2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mintegy 150-en tüntettek szombaton este Kaposvárott Gyurcsány és kormánya lemondását követelve, a demonstráció résztvevői szögeket ütöttek a "hazug kormány" koporsójába. "Nagy város, nagy koporsó, kis város, kis koporsó" - jegyezte meg Csernák Árpád író, a Búvópatak főszerkesztője, a demonstráció koordinátora, utalva a fővárosi tüntetésen is szerephez jutott koporsóra, miközben a fia készítette - úgy két tenyérnyi - koporsót letette a Kossuth-szobor talapzatára. Csernák Árpád beszédében követelte Gyurcsány Ferenc távozását, akit "elmebetegnek", illetve "pszichopatának" nevezett, s mint mondta: már csak ezért sem tűrhetik, hogy a helyén maradjon. (MTI)

  • A nemzetőrök újabb csapatokkal erősödtek meg, közölték tudósítóink a Kossuth térről. A terepszínű, katonai ruhában lévő csapat a ruházatán, a mellényzseb fölött - ahol a neveknek kellene lenniük - az Erdély és a Hungary feliratokat viseli. Nem árulták el, hányan vannak, csak azt mondták, hogy a Kárpát-medencéből "mindenfelől" verbuválták össze a létszámot, hogy segítsék a béke megvédését.

  • Budaházy megint meglógott?

    Budaházy Györgyöt vették üldözőbe a rendőrök a Kossuth tér közelében, a Báthory és a Honvéd utca sarkánál, jelentette tudósítónk. A rendőröket a nemzetőrök is segítik Budaházy elfogásában.

    Budaházyt körözi a rendőrség, és - tudósítóink szerint - úgy tudott mégis szót kapni a Kossuth téri tüntetésen, hogy símaszk volt rajta, amikor a mikrofonhoz lépett. Állítólag ezzel a trükkel már többször átverte a szervezőket.

    Tudósítónk elmondta, 10 percig megélénkült a rendőri mozgás a mellékutcákban, de több megkérdezett, a helyszínen tartózkodó rendőr nem is tudott arról, hogy ők Budaházyt üldöznék.
  • A Parlament épületét védő 80-100 rohamrendőr mögé felsorakozott a váltás, az első sor levonult, a második sor előre lépett.

  • Bár már szállingóznak haza az emberek, az előző napokhoz képest még minidg nagyon sokan, legalább 10 ezren vannak a Kossuth téren. Egy szónok most kérte, hogy helyezzék a "nemzet védelme alá" Ekrem Kemál Györgyöt, akit holnap bűnözőként hallgatnak meg a rendőrök, pedig csupán annyi a bűne, hogy szereti a hazáját. A szónok szintén védelmet lért Budaházynak, és Toroczkai Lászlónak is.

    Minden eddiginél több árus dolgozik a téren, a szervezők szóbeli engedélyével. A könyvárusnál Wass Albert összes művét, Bayer Zsolt kétkötetes Fidesz-történetét, erdélyi képesalbumokat, A székely nemzet, Csíksomylói legenda, és az Erdélyi karácsony című könyveket lehet kapni.

  • Forradalomról beszélt szombat este a budapesti Kossuth téren Eva Maria Barki osztrák ügyvéd, aki eddig elsősorban a határon túli magyar kisebbségek kérdésében hallatta hangját. Magyarországon nem tüntetés, hanem forradalom van, egy olyan miniszterelnök távozását követelik, aki betegesen ragaszkodik hatalmához - mondta. Kijelentette: addig kell az ellenállást gyakorolni, amíg a kormányfő ki nem mondja "a tőle egyetlen elfogadható szót: lemondok".

    Föltette a kérdést: hol vannak a fideszesek, a polgári körök és a gazdák, miért nincsenek a Kossuth téren?

  • A Kossuth téren az a hír terjedt, hogy a rendőrök elkapták az orruk elől meglódó Budaházy Györgyöt. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az Indexnek cáfolta a hírt.

