Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán az őszi választásokra mozdítja köreit

2002.06.16. 14:04
Az önkormányzati választásra való felkészülés megkezdésére és "pártjaik támogatására" szólította fel a polgári köröket Orbán Viktor. A volt miniszterelnök szerint a csoportok Margitszigeten tartott összejövetele bizonyságot adott arra, "hogy ha mozdulni kell, mozdulni is fognak". A rendezvény egyik szónoka, Kerényi Imre rendező Szent István Magyarországával szemben álló kunbélák Magyarországa támogatójának minősítette Nancy Goodman Brinken, az USA magyarországi nagykövetét, akinek Kerényi szerint bocsánatot kellene kérnie egy korábbi kijelentéséért.
"Ne legyen egyetlen városa, faluja sem az országnak, ahol képviselet nélkül maradnak eszméink." A polgári körök kezdjék meg a felkészülést az önkormányzati választásokra, képviselőik vegyék fel a kapcsolatot "pártjainkkal, támogassák jelöltjeinket", illetve ahol nincsenek pártjelöltek ott a körök állítsanak indulókat - adta ki az őszi választási kampány megkezdésére a felszólítást Orbán Viktor a polgári körök margitszigeti találkozóján.

A Kárpát-medence legerősebbje

A volt miniszterelnök a mintegy 6-7 ezer polgári körös előtt úgy vélekedett, hogy a csoportok szervezése minden várakozást meghaladóan sikeres volt, és ezzel megszületett Magyarország és a Kárpát-medence legerősebb politikai mozgalma.

Orbán szerint a polgári körök dolga nem az lesz, hogy helyettesítsék a pártokat, hanem, hogy szervezett hátországot építsenek ki, ledolgozandó az ellenféllel szemben szervezettség terén fennálló "50 éves hátrányt".

Egyszer és mindenkorra eltörölni

A polgári körök tagjainak azt tanácsolta, hogy azokat se sértsék meg, akik kedvezően fogadják a Medgyessy-kormány intézkedéseit, mert nem ők az ellenfelek és meggyőzésükkel tovább növelhető a polgári körök támogatottsága. Orbán kormánya teljesítményét értékelve kijelentette: "a jól végzett munka jutalma nem az újraválasztás, hanem a lehetőség, hogy eddig tehettük". Az MSZP-SZDSZ koalíció programjában szereplő adócsökkentésekkel és béremelésekkel kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy "egy egyforintos is el tudja takarni a jövő fényes csillagát, ha elég közel tartjuk.

Malgot István szobrász, a Szövetség a Nemzetért kör tagja arról beszélt, hogy a jelenlegi hatalom csak a kormányalakításra kapott felhatalmazást, nem pedig arra, hogy "négy évig uralkodjon". "Egyszer és mindenkorra el kell törölni ezt a hatalmat, mert az nemzetellenes" jelentette ki a magát baloldali gondolkodónak nevező szónok.

Guruló rubelek és az amerikai nagykövet

Kerényi Imre rendező szerint pedig ma két ország létezik: Szent István 1100 éves Magyarországa és az azt "kíméletlenül elnyomó kunbélák Magyarországa". Kerényi azt állította, hogy az utóbbi mindig külföldi segítséggel jutott hatalomhoz: 1919-ben és 1945 után a "guruló rubelek", most pedig Nancy Goodman Brinken, az USA magyarországi nagykövete támogatta a polgári Magyarországgal szemben álló erőket. A felszólaló szerint a nagykövetnek bocsánatot kellene kérnie egy korábbi kijelentéséért, amelyben a politikai antiszemitizmus magyarországi jelenlétéről beszélt. Kerényi kijelentette: a nagykövet, George W. Bush elnök közeli barátja, megsértette Szent István Magyarországát, ezért a polgári körök vegyék fel vele a kapcsolatot, valamint Kovács László külügyminiszter tudassa ezt amerikai kollégájával.

Kovács László reagálása
Kár, hogy Orbán Viktor a választások elveszítése óta nem képes volt miniszterelnökhöz méltó szerepet találni magának - közölte az MTI-vel Kovács László szocialista pártelnök. Véleménye szerint Orbán Viktor ahelyett, hogy a parlamenti demokrácia keretei között megalapozottan bírálná a kormányt, és előremutató javaslatokkal járulna hozzá az ország sorsának jobbításához, a vereség miatti csalódottságában vagdalkozik, kormányellenes indulatokat szít, és megpróbálja fenntartani az ország megosztottságát.

Jó lenne, ha Orbán Viktor nemcsak a polgári sejtek, polgári körök szervezésével foglalkozna, hanem a Fideszre szavazók akaratának megfelelően néha a parlamentben is megjelenne, vagy legalább elolvasná a jegyzőkönyveket. Így nem bocsátkozna értelmetlen vitába soha el nem hangzott állításokkal - közölte Kovács László, hozzátéve: akkor Orbán Viktor azt is tudná, hogy melyik törvényjavaslat miről szól és mikor fogadták el.