Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véget ért a polgári körök tüntetése

2002.07.12. 14:40
Este kilencre véget ért a polgári körök tüntetése a Március 15. téren. A demonstráció hangosítását - az engedély hiánya miatt - már az elején eltávolíttatta a rendőrség. A rendőrség feloszlatja a péntekre tervezett tüntetést, mivel a szervezők nem jelentették be előre.
Csütörtök este kilencre szétszéledtek a Március 15. téren a polgári körök hívására összegyűlt, a szavazatok újraszámlálását és Medgyessy Péter lemondását követelő tüntetők. A jelentős erőkkel kivonuló rendőrségnek nem akadt dolga; mindössze egy revizionista CD-ket árusító kisebb társaságot tanácsoltak el a helyszínről.

Csaltak mindig

A csütörtöki demonstrációk délután ötkor, a Kossuth téren kezdődtek. Az ide szervezett demonstráció résztvevői - Kocsis Imre, a Lelkiismeret'88 Csoport vezetője, Nagy Ervin, a JOBBIK elnöke, Toroczkai László, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, valamint "Grespik László állampolgár" - által meghirdetett rendezvény első szónoka, Takács András, a Történelmi Szociáldemokrata Párt elnöke arról beszélt, hogy az MSZP nem vehetett volna részt demokratikus választáson, mert "csaltak, és csalni fognak mindig". A felszólaló a szavazatok újraszámlálását is követelte. A téren jelentős választékban hozzáférhető volt a magyar jobboldali irodalom kínálata és többfajta Nagy-Magyarország-térkép, illetve -póló is. A Kossuth-téren jelentős rendőrségi készültség volt tapasztalható; tudósítónk nyolcvan-száz rohamrendőrt észlelt.

Grespik a téren

A Kossuth téren szónokolt Grespik László is, aki azt mondta, hogy vitatkozna Medgyessy Péter miniszterelnök azon kijelentésével, amely szerint az utca közlekedésre való. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetője szerint az utca arra is jó, hogy ott az emberek szabadon elmondhassák véleményüket. Az ügyvéd beszédében megkérdőjelezte a választások tisztaságát, és kritizálta a választási törvényt.

Kiabálás, vízhiány, jobbik rész

A Kossuth téren este hét óra előtt Budaházy György, a Magyar Revizionista Mozgalom elnöke emelkedett szólásra: szidta a rendőröket, amiért nem tudtak hangosítást építeni. Eközben elromlott a kézi hangtölcsér is, így az elnök kénytelen volt a továbbiakban kiabálni.

A Március 15. téren este hétkor kezdődött a polgári körök rendezvénye. A főszervező, a korábbi egyetemi népművelő Nagy Károly mintegy 500 ember előtt azt mondta, most "Magyarország jobbik része" visszafoglalja Demszky Gábor főpolgármestertől a teret. Szerinte a jelenlegi gyűlés témája a kormány legitimációs válsága. Nagy szerint a téren lévő díszkutat a főpolgármester délután elzáratta, hogy a demonstrálók ne tudjanak inni.

Tízezrek helyett
Orbán Viktor a tv2-nek azt mondta a Szövetség a Nemzetért szerdai tanácskozásán, hogy a hídblokádhoz sem a polgári köröknek, sem a Fidesznek nem volt köze, mert ha lett volna, akkor nem néhány százan, hanem több tízezren vettek volna részt a megmozduláson.
Nagy Károly felolvasta a demonstráció meghívójának szövegét: "Polgárok, demokraták, magyar hazafiak! Veszélyben a rendszerváltás, veszélyben a haza! Csalással, félrevezetéssel visszajöttek a késő Kádár-katonák. Tarolnak, tisztogatnak, "lefejeznek". Történelmet hamisítanak. Építik a hazugság mauzóleumát. Talpra magyar!"

Humorista, Krisztus, Bibó

"Soha nem szerepeltem még jobboldali megmozduláson, de most kényszert éreztem, mert már túlzottan aktuális a 20-30 évvel ezelőtti repertoárom" - kezdte beszédét a következő szónok, Sándor György humorista. "Ha életemet újra kezdhetném, egysejtű lennék, ostoros. Sajnos az első generáció felejt, a második elfelejt, a harmadiknak meg már eszébe sem jut igazságot szolgáltatni."

Egy másik rétor, Ráksy Miklós református lelkész, a Balatoni Polgári Kör tagja azt mondta, franciául kéne beszélnie, mert egyesek törik a magyart. Később Bibó Istvánt idézte: "demokratának lenni annyit tesz, hogy nem félni"; majd figyelmeztetett, hogy minden, így a politika is Krisztus uralma alatt áll. A tömeg ekkor skandálni kezdte: "Nem félünk, nem félünk!"

Kilóg a versláb

Elmúlt világnak üzenvén

Isten és ember előtt
egyaránt bukottak vagytok immár.
A sunyi gyávaság fagyasztja meg
a szót most már merev ajkatakon, mert
fáj, hogy nem értetek épül újjá újra a
kaján kedvetek szerint romba dőlt ország.
Titeket már csak az Ördög szándéka
vigasztalhat, egykori pöffeszkedők:
- nem hazaszeretet s Isten kegyelme!
Mily könnyű mulatság volna hajdani
rombolásotol ajándékaként a régi gőggel
birtokba venni az egyre emberibb
formát öltő s élni akaró Magyarországot, hogy
végül a szolgaság sírjába taszítsátok újra!
Állj talpra ország! állj talpra, oszthatatlanul
tiszta becsület s hirdesd: múlik a sötétség,
a Fény egyik birodalma leszel te is maholnap
a vajúdó Európában!

(saját gyűjtés)

A megjelentek hangosan követelték Pokorni Zoltán "visszatérését".

Nagy Károly ekkor arra kérte a hangosítást követelő tömeget, hogy "egyelőre ne legyen polgári engedetlenség", csak mutassák meg, hogy itt vannak, és ki tudnak állni.

A pénteki elmarad, de van másik

Elmarad a holnapi Kossuth téri tüntetés - tájékoztatta a HavariaPresst a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A délután öt órára a Kossuth térre tervezett, a szavazatok újraszámlálását követelő demonstrációt a szervező civil szervezet vezetője mondta le. A csütörtök esti gyűlés végén azonban - az MTI jelentése szerint - a békés szétoszlásra felszólító Nagy Károly bejelentette, hogy pénteken a Köztársaság térre, az MSZP-székház elé demonstrációt szerveznek, jövő csütörtökön pedig a Batthyány-emlékmécsesnél rendeznek nagygyűlést.

A rendőrség feloszlatja

A BRFK pénteken délben közleményben cáfolta, hogy 17 órakor engedélyezett demonstráció lesz a budapesti Köztársaság téren. A rendõrség közleménye hangsúlyozza, bármilyen demonstráció csak akkor lehet törvényes, ha azt elõre, 72 órával a tervezett kezdés elõtt bejelentik, márpedig ilyen bejelentés nem érkezett. Az engedély nélküli megmozdulásokat a rendõrség feloszlatja.