2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Politikai szempontból hasznos lenne a magyarországi kormányváltás, mert ha a közvélemény napirendre tér a hazugság és csalás fölött, az a közmorálra nézve messze ható következményekkel jár, mint az a régóta a hazugság rendszerében élő Szerbia esetén is jól megfigyelhető - nyilatkozta a vasárnapi belgrádi Politikának Vladimir Gligorov, a Nemzetközi Tanulmányok Bécsi Intézetének professzora.

    A közgazdász-politológus szerint az állami költségvetés radikális reformja, az adók emelése és hasonló fájdalmas intézkedések nélkül nem lehet stabilizálni a magyar gazdaságot, mivel a költségvetési hiány növekedése ezek elmaradása esetén megállíthatatlan. Ráadásul: a kormány nemcsak otthon, hanem külföldön is eljátszotta a hitelét, s egyedül a radikális intézkedések adnak rá lehetőséget, hogy visszaszerezze.

  • Budapest a szabadság fővárosa - betűszobrok állnak vasárnaptól Budapesten a Városháza téren. Demszky Gábor főpolgármester a szoborcsoport-felirat felavatásakor elmondta, hogy összeállt az a mondat, amely az elmúlt napokban a főváros 26 helyszínén volt elhelyezve. A szórványosan felbukkanó betűk az 1956-os magyar forradalom kulcsfontosságú színhelyein jelentek meg, és a rájuk ragasztott poszterek felidézték az 50 évvel ezelőtti eseményeket.

    Amikor eldöntöttük, hogy ezzel a közterületi akicóval felhívjuk a figyelmet a magyar forradalom 50. évfordulójára, nyoma sem volt a város békéjét feldúló álforradalmi megmozdulásoknak - hangsúlyozta a főpolgármester. Rámutatott: a mögöttünk hagyott hét után ez a mondat talán még aktuálisabb, mint amilyen valaha volt. Demszky Gábor hangsúlyozta: nem szabad szó nélkül hagyni, hogy 56-ra hivatkozva a szélsőséges csoportok népfelkelésnek, forradalomnak tituláljanak közönséges bűncselekményeket.

  • Saját pártállásuk szerint kommentálták orosz politikusok a magyarországi helyzetet egy vasárnapi tévéműsorban. A hatalompártiak, vagyis a Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország képviselői hajlamosak a magyar tömeget szélsőségességgel vádolni, míg a rendszerből kilógó ellenzékiek az igazságot reklamálják, azt hangoztatva, hogy az orosz hatóságok is hazudnak, és fognak is, amíg a társadalom meg nem tanulja ellenőrizni az államhatalmat - állapította meg Marianna Makszimovszkaja, a REN-TV Nyegyelja (A hét) című műsorának vezetője.

    "Magyarországon megrendelt lázadás zajlik a fennálló hatalom ellen, s ennek egyetlen oka: az Oroszországhoz fűződő, túlságosan jó viszony. Ez nem más, mint narancsszínű forradalom" - vélte az ultranacionalista Liberális Demokrata Párt vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij. A jelenleg liberális Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes viszont azzal vádolta az orosz hatóságokat, hogy "állandóan és büntetlenül hazudnak". Mint mondta, az orosz államhatalom azért hazudik, mert tudja, hogy senki sem megy ki az utcára.

  • Szájer: Gyurcsány hagyja abba a hazudozást külföldön

    A nemzetközi diplomáciában meglehetősen ritka és szokatlan, hogy egy baráti országgal folytatott megbeszélés után az egyik fél hivatalosan cáfolja azt, amit a másik a tárgyalásokról kommunikál - jelentette ki Szájer József. A Fidesz európai parlamenti képviselője a miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalásai kapcsán arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hagyja abba a hazudozást külföldön, ne próbálja belpolitikai célokra használni diplomáciai tárgyalásait.

  • Konrád György: A Fidesz szítja a tiltakozásokat

    A Fidesz szítja a magyarországi tiltakozásokat - mondta egy német lapnak adott interjújában Konrád György. A szintén német újságnak nyilatkozó Ágh Attila politológus viszont Szlovákiával állítja párhuzamba a budapesti folyamatokat, és Brüsszelt okolja a csatlakozási válságért. Ágh szerint az EU kritériumokat állított fel, de nem adott ehhez semmiféle útitervet.

