új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A rendőrök a nagykörúton, dél felé már a Ferenc körút és az Üllői út sarkán folytatják a küzdelmet a tüntetőkkel. A másik irányba, az Oktogon felé menekülő randalírozók a buszmegállóban egy 956-os éjszakai buszt is megtámadtak, és betörték az első szélvédőjét. Az utasoknak nem esett bántódása, de a busz nem tud kihajtani a megállóból a tömeg és a felvonult rendőrök miatt - jelentette az MTI.

  • Ahogy a rendőrsorfal az Oktogon felé szorítja a randalírozókat a Nagykörúton, kisebb csoportok szakadtak le a mellékutcákban. Az egyik kisebb csapatot a Dob utcában pár perccel ezelőtt kergette szét a rendőrség.

  • Ismét látványos összeállítást mutatott be a CNN hírtelevízió a budapesti hőbörgésről. A kommentátor meglehetős helyismerettel azt boncolgatta, ki nyer többet azzal, ha egészen a választásokig folytatódik a tiltakozás. A világ szeme rajtunk, többek közt azon az úron, aki a Nép 24 feliratú kukát vontatta magával, tiltakozásul.


    Klikk!
  • A Rákóczi úton maximum háromszázan vannak, nagyon ritkásan, csendben beszélgetnek kisebb csoportokban. A rohamrendőrök lassan haladnak az Astoria felé, és folyamatosan arra figyelmeztetik az embereket, hogy oszlatni fognak, de egyáltalán nem feszült a helyzet.

  • A rendőrök már az Oktogonnál állnak a Nagykörúton, s a nyugati pályaudvar felé szorítják ki a randalírozókat.

  • Foglyokat is ejtett a rendőrség a ma éjszakai rendbontások során. Az MTI információja szerint eddig 25 embert vettek őrizetbe, de a randalírozások felszámolása még folyik. A hírügynökség 50 sérültről tud.


    Csata a rendőrök szemszögéből

  • Tudósítónk kettős rendőrsorfalat lát az Oktogonnál. Forgalom sem a Nagykörúton, sem az Andrássy úton nincs. Riporterünk a rendőrök mögül ellát a Nyugati pályaudvar felé, de rendbontók nagyobb tömegben nincsenek arra, sőt szinte üres a körút.

  • A híradásokból kimaradt a Kossuth téren gyülekező tüntetők egyik fontos kedd esti határozata. A tömeg közfelkiáltással úgy döntött, hogy a forradalom színe a fehér. A "forradalom" szót mi itt idézőjelbe tesszük.

  • Az Oktogonnál csak rendőröket látni, a hőbörgők eltűntek. Fél órával ezelőtt még az a hír terjedt el, hogy a rendbontók kisebb csoportjai veszélyt jelenthetnek a Nagykörút mellékutcáiban, de azóta ezeket is ellenőrzi a rendőrség.

    Vége a harcnak
  • Gyakorlatilag befejeződött a tüntetés szerdán háromnegyed 4-re az MTI tudósítóinak helyszíni jelentései szerint. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy a rendőrök folyamatosan hagyják el a helyszíneket, tüntetőket már sehol nem látni. Mint mondta, egyelőre nincs tudomása olyan helyszínről, ahol még lenne tüntetés.


    Amíg szükséges, a tüntetők által korábban megszállt helyszíneket, így például a Köztársaság teret és a Magyar Rádió székházát továbbra is biztosítják a rendőri erők.

  • Sokkal felkészültebb és határozottabb volt a rendőrség a múlt éjszakai megmozdulások során, mint egy nappal korábban, a Magyar Televízió székházánál tartott demonstrációnál - közölte a főpolgármester az MTI-vel reggel. Demszky Gábor szerint a rendőrség hozzáállása alapvetően megváltozott, és már csírájában igyekeztek elfojtani az erőszakos cselekményeket. Mint mondta, abban lehet bízni, hogy a rendőrök hatékony fellépésével ebből a vandál tömegből ki lehet emelni a legelszántabb "utcai bűnözőket". A főpolgármester a károkról egyelőre nem tudott pontos tájékoztatást adni. Elmondta, mintegy tíz rendőr sérült meg és több tucat embert állítottak elő.

