Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Vagyonnyilatkozati eljárás indul Orbán ellen

2006.02.02. 14:47
Nem tudta értelmezni Géczi József Alajos a mentelmi bizottság elnöke, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök bevallásában szereplő ingatlanának 61 négyzetméteres padlástere lakótérnek minősül-e, avagy sem, ezért vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a Fidesz elnökével szemben. Géczi a jövő szerdai ülésre elhívta Orbán Viktort.

Vagyonnyilatkozati eljárás megindítását rendelte el Orbán Viktorral szemben csütörtökön Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság elnöke. Géczi József Alajos az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatja: az ügyet a mentelmi bizottság elé terjeszti, a testület zárt ülését jövő szerdán 10 órára hívja össze, amelyre meghívja Orbán Viktort is.

Gyarapodó vagyon

Gyurcsánynak is nyilatkoznia kell

Nyilatkozattételre kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is a vele szemben indult vagyonnyilatkozati kezdeményezéssel kapcsolatban Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság elnöke. A kormányfőnek öt napon belül nyilatkoznia kell, megalapozottnak tartja-e az ellene benyújtott beadványt, illetve akar-e javítani vagyonnyilatkozatán.

A miniszterelnökkel szemben Varga Domokos György, a gondola.hu internetes portál főmunkatársa kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást. Az újságíró szerint Gyurcsány Ferenc tavaly március 24-én benyújtott vagyonnyilatkozatában nincs feltüntetve a Budapest, II. Szemlőhegy u. 42. szám alatti ingatlan ízingszerződéséből fakadó jogosultság.

Ha a kormányfő a mentelmi bizottság elnökének felkérésére kijavítja a vitatott részt, vagy ha a kezdeményezés nyilvánvalóan alaptalan, illetve ha a kifogásolt részt nem jelölte meg egyértelműen a megszabott határidőig a kezdeményező, nem indul eljárás. Mentelmi bizottsági eljárás indul azonban akkor, ha a miniszterelnök vitatja a kezdeményezésben foglaltakat, vagy nem tesz eleget a bizottsági elnök felkérésének.

A mentelmi bizottság elnöke közleményében úgy fogalmaz: "az Orbán Viktor és házastársa vagyonával kapcsolatos nyilatkozatokból és közlésekből megállapítható, hogy Orbán Viktor vagyona a budai villa jelzett növekedése alapján jelentősen gyarapodott".

"A törvény kizárja, hogy az elnök határozzon arról, hogy ez a növekedés lakótérnek minősül-e, valamint hogy Orbán Viktor és házastársa jövedelméből alátámasztható-e ez a gyarapodás" - írta Géczi József Alajos. "A bizottság elnökeként nem tudok mit kezdeni a padlástér fogalmával, része-e ez a lakótérnek vagy sem" - tette hozzá.

Orbán Viktor a kedden nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatában gyakorlatilag Géczi József Alajosnak üzenve írta le a szabadsághegyi lakással kapcsolatos közlendőjét. Orbán szerint a tulajdoni lap szerint 82+101 négyzetméteres a ház, de jövő nyárig ideiglenes használatbavételi engedély alaján használják a lakást, amely szerint már 211 négyzetméteres lakótérrel, 61 négyzetmérteres padlással és 21 négyzetméteres pincével rendelkezik.

Géczi József Alajos közleménye szerint Orbán Viktor kérése ellenére nem segítette az elnöki mérlegelést sem az építési engedély, sem az ideiglenes használatbavételi engedély rendelkezésre bocsátásával, így ezeknek bemutatására a Fidesz elnökét, országgyűlési képviselőt már csak a mentelmi bizottság tudja felkérni. Korábban ugyanis a testületi vezető kérte a lakóház alaprajzát, illetve az Orbán-bizottság is megpróbálta megszerezni a papírokat. A vizsgálóbizottsági meghallgatását követően Orbán Viktor az építési engedély szöveges indokolását tette közzé internetes oldalán, az alaprajzokat azonban nem.