  • Vasárnap délelőtt a budapesti Kossuth téren több százan csoportokba verődve beszélgetek az MTI szerint, és a transzparenseket nézegették. Sokan álltak a tüntetés díszletéül szolgáló koporsó és a tér közepén felállított kórházi bútorok körül. A csoportok csendesek, még nem kezdődtek el a beszédek, sokan a fűben üldögéltek, vagy sorban álltak a szendvicses sátor előtt. A verőcei gulyáságyú mellett asszonyok hámozták a krumplit és a hagymát, egy férfi pedig a húst szeletelte, készült a birkapörkölt.

  • Tovább keresi a rendőrség Budaházy Györgyöt, akit azért köröznek, mert a gyanú szerint a fővárosi demonstrációk során erőszakos, garázda cselekményeket hajtott végre - tájékoztatta vasárnap délben az MTI-t a BRFK helyettes vezetője, cáfolva azt, hogy a körözött férfit elfogták volna. Szombat este egy eltakart arcú szónok az országos körözés alatt álló Budaházy Györgyként szólt a tömeghez. Elmondta, ő volt az, aki keddre virradóan megrongálta a Szabadság téren a szovjet hősi emlékművet. A férfit azért nem kapták el a helyszínen, mert a tömegben "nem volt célszerű beavatkozni" - nyilatkozta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány-helyettes.

  • Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének a megcsúfolása a szélsőjobboldal és a futballhuligánok közös budapesti garázdálkodása – áll abban az állásfoglalásban, amelyet 56-os elítéltek, illetve az 56-os áldozatok hozzátartozói, egykori snagovi foglyok írtak alá. Hazug szerintük az 56-os jelképek felhasználása a demokráciaellenes erőszak álcázására. Az aláírók – köztük Darvas Iván, Bíró András, Donáth Ferenc, Dornbach Alajos, Ember Judit, Fejtő Ferenc, Gyenes Judit, Halda Alíz, Jánosi Ferenc, Litván György, Rainer M. János, Vásárhelyi Miklósné és Vásárhelyi Mária – felelősnek tartják "az erőszak kirobbanása miatt azt a politikai erőt, mely a budapesti hídfoglalás, a főváros traktoros megszállása, a televízió ostroma kapcsán a legitim kormánnyal szembeni ellenállásra buzdít".

  • Országos Civil Fórum létrehozását kezdeményezi tizenhat értelmiségi, illetve közéleti személyiség, akik nyilatkozatukat vasárnap juttatták el az MTI-hez. A dokumentum aláírónak célja, "a társadalmi szolidaritás hálózatainak kiépítése, a többpártállam elszámoltatása, hatalmának korlátozása". A fórum egyeztető és közvetítő szerepet töltene be a helyi közösségek, szakmai szervezetek, civil csoportosulások összefogásának szolgálatában - olvasható a nyilatkozatban.

    A tizenhat kezdeményező között szerepel többek között Derce Tamás, Újpest polgármestere, Karsai Béla székesfehérvári független polgármesterjelölt, Szilvási István, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Lányi András, az Élőlánc Magyarországért elnökségének tagja és Lovasi András zenész.

    A kormányzó pártok tudatosan félrevezették választóikat, majd választási ígéreteikkel ellenkező program megvalósításába kezdtek - tartalmazza a nyilatkozat, amely kitér arra is, hogy a botrányt okozó miniszterelnöki beszéd alpári hangneme, a kölcsönös vádaskodás, a felkorbácsolt indulatok hosszabb időre lehetetlenné teszik ismét az érdemi párbeszédet az ország előtt álló sorskérdésekről.

  • Politikai-logikai feladvánnyal kedveskedünk nyájas olvasóinknak. Miszerint egy gyűlésen száz politikus vett részt. Minden politikus vagy tisztességtelen, vagy tisztességes. A következőket tudjuk: 1. volt köztük legalább egy tisztességes politikus; 2. bármelyik kettő közül legalább az egyik tisztességtelen volt. Meg lehet-e mondani ezek alapján, hogy hány politikus volt tisztességes, és hány volt tisztességtelen? A megfejtéseket ide várjuk.

  • Budaházy Edda, Budaházy György húga attól fél, hogy a testvérét mint a zavargások fő szervezőjét jelölik meg, holott "ez nem igaz". Budaházy György a rendőrök gyanúja szerint hétfőről keddre virradóra részt vett többek között a szovjet hősi emlékmű megrongálásában, a szovjet címer leverésében.

