Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Geszti és Várhegyi lóra teszi az önkormányzatokat

2007.05.03. 13:52
A Hősök tere körül vágtázva mérkőznek meg a városok, kerületek és megyék szeptemberben. Politikai konszenzus alakult ki Geszti Péter huszáros, lovaglós ötlete körül.

Négymillió forint plusz áfa nevezési díj ellenében indulhat bármelyik magyar város vagy megye szeptember 22-én, a Hősök terén a Nemzeti Vágta névre keresztelt össznépi derbin, tudtuk meg. Az önkormányzatok a pénz ellenében saját lóval és lovassal szállhatnak be az egész naposra tervezett versenybe.

Az olaszországi Sienában hagyományosan megrendezett városi lovasversenyhez hasonló tervvel Geszti Péter áll elő. Szeptember 22-re, a magyar városok ünnepére lóversenypályává alakítják át a Hősök terét. A derbire több száz nevezőt várnak. A résztvevőknek többfordulós, kieséses rendszerben kell eljutniuk az esti döntőfutamig, ahol a delegált zsokék sorsolt lovakon küzdenek majd meg a 30 milliós fődíjért. A Nemzeti Vágta futamonként kétkörös lóversenyével egy időben a városligeti műjégpálya Városok Falujává alakul, itt az induló városok saját standjaikon reklámozhatják magukat és turisztikai nevezetességeiket.

Az egykor az SZDSZ kampányában besegítő ötletember tervéhez a Fidesz egykori pártigazgatója, Várhegyi Attila társult, ő a projekt szervezési igazgatója. A nagy költségvetésű Nemzeti Vágtára néhány napja a fővárosi közgyűlés is rábólintott. Információink szerint a Fidesz is csak azt kifogásolta, hogy a lovas események a téren, és nem a Városligetben lesznek.