Előd
9 °C
17 °C

A fiatal liberálisok a tisztújítást pártolják

2008.03.24. 17:09
Az SZDSZ Új Generáció az SZDSZ ügyvivőinek és országos tanácsának is azt javasolta állásfoglalásában, hogy tartsanak rendkívüli tisztújítást. A párt ifjúsági szervezete úgy véli, az SZDSZ becsületén esett csorbát mihamarább ki kellene köszörülni.

Az SZDSZ Új Generáció azt javasolta a párt legutóbbi ügyvivői testületi ülése előtt, hogy a csalásgyanús elnökválasztás miatt a párt becsületén esett csorbát egy rendkívüli és teljes tisztújítással köszörüljék ki. A liberális párt ifjúsági szervezete szerint "a modernkori magyar liberálisok a demokratikus ellenzék utódaiként és örököseiként mindig különös fontosságot tulajdonítottak a demokratikus intézmények és azok alapvető szabályainak tiszteletben tartásának".

Leszögezik, büszkék voltak mindig arra, hogy minden megmérettetés alkalmával több jelölt közül, tiszta eszközökkel kerültek kiválasztásra a legalkalmasabbak. "Mára egyedülivé vált az SZDSZ a magyar politikai pártok közül abban, hogy legutoljára is két elnökjelölt és számtalan ügyvivő- és országos tanács tagjelölt közül választhattunk" - írják állásfoglalásukban a szabad demokrata fiatalok, akik a felmerült visszáságokat teljes körű tisztújítással feledtetnék a liberálisok választóival.

Az Új Generáció szerint a párt központi apparátusának a befizetett tagdíjak alapján kellene megállapítania, hogy hány küldött vehet részt a tanácskozáson. Szorgalmazzák, hogy a tisztújítás előtt a jószolgálati és etikai bizottságnak le kellene zárnia a folyamatban lévő vizsgálatokat, különös tekintettel a baranyai beléptetésekre és kizárásokra.

A visszaélések elkerülésére a választási törvény eljárását javasolják alkalmazni, vagyis a szavazáshoz a küldöttnek igazolnia kellene személyazonosságát, illetve a küldötté választást is dokumentálni kellene. A javaslat szerint a szavazatszámláló bizottságokba az elnökjelöltek 10-10, az ügyvivőjelöltek 1-1 tagot delegálhatnának. A dokumentumot az SZDSZ Új Generáció a párt múlt csütörtöki üt ülésére készítette, ám a pártvezetés akkor nem fogadta el az ifjak javaslatát, esély mutatkozik ugyanakkor arra, hogy az anyagot keddi ülésén megtárgyalja a párt összevont frakció és üt ülése.