    "Eleve csak az egyike volt azoknak, aki leverte a címert", amit előtte már mások fél órán keresztül rongáltak - állította Budaházy Edda, aki hozzátette: testvére nem tört be semmit, nem gyújtott fel semmit, és mégis "úgy keresik, mintha rablógyilkos lenne".

  • A magyarországi romák méltóságból, állampolgári öntudatból példát mutattak az elmúlt napokban - mondta Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján vasárnap. A romavezető leszögezte: a cigánytársadalom élte át a legtöbb szenvedést és "megnyomorítást" a rendszerváltást követő 16 évben. A jószerivel teljes foglalkoztatottságból a teljes munkanélküliségbe zuhant a romák mintegy félmilliós népessége - mondta. A romák az erőszakmentes polgárjogi küzdelem útját választották, nem vonulnak az utcákra, nem választanak erőszakos megoldást problémáik megoldására - tette hozzá.

  • Gyurcsány Ferenc beismerése országos zendüléshez és nemzetközi botrányhoz vezetett, ami annak bizonyítéka, hogy igazat mondani veszélyes - vélte ironikus elemzésében a Marianne című francia politikai folyóirat legfrissebb számában Guy Konopnicki. "Nem hihetetlen ez a magyar, ez a dunai parasztlegény, Attila leszármazottja, amikor azt mondja: Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk? Mégiscsak megnyugtató tudni, hogy Európában Magyarország a legböszmébb ország. Egy nap meg kéne mondani az igazságot a franciáknak is. De a magyaroknak mondták meg" - írta a szerző.

  • Ezen a hétvégén elhangzott a rendszerváltozás utáni politika talán legcinikusabb, leghazugabb mondata. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mondta a CNN televíziónak: „Én sem hazudtam soha az embereknek” - áll Hiller István MSZP-elnök közleményében. Hiller egyebek közt ezt írja: "Ezt mondja az a politikus, aki liberálisként indult, konzervatívvá változott, mára a szélsőséges jobboldallal fúj egy követ, hogy aztán elfogadja egykori vezető állampárti politikusok, Szűrös Mátyás és Pozsgay Imre erkölcsi támogatását."

  • A tüntetők fő szervezői petíciót akarnak átadni Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, de tartalmáról és beadásának időpontjáról még nem tudtak pontos információval szolgálni az MTI tudósítójának vasárnap a Kossuth téren. Az egyik fő szervező szerint a petíció lényegében a nemrégiben a Magyar Televízióban felolvasott petícióval lesz azonos.

    A tüntetés békésen folyik, elkezdődtek a szónoklatok a közel ezerfős tömeg előtt. Sokan iratkoztak fel a szónoknak jelentkezettek listájára. Vasárnap minden eddiginél több szuvenír- és kürtőskalácsárus települt ki a térre. A kereskedők szerint legjobban a nemzeti színű karkötő fogy, amelynek ára egységesen 500 forint. Nagyon keresettek a kitűzők és a zászlók is.

    Az orvosi sátorban a fájdalomcsillapító és a kötszer a főszereplő, mivel a legtöbben fejfájás vagy kisebb, általában krumplipucolásban elszenvedett sérülés miatt kérnek orvosi segítséget - mondta az egyik egészségügyi alkalmazott.

    A Parlament előtt sorfalat álló rendőröknél csökkentették a készültséget: ma már rohampajzs nélkül biztosítják a területet, de sok tüntető beszámolt arról is, hogy a rendőrök felszabadultabbak és közlékenyebbek.

  • Országos polgári engedetlenségi mozgalomra hívott fel a Kossuth téren Molnár Tamás - hangzott el a Hír Tv-ben. A tüntetők egyik vezére arra hívta fel az autósokat, hogy jövő szerdán legalább egy órára álljanak meg, és tegyék ki az elakadásjelzőt, ezzel is tiltakozva a kormány hazugságai ellen.