  • A beszédekre egyre kevesebben figyelnek a Kossuth téren, a szónokok mind kevesebb hatást tudnak kiváltani a jelenlévőkből. Viszont egyre többször hall tudósítónk olyan beszélgetésrészleteket, hogy "Itt az a csaj? Hol van? Menjünk oda!". Tudósítónk szerint a szombat esti hangulat mindinkább belengi a teret, legfeljebb a fiatalok nem a törzshelyükre mennek, hanem a térre kitelepült mozgóárusok és a Nádor utcai szórakozóhelyek forgalmát növelik.

  • A nép nevében kíván tíz ismert személy követelést átadni Szili Katalinnak, a magyar parlament elnökének vasárnap - tájékoztatta szombaton Papp Lajos, a követelések egyik aláírója az MTI-t. "A nép nevében követeljük egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és ideiglenes kormány felállítását, a tárgyalások azonnali megkezdését" - mondta szombat éjjel az ismert szívsebész a távirati irodának. Szerinte követeléseik elodázása vagy elutasítása a tüntetések eszkalálódását eredményezné. Követelésükre 48 órán belül választ várnak.

    Papp Lajos elmondta, hogy a dokumentumot Bethlen Farkas, Hargitay András, Kelemen András, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Molnár V. József, Papp Lajos, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Tőkés László írta alá.

  • A szombat esti Kossuth téri tüntetésen nem volt szükség rendőri intézkedésre, közölte Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap hajnalban a távirati irodával. Éjfél után körülbelül öt-hatezer ember maradt a forgalom elől továbbra is teljesen lezárt téren.

    Az MTI szerint a rendőrök két embert állítottak elő vasárnap, nem sokkal éjfél után Budapesten, a Károly körúton. A két ember az Erzsébet téren keresztül próbált elmenekülni a rendőrök elől, akik a Városház parkban felállított Liberális Sátor előtt érték utol őket. A Madách téren több olyan embert igazoltattak a rendőrök, akik az újságírókat és a rendőröket gyalázták, fenyegették.

  • Hatvan rendőr körbevette a Madách téren lévő MIÉP-sátrat, egyelőre nem tudni, hogy miért. Tudósítónk szerint több rendőr bement a sátorba is, ahol több igazoltatják az embereket. A sátor környékén körülbelül harminc tüntető folyamatosan a rendőröket zrikálja.

    A MIÉP-sátor szomszédságában lévő Liberális Sátrat eddig minden este bezárták az elvi nyitva tartás előtt. A Liberális Sátrat pénteken is rohamrendőrök védték, noha nem volt konkrét információ arról, hogy veszélyben lett volna az SZDSZ kampányközpontja.


    Letartoztatások a MIÉP sátornál
    Fotók: Szémann Tamás

  • Magyarázatot kértek a miniszterelnök beszédének hangnemével kapcsolatban clevelandi magyarok az ENSZ közgyűlésén részt vevő Göncz Kinga külügyminisztertől, aki szombaton látogatott el a legnagyobb amerikai magyar közösségnek otthont adó Ohio államba. Az amerikai magyarok egyike azt mondta: nagyon megalázónak érzi Gyurcsány Ferenc szóhasználatát, a kormányfő hitelét vesztette és egy olyan vezetőre van szükség, aki szereti az országot. A külügyminiszter Orbán Viktorról azt mondta: ha nincs hatalmon, "az utcán politizál" és "állandóan hazudik". (MTI)

  • A Deák tértől egy tizenöt fős rohamrendőr-csapat átrohant a Ferenciek terére, ahol szkinhedeket kerestek, de nem találtak, így elvonultak. A Váci utcában üldögélő fiatalok azt kérdezték az Index tudósítójától: "Nem tudjátok, hogy hol van balhé? Odamennénk!"

  • A rendőrök a MIÉP-sátornál egyenként emelnek ki embereket a tömegből, Többen azt skandálják, „ÁVH”, „Kit akartok letámadni?” „Ávósok”. Tudósítónk szerint a helyzet feszült. Most ötven rendőr sorakozott fel keresztben a zebrán, és elzárják a MIÉP-sátornál gyülekező tömeg útját. A környéken kezd megbénulni a forgalom.

