Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Véget ért a polgári körök tüntetése

2002.07.12. 14:40
Este kilencre véget ért a polgári körök tüntetése a Március 15. téren. A demonstráció hangosítását - az engedély hiánya miatt - már az elején eltávolíttatta a rendőrség. A rendőrség feloszlatja a péntekre tervezett tüntetést, mivel a szervezők nem jelentették be előre.
Csütörtök este kilencre szétszéledtek a Március 15. téren a polgári körök hívására összegyűlt, a szavazatok újraszámlálását és Medgyessy Péter lemondását követelő tüntetők. A jelentős erőkkel kivonuló rendőrségnek nem akadt dolga; mindössze egy revizionista CD-ket árusító kisebb társaságot tanácsoltak el a helyszínről.

Csaltak mindig

A csütörtöki demonstrációk délután ötkor, a Kossuth téren kezdődtek. Az ide szervezett demonstráció résztvevői - Kocsis Imre, a Lelkiismeret'88 Csoport vezetője, Nagy Ervin, a JOBBIK elnöke, Toroczkai László, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, valamint "Grespik László állampolgár" - által meghirdetett rendezvény első szónoka, Takács András, a Történelmi Szociáldemokrata Párt elnöke arról beszélt, hogy az MSZP nem vehetett volna részt demokratikus választáson, mert "csaltak, és csalni fognak mindig". A felszólaló a szavazatok újraszámlálását is követelte. A téren jelentős választékban hozzáférhető volt a magyar jobboldali irodalom kínálata és többfajta Nagy-Magyarország-térkép, illetve -póló is. A Kossuth-téren jelentős rendőrségi készültség volt tapasztalható; tudósítónk nyolcvan-száz rohamrendőrt észlelt.

Grespik a téren

A Kossuth téren szónokolt Grespik László is, aki azt mondta, hogy vitatkozna Medgyessy Péter miniszterelnök azon kijelentésével, amely szerint az utca közlekedésre való. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetője szerint az utca arra is jó, hogy ott az emberek szabadon elmondhassák véleményüket. Az ügyvéd beszédében megkérdőjelezte a választások tisztaságát, és kritizálta a választási törvényt.

Kiabálás, vízhiány, jobbik rész

A Kossuth téren este hét óra előtt Budaházy György, a Magyar Revizionista Mozgalom elnöke emelkedett szólásra: szidta a rendőröket, amiért nem tudtak hangosítást építeni. Eközben elromlott a kézi hangtölcsér is, így az elnök kénytelen volt a továbbiakban kiabálni.

A Március 15. téren este hétkor kezdődött a polgári körök rendezvénye. A főszervező, a korábbi egyetemi népművelő Nagy Károly mintegy 500 ember előtt azt mondta, most "Magyarország jobbik része" visszafoglalja Demszky Gábor főpolgármestertől a teret. Szerinte a jelenlegi gyűlés témája a kormány legitimációs válsága. Nagy szerint a téren lévő díszkutat a főpolgármester délután elzáratta, hogy a demonstrálók ne tudjanak inni.

Tízezrek helyett
Orbán Viktor a tv2-nek azt mondta a Szövetség a Nemzetért szerdai tanácskozásán, hogy a hídblokádhoz sem a polgári köröknek, sem a Fidesznek nem volt köze, mert ha lett volna, akkor nem néhány százan, hanem több tízezren vettek volna részt a megmozduláson.
Nagy Károly felolvasta a demonstráció meghívójának szövegét: "Polgárok, demokraták, magyar hazafiak! Veszélyben a rendszerváltás, veszélyben a haza! Csalással, félrevezetéssel visszajöttek a késő Kádár-katonák. Tarolnak, tisztogatnak, "lefejeznek". Történelmet hamisítanak. Építik a hazugság mauzóleumát. Talpra magyar!"

Humorista, Krisztus, Bibó

"Soha nem szerepeltem még jobboldali megmozduláson, de most kényszert éreztem, mert már túlzottan aktuális a 20-30 évvel ezelőtti repertoárom" - kezdte beszédét a következő szónok, Sándor György humorista. "Ha életemet újra kezdhetném, egysejtű lennék, ostoros. Sajnos az első generáció felejt, a második elfelejt, a harmadiknak meg már eszébe sem jut igazságot szolgáltatni."

Egy másik rétor, Ráksy Miklós református lelkész, a Balatoni Polgári Kör tagja azt mondta, franciául kéne beszélnie, mert egyesek törik a magyart. Később Bibó Istvánt idézte: "demokratának lenni annyit tesz, hogy nem félni"; majd figyelmeztetett, hogy minden, így a politika is Krisztus uralma alatt áll. A tömeg ekkor skandálni kezdte: "Nem félünk, nem félünk!"

Kilóg a versláb

Elmúlt világnak üzenvén

Isten és ember előtt
egyaránt bukottak vagytok immár.
A sunyi gyávaság fagyasztja meg
a szót most már merev ajkatakon, mert
fáj, hogy nem értetek épül újjá újra a
kaján kedvetek szerint romba dőlt ország.
Titeket már csak az Ördög szándéka
vigasztalhat, egykori pöffeszkedők:
- nem hazaszeretet s Isten kegyelme!
Mily könnyű mulatság volna hajdani
rombolásotol ajándékaként a régi gőggel
birtokba venni az egyre emberibb
formát öltő s élni akaró Magyarországot, hogy
végül a szolgaság sírjába taszítsátok újra!
Állj talpra ország! állj talpra, oszthatatlanul
tiszta becsület s hirdesd: múlik a sötétség,
a Fény egyik birodalma leszel te is maholnap
a vajúdó Európában!

(saját gyűjtés)

A megjelentek hangosan követelték Pokorni Zoltán "visszatérését".

Nagy Károly ekkor arra kérte a hangosítást követelő tömeget, hogy "egyelőre ne legyen polgári engedetlenség", csak mutassák meg, hogy itt vannak, és ki tudnak állni.

A pénteki elmarad, de van másik

Elmarad a holnapi Kossuth téri tüntetés - tájékoztatta a HavariaPresst a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A délután öt órára a Kossuth térre tervezett, a szavazatok újraszámlálását követelő demonstrációt a szervező civil szervezet vezetője mondta le. A csütörtök esti gyűlés végén azonban - az MTI jelentése szerint - a békés szétoszlásra felszólító Nagy Károly bejelentette, hogy pénteken a Köztársaság térre, az MSZP-székház elé demonstrációt szerveznek, jövő csütörtökön pedig a Batthyány-emlékmécsesnél rendeznek nagygyűlést.

A rendőrség feloszlatja

A BRFK pénteken délben közleményben cáfolta, hogy 17 órakor engedélyezett demonstráció lesz a budapesti Köztársaság téren. A rendõrség közleménye hangsúlyozza, bármilyen demonstráció csak akkor lehet törvényes, ha azt elõre, 72 órával a tervezett kezdés elõtt bejelentik, márpedig ilyen bejelentés nem érkezett. Az engedély nélküli megmozdulásokat a rendõrség feloszlatja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!