Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Országos tévére vágynak a polgári körök

2002.07.09. 17:00
Az Egri Végvár Polgári Körök Fórumán Kerényi Imre színházigazgató, rendező azt mondta a demonstrálóknak: "lesz kereskedelmi televíziótok", "már öt nemzetközi cég hajlandó tárgyalni a vásárlásról". A rendező kijelentéseit Hende Csaba, a polgári körök irányítója magánvéleménynek minősítette. A tv2 és az RTL Klub vezetői szerint Kerényi kijelentése nem az ő csatornájukra vonatkozott.
Kerényi Imre közlése szerint a Polgári Körök Mozgalom meg kívánja vásárolni az egyik országos kereskedelmi televíziót. A Madách Színház igazgató-főrendezője az Egri Végvár Polgári Körök Fórumának hétfő esti egri demonstrációján elmondta: immár öt nemzetközi cég hajlandó tárgyalni egy kereskedelmi televízió megvásárlásáról.

Hatalmas

"Nem árulom el, hogy melyik televízióról van szó" - mondta a rendező az Index riporterének kérdésére. "Nem tudom, ön kicsoda, jót akar, vagy rosszat, velünk van, vagy ellenünk. A baráti médiumoknak ingyen nyilatkozom, az ellenségeseknek csak hatalmas pénzért" - zárta rövidre a beszélgetést Kerényi.

Egerben

Kerényi Imre
"Magyarul, lesz kereskedelmi televíziótok" - mondta Kerényi Imre a demonstráción, ahol Medgyessy Péter lemondását, az országgyűlési választásokon leadott szavazatok újraszámlálását követelték a jelenlévők, és tiltakoztak a Heves megyei Hírlap - a részvevők szerint - baloldali elfogultsága ellen.

A színidirektor úgy vélekedett, hogy csak akkor valósul meg a médiaegyensúly - vagyis a sajtószabadság -, illetve akkor "szűnik meg a médiaterror Magyarországon", ha a polgári köröknek, ötmillió állampolgárnak, lesz saját, konzervatív TV csatornája.

Hangsúlyozta azt is, elvárja a parlamenttől, alkosson törvényt arról, hogy Magyarországon szükséges egy közpénzekből fenntartott konzervatív közszolgálati televízió fenntartása.

Álljon rendelkezésre

A Heves megyei Hírlapról szólva azt ajánlotta a demonstrálóknak, szólítsák fel a lap főszerkesztőjét, hogy - feladatának megfelelően - az újság álljon a polgári körök rendelkezésére, és tudósítson a mozgalom akcióiról.

A rendezvényekről szóló helyszíni tudósítások Kerényi Imre szerint csak akkor láthatnának napvilágot, ha azt először láttamozta és megfelelőnek találta a polgári kör vezetője.

"Ez azért nem a sajtószabadság lábbal tiprása, mert egy helyi lapnak nem az a dolga, hogy cenzúrázza az eseményeket, hanem az, hogy tudósítson az eseményekről."

A rendezvény résztevőinek Faludy Sándor, az Orbán Viktor által alapított Szövetség a Nemzetért Polgári Kör tagja adta át a volt miniszterelnök üdvözletét.

Értékelvű szervezkedés, piroslapozás, gyűjtés

Céljaikat ismertetve elmondta, hogy a mozgalom lényege a közvetlen demokrácia, amely értékelvűen kívánja a társadalmat megszervezni, s erre 1956 óta nem volt példa.

Később a demonstrálók piros lapokat lobogtatva az MSZP Heves megyei irodája elé vonultak, ahol a miniszterelnök távozását követelték.

A tüntetők ezután átmentek a Heves megyei Hírlapnak otthont adó épülethez, ahol az akció szervezői a lap bojkottjára szólítottak fel.

A demonstráció alatt a részvevők adományokat gyűjtöttek a június 4-i budapesti demonstráció miatt elmarasztalt tüntetők pénzbüntetésének kifizetésére.

Magánvélemény

Hende Csaba szerint Kerényi Imre, a Madách Színház igazgató-főrendezője a magánvéleményét közölte, amikor hétfő este Egerben azt mondta, hogy a polgári körök mozgalom meg kívánja vásárolni az egyik országos kereskedelmi televíziót.

Hende Csaba, aki Orbán Viktor kabinetfőnökeként a polgári körök szervezését irányítja, kifejtette: a polgári körök mozgalom nem párt, amelyben központi döntések születnek. Hozzáfűzte: a mozgalom keretében nagyon sok vélemény fogalmazódik meg, az egyikből lesz valami, a másikból nem. Hangsúlyozta ugyanakkor: elvileg a cél helyes, ő személy szerint szimpatikusnak találja ezt az elgondolást.

Nem érzik érintve magukat

A két nagy országos kereskedelmi televízió vezetői nem érzik érintve társaságukat a polgári körök hétfői egri rendezvényén, Kerényi Imre által mondottakkal kapcsolatban.

Kerényi Imre elképzelése nem a tv2-re vonatkozik - fogalmazott az MTI érdeklődésére Pintér Dezső, a kereskedelmi televízió elnöke. "Biztos vagyok benne, hogy Kerényi Imre nem az RTL Klubra gondolt" - összegezte véleményét Kolosi Péter, az adó programigazgatója, akinek szavai szerint az RTL-csoport magyar tagja politikailag mindig független volt és az is marad. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a választási kampány során nyújtott tájékoztatásuk pártatlanságát az EBESZ-megfigyelők jelentése is megemlítette.