Oszkár
20 °C
29 °C

Ülősztrájkba kezdtek a debreceni menekültek

2008.07.31. 15:31
A debreceni menekülttábor bejárata előtt mintegy nyolcvan menekült néma ülősztrájkkal tiltakozott csütörtökön az egy nappal korábbi rendőri fellépések és társaik őrizetbe vétele miatt.

Az ügy előzménye, hogy szerdán menekültek csoportjai többször is összeverekedtek a táborban. A késekkel, szúró- és ütőszerszámokkal felszerelt menekültek ellen a kivezényelt rendőri erők két ízben könnygázt is bevetettek, közölte Ambrus Vencel rendőr ezredes, megbízott hajdú-bihari főkapitány csütörtökön sajtótájékoztatón.

A táborba kirendelt kommandósok 16 kést, két ollót, 16 ütés céljára szolgáló fém- és farudat foglaltak le a szálláshelyekenm, tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a verekedések után mintegy 80 menekült a "sztrájk" és a "transzformátor" szavakat kiabálva indult meg a tábor bejárata felé, s arra lehetett következtetni, hogy tiltakozásul fel akarnak mászni az ott lévő átjátszó toronyba.

A felálló rendőri sorfal, amelyet elkezdtek dobálni, nem tudta megállítani a tömeget. Ezért a rendőrök, mint korábban az egyik tömegverekedés feloszlatásakor, ismét könnygázt használtak. A rendőrök szerdán 10 táborlakót állítottak elő, többeket csak azután, hogy sérüléseiket ellátták a helyi kórházban, s közülük kilencet őrizetbe vettek. A rendőrség kilenc őrizetes előzetes letartóztatását kezdeményezte csütörtökön.

A menekültek tiltakozásul a rendőri fellépés, illetve társaik őrizetbe vétele miatt csütörtökön ülősztrájkba kezdtek a menekülttábor bejárata előtt. A sztrájkolók száma folyamatosan változott, a legtöbben egyszerre mintegy 80-an vettek részt a megmozdulásban.

Az MTI tudósítója délután a helyszínen már csupán 5-6 demonstrálót látott, viszont jelentős rendőri jelenlétet tapasztalt. Egy járőrkocsi a tábor bejáratán kívül állt, négy pedig a táboron belül, ahol sok egyenruhás is várakozott.