  • Vasárnapi brit lapvélemény szerint Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét is a Gyurcsány-beszéd lehetséges kiszivárogtatói közé sorolják Magyarországon. A The Sunday Telegraph, a legnagyobb brit vasárnapi konzervatív lap a magyarországi fejleményekről közölt budapesti riportjában azt írta: többek szerint maga Gyurcsány Ferenc szivárogtatta ki a felvételt, abból a célból, hogy nyilvános vitát kényszerítsen ki a reformokról. Ez azonban még egy olyan ember számára is túlságosan kockázatos stratégiának tűnik, aki barátai közé sorolja Peter Mandelsont, a brit Munkáspárt egykori ötletgyárosát - írta a brit lap a brit baloldal vezető pártjában végrehajtott reformok volt főideológusára utalva.

    A The Sunday Telegraph szerint politikai elemzők egyetértenek abban, hogy Gyurcsány Ferenc inkább pártbeli riválisainak áldozata, akik az ő megbuktatása végett szivárogtathatták ki a felvételt; ezen a véleményen volt például a lapnak adott nyilatkozatában Seres László, a Hírszerző internetes hírportál főszerkesztője is. A brit lap szerint "az ujjak Szili Katalinra, a parlament ambiciózus elnökére mutatnak", aki nem szívleli a miniszterelnök piaci reformjait, és azt mondják róla, hogy Gyurcsány posztjáért sóvárog.

  • Nem lehet és nem szabad együttműködni azokkal, akik ma vitatják és tagadják a III. Magyar Köztársaság demokratikus berendezkedésének alapját. Ezt a miniszterelnök mondta az MSZP választási rendezvényén. Európában egy jobb- vagy balközép pártnak soha nem jutna eszébe, hogy saját radikálisaival egy követ fújjon. Ez nem csupán a magyar jobboldal, de az egész magyar demokrácia tragédiája - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: fogalma sincs, mit keresnek a magyar jobbközép politikusai a Kossuth téren, ahol a szónokok szélsőséges, radikális, alkotmányellenes és idegengyűlölő beszédeket tartanak.

    A rendezvényen Gyurcsány Ferenc, Molnár Gyula, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke és Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester aláírta a Budapesti Nyilatkozatot, amelyben rögzítik: minden alkotmányos eszközzel készek megvédeni a köztársaság intézményeit, a főváros békéjét és a budapestiek biztonságát.

  • A korábbiakkal szemben széles körű érdeklődést érezni az országban az önkormányzati választások iránt, mert az emberek korrekcióra akarják fölhasználni az október 1-jei szavazást - jelentette ki Schmitt Pál vasárnap Szentesen. Az országgyűlési választásokon "becsukott szemmel, befogott füllel" kellett szavaznunk, olyan adathalmazra épült politikai riválisaink kampánya, amely több millió embert is félrevezetett - mondta a Fidesz alelnöke egy lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

    A politikus szerint az emberek rádöbbentek arra, mi az igazság, birtokában vannak a tényeknek. A választók motiváltabbak, mint korábban, egyfajta "reváns" van bennük, szeretnének az igazság birtokában szavazni. Az önkormányzati választásokat érzelmi értelemben tekinthetjük egyfajta népszavazásnak is - hangsúlyozta az alelnök.

  • Orbán Viktornak egyetlen, a gazdasággal kapcsolatos mondata többet árt a magyar befektetői klímának, mint száz, Budapesten eldobott utcakő - mondta Kóka János vasárnap azzal kapcsolatban, hogyan hatnak Magyarország gazdasági megítélésére az utóbbi hét eseményei.

    A gazdasági és közlekedési miniszter kijelentését befektetőkkel folytatott tárgyalásai és a Fitch hitelminősítő legutóbbi felmérésére alapozva tette meg. Kóka János úgy fogalmazott: "Az utóbbi napokban elhangzott mondatok kifejezetten alkalmasak Magyarország gazdasági tekintélyének aláásására, de úgy tűnik, Orbán Viktor hatalommániája tombol, és nem csak attól nem riad vissza, hogy embereket utcára küldjön, hanem attól sem, hogy megpróbálja a gazdaságot egészen máshogyan beállítani, mint amilyen folyamatok valóban vannak."

  • Teljes a nyugalom a most kezdődött Újpest-Pécs futballmeccsen. Az ÚTE saját stadionjának betiltása miatt Rákospalotán játszik, mintegy kétezer néző előtt, telt ház tehát koránt sincs. Ehhez képest lovas és kutyás rendőrök vonultak fel, és a stadion mellett vízágyú is parkol. Tudósítónk szerint mindössze a lilába öltözött lányok látványa érdekes, egyelőre politikai tartalmú rigmusok sem hangzottak fel.