  • A BKV valamennyi járata elindult szerdán reggel Budapesten, de a 4-es és 6-os villamos csak félórás késéssel állt forgalomba - közölte a BKV fődiszpécsere. A rendőrség üzemkezdetre, fél ötre átadta a Rákóczi utat is - tette hozzá Szántó Ferenc. A BKV hajnalban még azzal számolt, hogy a 4-es és a 6-os villamosok nem indulhatnak el reggel, öt buszjárat útvonalát pedig el kell terelni a Rákóczi út lezárása miatt, az éjszakai tüntetések ugyanis károkat okoztak szerte a városban.

  • Az esti balhé legfrissebb mérlege

    97-en megsérültek, négy rendőr súlyosan az éjjeli utcai harcokban. A rendőrség 98 embert állított elő.

  • A gyülekezési törvény jelenleg nem ad világos választ arra, hogy mi számít választási tüntetésnek és mi az anarchia, amit a törvény már nem enged meg - ebben értettek egyet a kormánypártok és az ellenzék képviselői szerdán a Nap-keltében. Vadai Ágnes szocialista és Simicskó István kereszténydemokrata képviselő egyaránt úgy véli, hogy tüntetni és az utcán véleményt nyilvánítani szabad, de mértékének az élet- és vagyonbiztonság határt szab.

    Vadai kijelentette, hogy a Magyar Televíziót a csőcselék támadta meg, tettüket a gyülekezési törvény semmiképpen nem menti. A parlamenti bizottsági ülésen a szocialisták javasolták, hogy gondolják végig a gyülekezési törvény módosítását. Az ellenzék ezt "nem tartja időszerűnek".

  • A miniszterelnöknek és kormányának az önkormányzati választások eredményétől függetlenül mennie kell - mondta a Nap-keltében Áder János, az Országgyűlés fideszes alelnöke. Áder szerint a morális válság mára politikai válsággá alakult, és ez mindenestől Gyurcsány Ferenc felelőssége. A vezető fideszes politikus azt mondta: nem elég, hogy a kormányfő nem mond le, de "cinikusan, arcpirító módon" reagál az eseményekre. Áder szerint az önkormányzati választás eredményétől függetlenül a Gyurcsány-kormánynak mennie kell.

  • Körülbelül hatvan demonstráló van a téren, sátrakat állítottak. Láthatóan hosszabb távra rendezkednek be. Körülbelül 15 rendőr biztosítja a Parlament épületét.

    Sátraznak
    Sátraznak
  • Távozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöki posztjáról Molnár Tamás - tájékoztatta a parlamenten kívüli politikai erő elnöke szerda hajnalban közleményben az MTI-t. Tudatta, a szervezet országos elnöksége kérte őt erre; az elnökség a lemondást egyhangúlag elfogadta.

    Kovács Dávid közlése szerint kérésük oka az volt, hogy Molnár Tamás Budapest V. kerületében a Rendpárti Egyesület színeiben indul egyéni és listás képviselőjelöltként az önkormányzati választásokon, "szemben a Jobbik által is támogatott, jobboldali összefogás jelöltjeivel", amit a párt alapszabálya tilt. Molnár Tamás a Kossuth téri megmozdulást jegyző a Magyar Nemzeti Bizottság - 2006 egyik tagja is.

  • Gergényi: menetből számoltuk fel az erőszakos csoportokat

    A főkapitány arról beszélt reggel, hogy azért sikerült jobban megoldaniuk a rendőröknek a kedd éjjeli balhét, mert felkészültek az utcai harcokra.

  • Horn a Napkeltében csúcsformában. Az igazi kommunikációs wizzard, ahogy utánozhatatlan flegmával mondja az újságíró kérdésére: ez a maga magánügye. Aztán majdnem sírva fakad, hogy az emberek nem értik, mennyit kaptak a szocialista kormányoktól. (Egyébként tényleg kaptak, sajnos.) Ha a szocialistáknak lenne egy csöppnyi humoruk, lecserélnék Ferit, vissza, Gyulára. Übükirály for persident!

  • „Mélységesen fájdalmas számomra, ami most az országban történik” – mondta Horn Gyula a Nap-kelte reggeli műsorában. A volt kormányfő szerint Gyurcsány Ferenc ezt nem akarhatta.

