Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Eladósodott a Torgyán család

2001.04.23. 10:16
Az idei vagyonnyilatkozatokból kiderül, hogy immár egy Volkswagent is hajt a miniszterelnök, számlái pedig igen megduzzadtak két év alatt: összesen 8 millió forint 300 ezer forint van bankbetétjein. A legnagyobb közérdeklődésre számot tartó Torgyán-nyilatkozatokból kiderül: a kisgazda pártelnök és neje 65 millió forint hitelt vett fel a már 75 százalékban kész Tállya utcai villa építésére, amihez jelentős adományokkal járul hozzá Torgyán nővére is.
Orbán Viktor legújabb bevallásában az ingatlan kategóriájában továbbra is egy 136 négyzetméteres V. kerületi lakás fele része szerepel. A miniszterelnöknek immár van autója is: egy "Volkswagen 1.4-est" vallott be. A nyilatkozatban megemlíti, hogy 1998. december 22-én berendezte dolgozószobáját, ajándékokat viszont nem vallott be a kormányfő. Az 1998-as kétmilliós egyéb ingósággal szemben Orbánnak van egy 2,5 milliós, egy 4,2 millió forintos és 1,28 milliós bankbetétje, valamint egy 700 schillinges és egy 1165 dolláros devizabetétje is. A nyilatkozatból kiderül az is, hogy Orbán Viktor foglalkozása miniszterelnök, amit éppen nem szüneteltet.

Torgyán József
65 millió forint hitelt vett fel a már 75 százalékban kész Tállyai utcai villa építésére

Torgyánék 65 milliós tartozása

A legnagyobb közérdeklődésre számot tartó vagyonnyilatkozatokat minden bizonnyal a Torgyán házaspár töltötte ki. A Tállya utcai ház Cseh Mária nevén szerepel, ami 350 négyzetméter alapterületűként tüntettek fel, de az egy részek területét összeadva már 480 négyzetméteresnek tűnik. A pártelnök és a képviselő asszony is szerepelteti bevallásában az ötvenmilliós, magánszemélytől felvett és a 15 milliós OTP-kölcsönt.

A kisgazda pártelnök a lakóingatlanok között továbbra is az Endrődi utcai, 130 négyzetméteres társasházi lakás fele részét vallotta be, amihez 1977-ben jutott hozzá. Torgyán Józsefnek van két vitrinje, két-két fotelje és széke, amelyek egyaránt barokk stílusúak. Emellett bevallott hárommillió forint készpénzt, és a Tállya utcai villára ötvenmilliós magánszemélytől felvett kölcsönt, valamint 15 milliós tartozást az OTP-nek.

A nyilatkozat megjegyzés részéből kiderül az is, hogy a pártelnök lánytestvére jelentős adományokkal támogatja a házépítést, ennek összege azonban nem ismert.

Ajándéka van egy rakással Torgyán Józsefnek: öt váza, 48 ezer forint értékben, három faszobor, összesen 36 ezer forint értékben hét festmény, 290 ezer forint értékben, illetve öt kerámia, amelyek 108 ezer egyszáz forintot érnek. A pártelnök bevallotta az FKGP-től kapott mobiltelefont is.

Tállya utcai számmisztika: 3*160=350

Dr. Torgyánné Cseh Mária az Endrődi utcai 130 négyzetméteres társasházi lakás másik felét, valamint a Tállya utcai villát birtokolja. Utóbbi ház a bevallás szerint 350 négyzetméteres, ám részletezve már nagyobbnak mutatkozik: 160+160 négyzetméteres lakórésze van, emellett 160 négyzetméter pince, tároló és garázs is tartozik hozzá. A ház készültségi foka 75 százalékos. A Torgyán családban a feleség az ingatlanhalmozó, ugyanis a neve alatt szerepel a leányfalui, 235 négyszögölös üdülő is.

A kisgazda elnök felesége bevallásában is szerepel a Tállya utcai villa építkezését fedező ötvenmilliós magánszemélytől felvett kölcsön, valamint a 15 milliós tartozás az OTP-nek.

Cseh Mária is kapott az FKGP-től telefont, és ő is birtokosa a férje bevallásában ugyancsak szereplő vitrineknek, foteloknak, székeknek. Tulajdonában van több örökölt és vásárolt ékszer is.

Szabadi nem adta el a régi házat

Az agrártárca volt politikai államtitkára, Szabadi Béla már szerepelteti vagyonbevallásában a máriaremetei, Dutka Ákos utcai lakás felét. Az ikerház felének hasznos területe 268 négyzetméter. A kisgazda politikus idén március 14-én jutott az ingatlanhoz. Amikor házvásárlását a sajtó firtatni kezdte, Szabadi úgy nyilatkozott, hogy eladta Budafoki úti házát, és kölcsönt vett fel. Ennek ellenére aktuális bevallásában szerepelteti a XI. kerületi ház felét.

A ház mellett autót is cserélt a volt államtitkár: az 1998-ben bevallott Zsiguli és Opel helyett immár egy Volkswagen Ventót vezet Szabadi Béla. A kisgazda politikusnak tízmilliós bankbetétje van, devizabetétjein 2600 dollár, 740 német márka, 900 osztrák schilling és 200 angol font fial.

Szabó János, a legszegényebb kormánytag

Minden bizonnyal a legszegényebb miniszter lehet Szabó János, a honvédelmi tárca első embere. A kisgazda politikus háromévi kormányzás után is csak egy 50 négyzetméteres füzesabonyi öröklakás egynegyedét mondhatja magáénak.

A Fidesz élére készülő oktatási miniszter, Pokorni Zoltán egy 135 négyzetméteres, II. kerületi családi ház felét vallotta be. Emellett könyvgyűjteményéről és 4 millió forint adósságról számol be vagyonnyilatkozatában.

Rapcsák: nagy ház, sok adósság

Nagy ember nagy ház - vallhatja Rapcsák András, Hódmezővásárhely polgármestere. A városvezető-honatya egy 1986-ban vásárolt 380 négyzetméteres lakóházat vallott be, amelyet két éve bővített ki. A házhoz 1021 négyzetméteres telek is tartozik. Az alföldi város első emberének bankszámláján 27 millió forint nyugszik, ez azonban tartozás fedezeteként van lekötve a Citibanknál. Rapcsák adóssága a Postabanknál 14 millióra rúg. Polgármesteri fizetése havi 390 ezer forint, a Csongrád megyei közgyűlés tagjaként havi 91 ezer forint juttatásban részesül.