  • Gyurcsány ellentámadásba ment át

    Ellentámadásba ment át, ha csak verbálisan is, a kormánykoalíció vasárnap. Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor egyaránt azt hangsúlyozta: példátlan Európában, hogy a jobbközép együttműködik a szélsőjobb irányzatokkal. Demszky elhatárolódást vár Orbán Viktortól, Gyurcsány pedig a Fideszre utalva azt mondta: nem lehet a szélsőjobb szónokok mellé odaküldeni egy jobbközép párt második emberét.

  • Az Újpest-Pécs meccs 30. percében hangzott fel először az "Elkúrtad! Elkúrtad" rigmus, aztán egy percig szólt a "Buzi MSZP" kórus. A csapatok félidőben 0-0-ra állnak - jelentette tudósítónk.

  • Újabb 14 ember került előzetes letartóztatásba vasárnap a zavargások nyomán, garázdaság gyanúja matt - közölte a Fővárosi Bíróság az MTI-vel. Így már 141-re nőtt azok száma, akikkel szemben a bíró a kényszerintézkedésről döntött. Csütörtöktől összesen 162 indítványt tárgyaltak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, valamint a Buda Környéki Kerületi Bíróságon. Ezek közül 13 esetben elutasító határozatot hoztak, négy esetben lakhelyelhagyási tilalmat, szintén négy esetben házi őrizetet rendeltek el.

  • Vasárnap délután öt órára pár ezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, ahol egymást érik a szónoklatok és a közös éneklések. Több szónok is amnesztiát követelt minden, a budapesti zavargások alatt elfogott embernek. Az egyik szónok az MTI tudósítójának kérdésére azt mondta, a rendbontások alatt előállított, vagy azóta is fogva tartott emberek nem vandálok, hanem forradalmárok, tehát jogtalanul tartja őket fogva a rendőrség.

  • Kossuthter.com alatt olvasható a magukat Kossuth téri tüntetőknek nevező csoport szeptember 18-án, közfelkiáltással elfogadott petíciója, amelyben a kormányfő lemondását követelik.

  • Sajnálom, hogy olyannal hozták a nevem összefüggésbe, ami nem igaz - jelentette ki Szili Katalin házelnök vasárnap a The Sunday Telegraphban, a legnagyobb brit vasárnapi konzervatív lapban megjelent riportra reagálva. A lap szerint Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét is a Gyurcsány-beszéd lehetséges kiszivárogtatói közé sorolják Magyarországon. A brit lap szerint "az ujjak Szili Katalinra, a parlament ambiciózus elnökére mutatnak, aki nem szívleli a miniszterelnök piaci reformjait, és azt mondják róla, hogy Gyurcsány posztjáért sóvárog".

    Szili Katalin közleményében úgy fogalmaz: "Ha valakinek ebben a helyzetben magyarázkodnia kell, az nem én vagyok. Ez ügyben a lépéseket az MSZP elnöke felé már korábban megtettem. Számomra most a baloldal és a párt sikere az önkormányzati választásokon mindennél fontosabb. A kiszivárogtatás ügyében viszont a választásokat követően a szükséges lépéseket megteszem."

  • Tíz perccel az Újpest-Pécs meccs vége előtt vezetést szerzett az Újpest. A gólszerző Nagy Olivér, közreműködött Kovács Zoltán és Erős Károly.

  • A szocialisták és a szabaddemokraták tovább folytatják a hazudozást és a gyűlölködés politikáját - áll a Fidesz közleményében. "Ma már mindenki számára beigazolódott, hogy az ő érdekük a nyugtalanság, az erőszak szítása Magyarországon, ők provokálják az embereket. Gyurcsány Ferenc és társai tönkretették az országot gazdaságilag és morálisan egyaránt. Észre kellene végre venniük, amit ma már mindenki tud; ez egy igaz ország, csak jelenleg betegesen hazug miniszterelnöke van. Felszólítjuk Gyurcsány Ferencet és a neki asszisztáló balliberális erőket, hogy azonnal fejezzék be a hazudozást, és hagyják abba a gyűlöletkampányt, valamint haladéktalanul vonják vissza provokátoraikat az utcákról, és többé ne provokálják a magyar embereket, ne gerjesszenek több gyűlöletet és erőszakot!" - írja Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

  • 1-0-lal vége az Újpest-Pécsnek, a drukkerek csendesen elvonultak.