Zsuzsanna, Tiborc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Továbbra is háromhetenként ülésezik a parlament

2001.09.03. 20:06
Az ellenzék javaslatára újra szavazott a parlament az ülésezési rendről, ám a kormánypártok támogatásával nem sikerült megváltoztatni a szabályt. Míg az SZDSZ szerint az infláció tudatos alultervezésével keletkezett 250 milliárd forintos költségvetési többlet, addig az MDF elnöke úgy véli, az olajárak emelkedése okozta az állami bevételek emelkedését. A parlament őszi ülésszakának első napján durva vitába bonyolódott Rogán Antal fideszes és Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő.
Kuncze Gábor
A háromhetes ülésezési rendről szóló szavazás előtt Kuncze Gábor (SZDSZ) felszólalásában arra hívta fel a kormánypárti padsorokban ülők figyelmét, hogy ha ismét hozzájárulnak szavazataikkal a háromhetes parlamenti munkarend fenntartásához az azt jelenti: nem akarnak élni a végrehajtó hatalmon gyakorolható parlamenti ellenőrzés lehetőségével. Kuncze szerint azok a képviselők, akik az ülésezési rend megtartása mellett szavaznak, azokat nem érdekli, hogy miként "tapsoltak el" milliárdokat országimázsra, vagy hogy honnan keletkezett 250 milliárd forintos költségvetési többletbevétel. A szabad demokrata képviselő úgy vélekedett, hogy ez az összeg az infláció tudatos alultervezése miatt gyűlt össze. "De ha van több százmilliárdnyi többlet, akkor miért nem csökkentik az adókat?" - tette fel a kérdést Kuncze Gábor, azt is számonkérve, hogy miért nem kapták meg a nyugdíjasok azt a nyugdíjemelést, amit az előző ciklusban elfogadott jogszabály tett lehetővé számukra.

Dávid Ibolya
Dávid Ibolya igazságügy-miniszter válaszában felhívta a képviselő figyelmét, hogy a parlamenti ülésezési rend tárgyában tizedszer teszi fel ugyanazokat a kérdéseket. A tudatosan alultervezett infláció vádját az olajárak emelkedésével hárította el a tárcavezető, amely ha másként alakul, akkor szerinte a tervezett és valóra vált pénzromlás értéke közelebb lett volna egymáshoz.

Rogán Antal, Fidesz-alelnök napirend előtti felszólalásában azzal vádolta meg az SZDSZ-es Bauer Tamást és Eörsi Mátyást, hogy az előző ciklusban több tízmilliós állami megrendelést kapott az Eörsi vezette ügyvédi iroda, melynek munkatársa Bauer édesapja is. A fideszes politikus azt állította, az ÁPV Rt.-nek 400 ezer forintos havi átalányért és 35 ezer forintos óradíjért dolgozott az ügyvédi iroda, amelynek vezetője az akkor külügyi államtitkárként tevékenykedő Eörsi volt. Rogán szerint a megbízás elvesztése ösztönözheti a szabad demokrata politikusokat, hogy Orbán Viktor családját támadják.

Az elhangzottakra Bogár László MeH-államtitkár válaszolt és úgy vélte: a szociálliberális ellenzék azért próbálja folyton a korrupció gyanújába keverni a kormányt, mert épp egy ilyen botrány, a Tocsik-ügy kapcsán vesztették el a választásokat. Bauer Tamás személyes érintettség címén kapott szót a házelnöktől, és szemen szedett hazugságnak minősítette Rogán vádjait: Bauer szerint Eörsi államtitkárként nem folytatta ügyvédi praxisát, míg Bauer Miklós semmilyen állami megrendelést nem teljesített, így állami pénz nem vándorolt a zsebébe. Bauer az Orbán-bánya ügyéről úgy vélekedett: a miniszterelnök gyáva, hogy nem mer megjelenni egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

A parlament kormánypárti többsége megszavazta, hogy továbbra is három hetenként ülésezzen a törvényhozás. Nem vették viszont napirendre most sem az ellenzék által felállított nyolc vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslatot. A szocialisták és a szabad demokraták vizsgálóbizottság keretében tisztáznák többek között a miniszterelnöki felelősséget a Szabadi-ügyben, a kancellária által országimázsra költött milliárdok felhasználását, a Postabank konszolidációját, a Magyar Televízió gazdálkodásának törvényességét és a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztését.