Viola
-5 °C
-2 °C

Áremelésekkel és pontrendszerrel vár az új évezred

2000.12.31. 16:02
Az új évezred új törvényeket rejt, melyekben bevezetik az autósok büntető-pontrendszerét is. Fél évre vonhatják be annak a jogosítványát, aki szabálytalanságai miatt eléri a kritikus tizennyolc pontot. A következő év még áram és gáz-ár emelésekkel, és zárjegyes borosüvegekkel is szolgál. Módosítják a Büntetőtörvénykönyvet: aki ellenszegül egy rendezvényen - például focimeccsen - a rendezőknek, azt két év szabadságvesztésre is ítélhetik.
Az új év első napján lép hatályba a minimálbér emeléséről szóló kormányrendelet, melynek értelmében a legkisebb munkabér negyvenezer forintra emelkedik.

A minimálbérrel együtt az árak is emelkednek: januárban hat százalékos villamosenergia, júliusban tizenkét százalékos gáz-ár emelésére kell számítani. A támogatott gyógyszerek árai várhatóan január közepén emelkednek. A kormány és gyógyszergyártók között kötött megállapodás szerint ez 2001-ben legfeljebb 4,2 százalék lehet.

18 pont: félévre ugrik a jogsi

Fél évre is bevonhatják annak a vezetőnek a jogosítványát, aki két éven belül tizennyolc büntetőpontot gyűjt össze. Bűncselekmény gondatlan elkövetése esetén 4, bűncselekmény szándékos elkövetésénél 7, míg szabálysértésnél 1 ponttal ,,jutalmazzák" a pénzbüntetés mellett az autósokat.

Ha a pontok száma eléri a tizennégyet, akkor tájékoztatják a jogosítvány tulajdonosát az önkéntes utánképzésekről, amivel lehetőség van ennek csökkentésére. Így 14 pontig 9-el, míg 15-17 pont között 5-tel lehet csökkenteni "számlánkat". Erre azonban évente csak egyszer van lehetőség.

Akár le is csukhatják a focimeccsen randalírozókat

A fradi pirotechnikusainak előadása
A Büntetőtörvénykönyv módosítása szerint aki egy nyilvános rendezvény rendezőjének intézkedéseivel szemben erőszakkal, vagy fenyegetéssel ellenáll, az közérdekű munkával, pénzbüntetéssel, vagy két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Népszava információ szerint a jogszabály-módosítás szakszerűtlen és pontatlan. Kolláth György ügyvéd kifogásolja, hogy egy sportrendezvénynél nem lehet tudni, ki is a törvény szerinti rendező. Itt ugyanis elválik a szervező (például az MLSZ), és a rendező - mely az adott sportklub - fogalma. Erre azonban a törvény nincs tekintettel. Az sem világos, hogy a szurkolók túlzott bekiabálása, ,,verbális agressziója" fenyegetésnek minősül-e.

bor és pohár
Csak zárjeggyel
Zárjegy a borosüvegen

Csak zárjeggyel ellátott borospalackot és kannás bort, illetve hivatalos zárral ellátott boroshordót lehet az adóraktárakból beszerezni. A már megvásárolt készletre ez a szabály nem vonatkozik, de zárjegy nélküli bort csak 2001. június 30-ig hozhatnak forgalomba a kereskedők.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!