Viola
-6 °C
-2 °C

Elutasították az ügyészségi szóvivő elleni feljelentést

2008.03.06. 13:22
Jogerősen is elutasította a Legfőbb Ügyészség a Fővárosi Főügyészség volt szóvivője elleni, mentő körülmény elhallgatása miatt tett feljelentést. A szóvivő 2007 őszén egy rendőrök ellen folyó túlkapási ügyben azt mondta: nem azok ülnek a vádlottak padján, akiknek kellene és tudja, kik a valódi bűnösök.

A Legfőbb Ügyészség helyben hagyta a Központi Nyomozó Főügyészség korábbi, ugyanilyen tartalmú döntését. Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő hangsúlyozta: mentő körülmény elhallgatását olyan tényre, amelyről az eljárás alá vont tud, nem lehet elkövetni.

Varga Gergely ügyész az Indexen január közepén nyilvánosságra hozott hangfelvétel tanúsága szerint egy tavaly szeptemberi, a rendőrök ellen folyó büntetőügy tárgyalása kapcsán rendőröktől szerzett információkra hivatkozva azt állította: tudja, kik a valódi elkövetők, de nem ők ülnek a vádlottak padján.


Hallgassa meg a hangfelvételeket!

Az azóta már beosztásából felmentett ügyészségi szóvívó ellen négy feljelentés érkezett, ezeket a Központi Nyomozó Főügyészség korábban elutasította. A döntés ellen az egyik feljelentő panasszal élt, ezt bírálta el most a Legfőbb Ügyészség. Álláaspontja szerint a Központi Nyomozó Főügyészség a hangfelvételt mellőzve, a Varga Gergely által megfenyegetett sértettek és a többi szemtanú meghallgatása nélkül, kizárólag a bennfentes ügyész "igazoló jelentése" alapján utasította el a feljelentéseket.

Varga Gergely a hangfelvétel tavaly őszi készítésekor még nem volt a Fővárosi Főügyészség szóvivője, a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után pár nappal, január 21-én pedig fegyelmi eljárást indított ellene a fővárosi főügyész, és ezzel egyidejűleg felfüggesztette szóvivői beosztásából.

A volt szóvivőt a fegyelmi eljárás lezárultával megrovásban részesítették és visszahelyezték korábbi munkahelyére, a X-XVII. kerületi ügyészségre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!