  • A rendőrök hirtelen futi kezdtek a Deák tér felől az Astoria felé, a MIÉP-sátornál megállnak, majd tovább mennek.

  • Úgy tudjuk, azért jelent meg több rendőr a Madách térnél, mert a Liberális Sátor környékén gyülekezett néhány gyanús ember. A MIÉP-sátor bezárt, valószínűleg bezáratták. Ilyenkor senki nem szokott lenni, de most oda menekültek páran. A Liberális Sátor előtti részen és a Madách téren sok a rendőr, igazoltatják az őket folyamatosan gyalázó embereket. Valószínűleg terjed a városban a hír, hogy itt zajlanak most az események, mert egyre többen vannak a környéken.

  • Piros-fehér sálas fiatalt tuszkolnak be éppen a rendőrök egy furgonba a Madách térnél.

  • Összesen négy embert – köztük egy lányt - emeltek ki a rendőrök szombat éjjel a Madách térnél. Az akcióhoz legalább 100 rendőrt vezényeltek ki, nem sokkal hajnali kettő óra előtt a többségük levonult. A tömeg nagy része is elment a térről, a forgalom is helyreállt.

  • A Kossuth tér kiürült, újraindult a forgalom is a tér körül. Körülbelül 300-400 ember álldogál, már senki nem szónokol. Eddig inkább idősek maradtak éjszakára a Parlament előtt, most azonban főleg a fiatalok vannak többségben. Tudósítónk szerint az utcán elképesztő mennyiségű szemét maradt, most érkeznek az FKF emberei takarítani.


    Kiürült a tér

  • "Nem tudjuk ugyan a hatalmat átvenni, de az Isten, haza, család jelszó alatt el kell érni Magyarország újjáéledését" - az MTI szerint itt tartott szónoklatában vasárnap hajnali fél kettő körül Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság alapító tagja a parlament előtti demonstráción, amikor az önkéntesek már hozzákezdtek a takarításhoz. A téren egy óra körül már csak mintegy másfélezren voltak, egy részük a gazdák sátrainál sorakozott az ingyen osztott zsíros kenyérért és vízért.

    Kossuth téri műsor a zavargások után - éjszaka
  • A Madách téren hatvan-hetven - köztük néhány zászlólengető - fiatal maradt, ők a "Szép volt fiúk" jelszót skandálják. Pár rendőr még készenlétben várakozik tudósítónk szerint hamarosan levonulnak, és csupán a Liberálisok Házánál marad néhány egyenruhás.

  • Gyurcsány Ferenc politikailag túléli?

    A miniszterelnök és a kormány távozását követelő eddigi legnépesebb demonstrációként jellemezték a világhírügynökségek a Kossuth téren szombat este tartott megmozdulást. Az elmúlt két napban a nyugalom visszatért a magyar fővárosba - nyugtázzák a híradásokban.

  • Budaházy György kétségtelenül ügyes, de el fogjuk fogni - jelentette ki Gergényi Péter a Napkeltében. Az országos rendőrfőkapitány szerint az tévéostrom egyik szervezőjének tartott, országos körözés alatt álló férfit nem szedhették le a Kossuth téri tüntetésen felállított szónoki emelvényről, mert annak beláthatatlan következményei lettek volna. Gergényi szerint a rendőrség már napok óta ura a helyzetnek. A rendőröknek kiadott parancs az, hogy indokolt esetben bármilyen kényszerítő eszközt alkalmazhatnak, a lőfegyverhasználatot kivéve.

