új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Népfelkelést hirdetnek a Kossuth tériek

    A tüntetések vezetését kedden magára vállaló Magyar Nemzeti Bizottság 2006 (MNB 2006) nevében szerdán sajtótájékoztatón szólalt meg Molnár Tamás, az egyik vezető. Molnár elmondta, tegnap azért lépett ki a Jobbikból, mert megfogalmazása szerint ami most Magyarországon zajlik, az egy népfelkelés. Egy morális forradalom, aminek a egyetlen célja lehet, a 4. magyar köztársaság kikiáltása. Az MNB 2006 arculatot, és tartást kíván adni a népfelkelésnek.


    Büszkék vagyunk 56-ra, és büszkék vagyunk a Pesti srácokra, akik bevették a magyar Bastille-t, a Magyar televíziót, mondta Molnár, aki arra kért mindenkit, hogy az ország legapróbb szegletében is szervezzék meg az ellenállást. Witttner Mária fideszes képviselő, 56-os elítélt is csatlakozott a bizottsághoz.

  • Katasztrofaturisták a luxusszállóban

    A Blaha Lujza téri összecsapások felkeltették a szomszédban lévő ötcsillagos New York Palace hotel vendégeinek érdeklődését is, többen az ablakukból követték az eseményeket. A hotel recepciójának munkatársa a Napi Online kérdésére elmondta, a félig telt szálloda védelmét biztonságiakkal nem erősítették meg, ám igénybe vették az amúgy is a helyszínen szolgáló rendőrök segítségét, így sem az épületben, sem a bútorokban nem esett kár.

  • "Minden tömegrendezvény szervezőinek mérlegelnie kell, hogy a saját rendezőik és a rendőrség képesek-e biztosítani, hogy a résztvevők nem lépik át a törvényesség határát. Figyelmeztetünk arra is, hogy az erőszakot tétlenül vagy egyetértéssel szemlélő tüntetők maguk is felelősséget viselnek. Természetesen a békés gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát mindenki az Alkotmány szerint gyakorolhatja" – olvasható Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnökének közös nyilatkozatában.

  • Elmarad a tandíj elleni tüntetés

    Nem tartják meg az egyetemisták, főiskolások a szeptember 21-ére meghirdetett budapesti demonstrációjukat, azt várhatóan egy későbbi időpontra halasztják, értesült az MTI szerdán. Hircsu Ákos, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának alelnöke, a HÖOK észak-magyarországi régiójának elnöke azt mondta, tudomása szerint nem indulnak különvonatok egyetlen vidéki egyetemi, főiskolai központból sem Budapestre. A HÖOK délután tart rendkívüli sajtótájékoztatót.

    A HÖOK szeptember 21-re, a Kossuth térre tervezte a tandíj bevezetése elleni demonstrációját. A Fiatal Baloldal és az SZDSZ Új Generáció is arra kérte a HÖOK vezetőit, fontolják meg a demonstráció elhalasztását, hogy ne kelljen kockáztatni a hallgatók testi épségét.

  • Rendkívüli szünet az ELTE-n

    Az egyetem rektora az anarchista Hallgatói Hálózat engedély nélküli gyűlése miatt döntött a lágymányosi kampusz bezárása mellett.


  • Hiába hirdettek népfelkelést szerda délben, a Kossuth téren néhány száz ember lézeng vagy kisebb-nagyobb csoportba verődve beszélget. A demonstrálók újabb sátrakat állítanak, hangosítás továbbra sincs. Minden ugyanolyan, mint a népfelkelés meghirdetése előtt.


  • Budapest és Magyarország érdeke azonos, rendnek és nyugalomnak kell lennie, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután szerdán megbeszélést folytatott Demszky Gábor főpolgármesterrel.

    Gyurcsány Ferenc elmondta, a megbeszélésen megállapították, hogy az elmúlt éjszaka és hajnalban a rendőrség példamutató határozottsággal és egyértelműséggel állította helyre a rendet. A miniszterelnök ezért köszönetét fejezte ki a rendőröknek

  • Kuncze Gábor szerint Orbán Viktor hazudik, amikor azt állítja, hogy az önkormányzati választás az népszavazás, hogy nem volt szükség stabilizációs intézkedésekre, és hogy a Fidesznek semmi köze nincs a megmozdulásokhoz. "Az első hazugsága az, hogy az önkormányzati választás egy népszavazás, ami ha sikeres az ő szempontjából, akkor majd megváltozik a választások eredménye, el lehet zavarni a kormányt, és így tovább" - mondta az SZDSZ elnöke, szerdai békéscsabai sajtótájékoztatóján.

    Kuncze hozzátette, az önkormányzati választás az önkormányzatokról szól, a településekről (...), semmi köze nincs népszavazáshoz.

  • A budapesti főpolgármester felszólította Orbán Viktort, hogy ha fontos számára Budapest békéje, rendje és nyugalma, vonja vissza a szombati Fidesz-nagygyűlésre vonatkozó felhívását, mondta Demszky, miután megbeszélést folytatott a miniszterelnökkel.

