki szerint nem a főkapitány a felelős, hanem az, aki felbujtotta a tömeget. Úgy vélte, hogy Orbán Viktor interjúja, melyet három nappal az események előtt adott a Reuters-nek, hozzájárult a helyzet kialakulásához.

  • A házbizottság egyhangú állásfoglalása szerint az alkotmány lehetőséget ad arra, hogy az Országgyűléshez érkező megkeresésekkel a parlament érdemben foglalkozzon. Ennek megfelelően az Országgyűlés civil irodája veszi át a petíciót, mondta Szili Katalin a házbizottság ülése után.

    Az Új Magyarországért Egyesületet alapítói és hétfőn petíciót kívánnak átadni Sólyom László köztársasági elnöknek és Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének. „A nép nevében” követelik egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, ideiglenes kormány felállítását és a tárgyalások azonnali megkezdését. A követelésekre 48 órán belül várnak választ.

  • Az Új Magyarországért átadta a petíciót

    Az Új Magyarországért Egyesület átadta a petíciót az Országgyűlés civil irodájának. A petíció szövege: „A nép nevében követeljük: 1. Alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és ideiglenes kormány felállítását. 2. Tárgyalások azonnali megkezdését. Követeléseink elodázása vagy elutasítása a tüntetések eszkalációjához vezet. A beadástól számított 48 órán belül választ kérünk.”

    A petíciót kilencen (Bethlen Farkas, Hargitay András, Kelemen András, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Molnár V. József, Papp Lajos, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás) írták alá. A dokumentumon Tőkés László neve is szerepel, de ő nem írta alá, mert nem magyar állampolgár.

  • Pezsgősüveggel bedobták az SZDSZ tatabányai irodájának ablakát. A károkat hétfő reggel fedezték fel. Szombaton az MSZP helyi irodájánál is hasonló atrocitás történt Mindkét helyszín az elkövetők az irodák környékén leszaggatták és fekete festékkel összefújták a villanyoszlopokon lévő plakátokat. A rendőrség mindkét helyszínen rögzítette a nyomokat és megkezdte a tettesek felkutatását.

  • Visszautasítja az MSZP országgyűlési frakciója a Sunday Telegraph feltételezéseit, hogy Szili Katalin szivárogtatta ki a balatonőszödi Gyurcsány-beszédet. Közleményük szerint a feltételezés "képtelen és szennyes". Lendvai Ildikó szerint a "méltatlan rágalomra" egyéb körülmények között még szót vesztegetni sem volna érdemes. "Ezekben a napokban azonban különösen határozottan kell visszautasítani minden olyan híresztelést, amely lehetőséget ad a parlamenti demokrácia működését jelképező közjogi méltóság tekintélyének besározására, egy tisztességes és népszerű politikus durva megrágalmazására" - írta.

  • A Kossuth téri tüntetés önjelölt vezetői, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 (MNB 2006) ls a Forradalmi Nemzeti Bizottmány közleményben jelentette ki, hogy "Papp Lajos és barátai jószolgálati kezdeményezését" - hogy petícióban fordultak Szili Katalinhoz és Sólyom Lászlóhoz - közvetítői próbálkozásnak tekintik, de küldöttségüket nem hatalmazták fel, hogy a nevükben tárgyaljanak.

  • A tüntetők önjelölt vezérei nem először érzik veszélyben pozíciójukat. Szerda éjjel igazi abszurd vigasság kerekedett a Kossuth téri színpadon, amikor Waszlavik Gazember László danolászása után egy teljesen ismeretlen öregúr lépett fel, majd a szokásos követelések - mondjon le, alkotmányozó nemzetgyűlés - után intézkedni kezdett. Éppen két jegyzőkönyvvezető, egy levezető elnök és egy háromtagú delegáció tagjairól rendelt el szavazást, amikor a háta mögött álló Gonda László (MNB 2006-tag) az egész téren jól hallhatóan háborogni kezdett, hogy "ezt azért így nem lehet, ezt előbb meg kellett volna beszélni".

    A kisebb felfordulás közepette a bácsi tovább szónokolt, sőt, Wittner Máriát közfelkiáltással meg is választtatta. Ekkor Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom és az MNB 2006 vezetője vette át a szót, és azt ajánlotta, hogy a "megfontolásra érdemes" javaslatból vegyék azt, ami megvalósítható, válasszanak delegációt. A tömeg Wittner mellé Toroczkait szavazta meg, majd Hegedűs Lászlót követelte. Ekkor valaki arrébb tessékelte Takácsot, majd a harmadik helyre a méltatlankodó Gonda Lászlót és Takács Andrást javasolta. A kavarodás végén Takács Andrást és Hegedűs Lászlót is megválasztották, Gonda Lászlót kipfujjolták.

    Amikor kiderült, hogy így már négy tagú a delegáció, egy huszárvágással a leszavazott Gonda Lászlót is hozzácsapták a csoporthoz. Ekkor a tüntetők fele hazaindult, az Oktogonnál meg kezdetét vette a csütörtök hajnali rendőrségi gyakorlat.

  • Körülbelül százan vannak a Kossuth téren, többen a konyhai részlegnél sürgölődnek, már fő az ebéd. A téren néhány rendőr van csak

  • Pokorni szerint Demszkyvel Gyurcsány is bukik

    A Fidesz alelnöke szerint a főpolgármester veresége kiütésés győzelem lenne a kormányfő ellen. Ha nem bukik Demszky, akkor pontozásos meccset számolnak.

  • Petrétei József rendészeti miniszter arra a kérdésünkre, hogy hogyan lehetséges, hogy Toroczkai Lászlót, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjét a rendőrség még nem vette őrizetbe, azt felelte: a rendőrség folyamatosan elemzi a rendelkezésre álló felvételeket, és aki ellen megállapítható a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja, azzal szemben eljárást indítanak. Arra a felvetésünkre, hogy a Hír Tv-ben például naponta ismétlik azt a felvételt, amin Toroczkai közli, hogy mivel nem veszik át a petíciót az MTV-nél, 10 ezer emberrel tér vissza a székházhoz, Petrétei megismételte: akivel szemben felmerül a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja, azzal szemben eljárást indítanak.

    A miniszter arra a kérdésre, hogy mikor kezdik vizsgálni a rendőrség fellépését a tévészékház ostrománál, azt mondta: a megfelelő időben ez meg fog történni.

  • Demszky Gábor hétfőn délelött elmondta: az elmúlt hét eseményei azt igazolják, hogy önálló budapesti rendőrségre van szükség, és növelni kell a városháza szabálysértési jogosítványait.

    Demszky bejelentette, hogy a 310 sebesült rendőr fejenként 100 ezer forintos gyorssegélyt kap a fővárostól.

  • Sólyomnak is felvitték a petíciót

    A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) egy munkatársa hétfőn átvette ugyanazt a Kossuth téri tüntetők egy csoportjának képviselőitől származó petíciót, melyet a parlament civil irodája vezetőjének is átnyújtottak a tüntetők.
    A petíciót Őrfi József adta át az elnöki hivatal egy munkatársának - közölte Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke az MTI-vel.


    Körbl Balázs és Molnár Attila átadja Szabó Györgynek, a köztársasági elnök protokollfőnökének a petíciót.