    A balatonőszödi zárt frakcióülésen elhangzott beszédről így nyilatkozott: „Nem bántott meg ez az ember senkit abban a záróbeszédben, én is ott ültem”.

    A kormány legitimitása Horn szerint nem kérdőjeleződhet meg: „Milyen alapon mondják, hogy mondjon le kormány? Ilyen alapon bárkit le lehet mondatni” – mondta.

  • A thaiföldi katonai puccs háttérbe szorította a budapesti zavargásokat a világsajtóban. A BBC honlapjának főoldalán azért még a három legfontosabb között van az éjszakai összecsapás híre.

    A Reuters főoldalán gépfegyveres katona néz vissza ránk, mögötte tank. Nem, ez nem Budapest, ez is Thaiföld. A tüntetők és a rendőrök összecsapásának budapesti híre itt csak egy ajánló nélküli anyag.

    A CNN hírfolyamában szinte észrevétlenek vagyunk, legalábbis a főoldalon. A vezetőanyag egy eltűnt amerikai bébi megtalálásáról szól.

  • Bedobták az MSZP miskolci székházának ablakát szerdára virradóra egy kukával. Rongálás miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. (MTI)

  • Jelenleg nincs az a személy, aki politikai támasztékot adna a rendőrségnek - jelentette ki Boross Péter volt belügyminiszter és miniszterelnök a Nap-keltében. "Én tudom, hogy kilencven után, kilencvenegyben mi volt az én feladatom belügyminiszterként: hogy merjenek, merjenek fellépni" a rendőrök, ne pedig az egyes politikai erők reagálását mérlegeljék - mondta. Borossnem tulajdonított jelentőséget annak, hogy Petrétei felajánlotta lemondását a kormányfőnek.

  • Szonda: a kormánynak ártanak az utcai harcok

    Az MTV székházánál történtekért inkább a kormányoldalt teszik felelőssé az emberek - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből.

  • Nemzeti Kerekasztalt alakítanak a Kossuth tériek

    A Nemzeti Kerekasztal megalakítására készülnek a Kossuth téri tüntetők; az elvi döntés kedden már megszületett, a konkrét dokumentumot este fogadják el - közölte Takács András, a demonstráció egyik vezéralakja. "Mindazt a politikai erőt, amely elfogadja azt a politikai akaratot, amit a Kossuth téri tüntetők megfogalmaztak, miszerint a kormány mondjon le, és ezt politikailag támogatni akarják, azoknak helye van a Nemzeti Kerekasztalban" - mondta. A legitim és bejegyzett társadalmi szervezetek lehetnek tagjai a kerekasztalnak. Példaként említette a Fideszt, a KDNP-t, az MDF-et, a Jobbikot, a MIÉP-et, a Magyarok Világszövetségét és a Batthyány Társaságot. (MTI)

  • Összesen 26 rendőr sérült meg, 4 súlyosan a kedd éjjeli utcai harcokban. Több mint száz embert vettek őrizetbe.

  • A Fidesz szerda délelőtt rendkívüli elnökségi ülésen tekinti át a kialakult helyzetet.

  • Egy távol-keleti küldöttség kap nagy füttyöt a tüntetőktől a Kossuth téren, jelentette tudósítónk. Egyikük felkiáltott: „Ezek nem magyar tolvajok, hanem kínaiak!”. A tüntetők most ötvenen vannak, és lassan szállingóznak az új emberek.

  • Kirabolták Katona Kálmán, az MDF főpolgármester-jelöltjének Blaha Lujza téri kampánysátrát az éjszakai zavargók. A pártból származó értesüléseink szerint elvitték a hangszórókat, az erősítőt, a plazmatévét, a büféárut, és összetörtek egy üvegszobrot.

  • Rombolás nyomai a Blaha Lujza téren, a Rákóczi úton

    Betört szélvédők, feldöntött szemetestartályok és virágládák, felszedett utcakövek emlékeztetnek Budapest belvárosában szerdán reggel a tüntetők és a rendőrök hajnali összecsapásaira. A Rákóczi úton végig betört kirakatok jelzik a tüntetők útját. A takarítás már éjjel megkezdődött és reggel is tartott.

    Köztársaság tér, szerda reggel
    Köztársaság tér, szerda reggel