    Demszky Gábor szerint Orbán kedden nem a béke oldalára állt, amikor azt mondta, hogy az emberek maradjanak csak az utcán.

    Az MSZP azt kéri, "követeli" a Fidesztől, hogy az ellenzéki párt ne tartsa meg szeptember 23-i demonstrációját, jelentette be szerdán Hiller István

  • Az MSZP-székház elleni keddi roham után a szocialisták vezetése felmentette a munkavégzés alól a székház dolgozóit, értesültek tudósítóink. A székház a roham idején már üres volt, csak a biztonsági szolgálat munkatársai voltak az épületben.

  • Újra van hangosítás a Kossuth téren. Egy önjelölt szónok arról biztosította a mintegy 500-100 fősre duzzadt tömeget, hogy egy felajánlás szerint két nap alatt többmillió, a nemzeti ellenállásra buzdító röplapot készítenek el. Egy győri vállalkozó egy mikrobusznyi csirkével érkezett a Kossuth térre, roston sült csirkét készítene a demonstrálóknak.

  • Interneten a körözött tüntetők

    Körözést adott ki a rendőrség több olyan ember ellen - akiknek nevét és arcképét is feltették a rendőrség honlapjára szerda délben - , akik a fővárosi demonstrációkon erőszakos, garázda cselekményeket hajtottak végre. Többségük a Magyar Televízió székházánál balhézott, és részt vett a székház elfoglalásában. A rendőrség kéri, hogy akik a fotókon látható ismeretleneket felismerik, hívják a Nemzeti Nyomozóirodát az éjjel-nappal elérhető zöld számon: 428-92-80.

    A rendőrség körözi őket
    A rendőrség körözi őket

    A körözöttek listáján van az a Budaházy György is, aki a 2002-be júliusában történt "hídi csata" kapcsán vált ismertté. A férfit az Erzsébet hídi tüntetésen történt rendőri ellenszegülés miatt a bíróság jogerősen ötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte gyorsított eljárásban, jelentette az MTI.

  • A BRFK, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat és szükség esetén a nemzetbiztonsági szakszolgálatok bevonásával, valamint saját biztonsági szolgálatuk részvételével operatív munkacsoport felállítását kérte a Fidesz szeptember 23-i tüntetésének biztosítására Szilvásy György kancelláriaminisztertől Deutsch Tamás. A Fidesz vezetői az együttműködéstől remélik az esetleges rendbontások megakadályozását. Deutsch meghívta Szilvásyt a tüntetés szervezőbizottságának csütörtök délelőtti ülésére is.

  • "Ínyencek forgatták fel az irodámat" - mondta az MTI-nek az MTV elnöke, megjegyezve, a munkaszobáját feldúlók megittak egy üveg viszkit, és két üveg bort. is. Az egyik fosztogató elaludt a tévéelnök ülőgarnitúráján; őt reggel a rendfenntartók találták meg az irodában. Ellopták Rudi laptopját is.

  • Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint Rudi Zoltán megelőzhette volna a hétfő éjszakai tragédiát a Szabadság téren, ha egy "közszolgálati televízió vezetőjéhez méltóan" átveszi a tüntetők petícióját, de hogy nem tette, az mindenképpen egyik kiváltó oka volt a későbbi eseményeknek. A Fidesz az Európai Újságírók Szövetséghez fordul a Hír Televíziót ért támadások miatt.

  • A Kossuth tériek ma komolyabb hangosítással készültek. Befutott egy kábelekkel teli mikrobusz is egy kockalada mellé, amelynek tetején három hangszóró van. Az ismeretlen szónokok az erőszak ellen emelik fel szavukat, mint mondják, 1956-ban hiába volt forradalom, mégse az erőszak dominált.

    Tudósítónk szerint a téren ötszáznál is többen lehetnek, vagyis valamivel többen vannak, mint tegnap ilyenkor.

  • Elérhetetlen a rendőrség honlapja. Szerdán felrakott több fényképfelvételt is a rendőrség a weboldalára a tévészékház ostromlóiról, akik ellen országos elfogatóparancsot adtak ki (erről a lépésről korábbi cikkünkben már beszámoltunk). Feltehetőleg a felfokozott érdeklődést nem bírták a rendőrség szerverei és jelenleg "connection error" hibaüzenettel fogad a police.hu.

  • Magyarországon két nap alatt kevesebb mint egy tucat autót gyújtottak fel. 2005 november 6-án Franciaországban 1408-at, csak Párizsban 982-t. Forrás: Wikipedia.

  • Épül a profibb hangosítás a Kossuth téren. A szervezők helyszíni tudósítónk jelentése szerint nemrégiben három sörfogyasztó fiatalt elküldtek, hogy a rendezvény helyszínén ne alkoholizáljanak, erősítve azt az elképzelést, hogy "részeg csőcselék" tüntet. Időközben megsült a csirke is, most osztják.

  • Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője csütörtök délelőttre meghívta a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjét, hogy szólítsák fel a demonstrálókat, térjenek haza. Szerinte vasárnap még csak mély bizalmi és morális válság volt, mára demokratikus krízishelyzet alakult ki. Kiemelte: a morális, bizalmi válság okozója egyértelműen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

  • Attól, hogy a tüntetők népfelkelésnek minősítették a tüntetést, nem jelent semmit, jogilag továbbra is tüntetés marad az esemény, nyilatkozta az Indexnek Lövétei István alkotmányjogász. Amikor Molnár Tamás a tüntetést szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevében a "népnyúzó rendszer" megbuktatására buzdított, azzal nem követett el törvénysértést az alkotmányos rend ellen. Lövétei szerint "talán" közösség elleni izgatásnak minősíthető a mondat, de leginkább "egy izgága ember hülyeségének".

  • Orbán: Új kormány kell

    A magyar kormány legitimitása megkérdőjeleződött, ezért amennyiben az önkormányzati választásokon a népakarat egyértelműen megvonja a bizalmat a szocialistáktól, akkor a parlamenti pártoknak tárgyalások útján új, szakértői kormányt kell alakítaniuk - mondta Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelyen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Fidesz csak békés, demokratikus módszereket fogad el.

    Véleménye szerint a szocialistáknak mindenképpen meneszteniük kell a miniszterelnököt, a kormány nem teheti meg, hogy maradjon.

  • Epilepsziás rohamot kapott egy tüntető a Kossuth téren, mentővel szállították el. A mentőautóból még visszakiáltott társainak: "kitartok!" A hangszórókból Bródy Jánosnak egy tudósítónk számára ismeretlen száma megy.

  • A budapesti szállodások attól tartanak, hogy az erőszakos utcai cselekmények súlyos veszteséget okoznak a főváros idegenforgalmának - közölte a Magyar Szállodaszövetség. Az egyesület szerint a turisták főként a biztonságot keresik, ám ez most, "a külföldi sajtó által felnagyított veszélyállapot-beszámolók miatt" veszélybe került. A szövetség szerint a rendbontások nemzetközi visszhangja négyszázezer, az idegenforgalomhoz kötődő munkavállaló kenyerét fenyegeti. (MTI)

  • A demonstrálók úgy döntöttek, hogy szűrni kívánják, ki szólalhat meg a téren, mert "a rasszista megnyilvánulásoknak és erőszaknra felbújtásnak nincs helye". Grespik László interpretációjában a Kossuth téri tüntetést Sólyom László legitimálta azzal, hogy a békés demonstráció a köztársasági elnök szerint része a demokráciának. A békés tüntetések létjogosultságát eddig egyetlen politikus és a rendőrség sem vonta amúgy kétségbe.

  • A Kossuth téren gyülekezőket a részleges cenzúra bevezetése után a Kossuth Rádió híreivel szórakoztatták. Az egybegyültek a tüntetés befejezését kérő Dávid Ibolyát és a csütörtökre tevezett demostrációjukat elhalasztó Hallgatói Önkormányzatokat kifütyülték, a kormány lemondását követelő Orbán Viktort megtapsolták.

  • A Fradi vezetése elhatárolódik a rendbontóktól

    A klub hivatalos közleményben határolódik el azoktól a rendbontóktól, akik az elmúlt napokban az utcai törvénysértéseket követték el. A tévészékház ostrománál helyszíni tudósítónk egy csapat fradista között állt a székház lépcsőjén, a tér másik részén pedig újpesti huligánokkal találkozott. A huligánok felbukkantak a Köztársaság téri MSZP-székház megrohanásánál is. A Ferencvárosi Szurkolók Szövetsége mindazonáltal sérelmesnek találta, hogy a sajtó beszámolt a futballhuligánok szerepéről a randalírozásban.

  • Egy, az Index birtokába jutott, előzőleg a parlament bizottságai számára készített jelentés szerint az elmúlt napok vandalizmusa azt "vetíti előre, hogy ilyen jellegű történésekkel a továbbiakban is számolni kell". A Petrétei József rendészeti miniszter által jegyzett dokumentum szerint a "garázda csoportok közvetlenül veszélyeztethetik a békés tüntetők életét, vagyonát. A tömegben esetlegesen kialakuló pánik beláthatatlan következményekkel járhat".

  • Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője elutasította Deutsch-Für Tamás kérését, hogy a Fidesz szombati rendezvényének előkészítéséhez közösen egy operatív csoportot hozzanak létre. A miniszter ismételten és nyomatékosan rendezvényük elhalasztására szólította fel a Fideszt, és fokozott együttműködésre utasította a rendvédelmi szerveket.

  • A következő körlevelet küldték szét szerda délután a Magyar Rádió munkatársainak: "Az előttetek is ismert rendkívüli helyzetre való tekintettel a Rádió vezetésének döntését és kérését tolmácsolom: más tartalmú értesítésig a Magyar Rádió területét minden nap este 19 óráig el kell hagynia mindenkinek."