  • A Vasárnapi Hírek publicisztikai hangütésű cikkében taglalt értesülések szerint jelentősen meggyengült Orbán Viktor pozíciója, miután "kísérlete a kormány ellehetetlenítésére zátonyra futott." A Fideszben is mind többen felismerik a felelősségét azért, hogy "az ország nemzetközi megítélése csorbát szenvedett". "Orbán lovasrohammal le akarta mondatni Gyurcsányt, de kőfalba ütközött, és miután terve zátonyra futott, neki kell szembesülnie politikai pályája lehetséges végjátékával" - ezt állítólag "egy ismert Fidesz-közeli személyiség" mondta szombaton a Fidesz-közeliséggel legkevésbé sem vádolható lapnak.

  • Gyurcsány továbbra is pártelnök szeretne lenni

    Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a balatőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése ellenére és az önkormányzati választások végeredményétől függetlenül is pályázik az MSZP elnöki posztjára. Erről a kormányfő a Vasárnap Reggel című lapnak adott interjújában beszélt.

  • Nyugalom van vasárnap reggel a Kossuth téren, mintegy 70-100 ember tartózkodik a Parlament előtt. Több sátor áll a téren, ingyen teát osztanak a jelenlévőknek. Kocsis Sándor nyugdíjas technikus az MTI munkatársának elmondta, hogy szombat este Vásárosnaményból birkahúst, krumplit, almát hoztak a gazdák, amiből ma ebédet főznek a résztvevőknek. Szombaton 1500 adag paprikáskrumplit osztottak ki, valamint 400 kilogramm kenyérből adtak zsíroskenyeret hagymával az embereknek. Ezt Budapest környéki pékek ajánlották fel. Budapesti és Budapest környéki vendéglősök kávét, teát, vizet, evőeszközöket küldenek a résztvevőknek.

    Szombaton 24 rendőrnek adtak vacsorát, a kivezényelt osztag parancsnokának beleegyezésével. A Parlament előtt továbbra is rendőrök állnak. Többen a téren alszanak hálózsákban vagy anélkül. A teret kitakarították maguk a tüntetők, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat segítségével.

  • Hat személyt állítottak elő vasárnapra virradóra a rendőrök a zavargásokkal kapcsolatban - tájékoztatta az MTI-t vasárnap a BRFK helyettes szóvivője. Tafferner Éva hozzátette: közülük három személyt garázdaság miatt fogtak el, őket őrizetbe vették. Két személyt igazolás megtagadása miatt állítottak elő, egy férfit pedig rendzavarás miatt vettek szabálysértési őrizetbe. Utóbbit szombat délben kapták el azt követően, hogy megpróbált verekedést szítani a békés tüntetők között.

  • A Magyar Szocialista Párt Vas megyei szervezetétől származó információink szerint ma éjjel ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak a párt kőszegi irodájára, amely teljesen teljesen kiégett.

  • A kormány lefújhatja a választásokat?

    A fő veszély most az, hogy a kormány elveszti-e a fejét és lefújja-e a választásokat - vetette fel a Napkeltében Bence György filozófus. A műsorban Stumpf István, Lengyel László, Bence György és Tamás Gáspár Miklós elemezte a kialakult helyzetet. TGM borúlátó, Stumpf bízik abban, hogy lesz párbeszéd a két oldal között. Lengyel szerint lefogták Orbán Viktort. Lengyel és Bence is úgy véli, Gyurcsánynak már nem szilárd a pozíciója.

  • Vasárnap is folytatódik az előzetes letartóztatási kérelmek elbírálása - tájékoztatta a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága az MTI-t. Az ügyeletes Pesti Központi Kerületi Bíróságon döntenek az ügyészségi indítványokról, több mint húsz kérelemről - közölték.

    Csütörtökön, pénteken és szombaton összesen 141 előzetes letartóztatásra irányuló ügyészi indítvány érkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróságra és a Budai Központi Kerületi Bíróságra. Ezek közül 127 esetben rendelték el a bíróságok az előzetes letartóztatást. Hat esetben a nyomozási bíró nem adott helyt az indítványoknak, négy esetben lakhelyelhagyási tilalmat, négy esetben pedig házi őrizetet rendelt el. Az elmúlt napokban az előzetes letartóztatásokat elsősorban hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és azok minősített esetei miatt rendelték el.