Olivér
4 °C
8 °C

A fiatal liberálisok a tisztújítást pártolják

2008.03.24. 17:09
Az SZDSZ Új Generáció az SZDSZ ügyvivőinek és országos tanácsának is azt javasolta állásfoglalásában, hogy tartsanak rendkívüli tisztújítást. A párt ifjúsági szervezete úgy véli, az SZDSZ becsületén esett csorbát mihamarább ki kellene köszörülni.

Az SZDSZ Új Generáció azt javasolta a párt legutóbbi ügyvivői testületi ülése előtt, hogy a csalásgyanús elnökválasztás miatt a párt becsületén esett csorbát egy rendkívüli és teljes tisztújítással köszörüljék ki. A liberális párt ifjúsági szervezete szerint "a modernkori magyar liberálisok a demokratikus ellenzék utódaiként és örököseiként mindig különös fontosságot tulajdonítottak a demokratikus intézmények és azok alapvető szabályainak tiszteletben tartásának".

Leszögezik, büszkék voltak mindig arra, hogy minden megmérettetés alkalmával több jelölt közül, tiszta eszközökkel kerültek kiválasztásra a legalkalmasabbak. "Mára egyedülivé vált az SZDSZ a magyar politikai pártok közül abban, hogy legutoljára is két elnökjelölt és számtalan ügyvivő- és országos tanács tagjelölt közül választhattunk" - írják állásfoglalásukban a szabad demokrata fiatalok, akik a felmerült visszáságokat teljes körű tisztújítással feledtetnék a liberálisok választóival.

Az Új Generáció szerint a párt központi apparátusának a befizetett tagdíjak alapján kellene megállapítania, hogy hány küldött vehet részt a tanácskozáson. Szorgalmazzák, hogy a tisztújítás előtt a jószolgálati és etikai bizottságnak le kellene zárnia a folyamatban lévő vizsgálatokat, különös tekintettel a baranyai beléptetésekre és kizárásokra.

A visszaélések elkerülésére a választási törvény eljárását javasolják alkalmazni, vagyis a szavazáshoz a küldöttnek igazolnia kellene személyazonosságát, illetve a küldötté választást is dokumentálni kellene. A javaslat szerint a szavazatszámláló bizottságokba az elnökjelöltek 10-10, az ügyvivőjelöltek 1-1 tagot delegálhatnának. A dokumentumot az SZDSZ Új Generáció a párt múlt csütörtöki üt ülésére készítette, ám a pártvezetés akkor nem fogadta el az ifjak javaslatát, esély mutatkozik ugyanakkor arra, hogy az anyagot keddi ülésén megtárgyalja a párt összevont frakció és üt ülése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?