A Stop kezdeményezett eljárást Orbán ellen

A történtek előzménye, hogy Déri Balázs, a stop.hu főszerkesztője január elején kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást Orbán Viktor 2001 és 2005 között benyújtott vagyonnyilatkozatainak a képviselői jövedelemre vonatkozó pontjainak a kiegészítése, valamint a Budapest, XII. kerület, Cinege úti ingatlan tényleges alapterületének ellenőrzése ügyében. A Népszabadság ugyanis azt állította, Orbán felújított és bővített ingatlanja lényegesen nagyobb annál, mint ami a volt miniszterelnök vagyonbevallásában szerepel.

Géczi József Alajos közleménye szerint a vagyonnyilatkozati kezdeményezés áttanulmányozását követően a mérlegelési körből kizárta a kezdeményezés 2002. július előtti megállapításit. Géczi emlékeztet arra, hogy január 10-én levélben hívta fel nyilatkozattételre Orbán Viktort a kezdeményezéssel kapcsolatban, amelyben kérte a képviselőt, hogy a parlamenti vizsgálóbizottsági eljárás során többször hivatkozott építési engedélyt bocsássa rendelkezésére.

Orbán Viktor január 16-i válaszában kifejtette, hogy az építkezésre, felújításra, bővítésre vonatkozó adatokat 2007. júliusáig, a befejezés határidejéig nem köteles feltüntetni. Ugyanott jelezte, hogy a felújítási és bővítési munkálatok lényegében 2005 végére befejeződtek, és rendelkezik ideiglenes használatba vételi engedéllyel, az építési engedélyről pedig nem nyilatkozott - írta az elnök.

Orbán még nem reagálét

Hozzátette: Orbán Viktor utalt arra, hogy a 2006. január 31-ig benyújtandó vagyonnyilatkozatban rögzíteni fogja majd mind a földhivatali nyilvántartásban rögzített, mind a felújítás szerinti állapotot. Az elnök ezért január 19-én az eljárást a nyilatkozat beérkezéséig felfüggesztette, majd annak tanulmányozását követően döntött a vagyonnyilatkozati eljárás megindításáról. Orbán Viktor még nem reagált a bizottsági elnöki döntésre, így nem tudható, a volt kormányfő például elmegy-e a testület szerdai ülésére.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy reagált a döntésre: a szocialisták - a kudarcba fulladt Orbán-bizottság után - folytatják a Fidesz elnöke elleni lejárató kampányukat, ennek jegyében a mentelmi bizottság MSZP-s elnöke "politikai megrendelésre" döntött a vagyonnyilatkozati eljárás megindításról.

A Fidesz törvénysértést feltételez

Az ellenzéki politikus szerint a döntéssel Géczi József Alajos "többszörösen megsértette a képviselők jogállásáról szóló törvényt". Mint mondta, a vagyonnyilatkozati eljárás a törvény szerint ugyanis annak megállapítására irányulhat, hogy valósak-e a nyilatkozatban foglalt adatok, ugyanakkor sem a beadványtevő, sem a mentelmi bizottság elnöke nem vonta kétségbe Orbán Viktor vagyonnyilatkozatának valóságtartalmát. Hozzátette: az eljárásban így nem vizsgálható az építési engedély kérdése sem.

Répássy Róbert kérdésre válaszolva kifejtette: amennyiben a bizottság elnöke a Gyurcsány Ferenccel szemben kezdeményezett ügyben is elindítja a vagyonnyilatkozati eljárást, annak csak az lesz a magyarázata, hogy "fügefalevélként" szolgáljon az Orbán Viktor elleni lejárató kampánnyal szemben.

Megjegyezte: "árulkodó", hogy vagyonnyilatkozati eljárást országgyűlési képviselővel szemben még sosem indított Géczi József Alajos, csupán most először tartotta fontosnak, hogy ezt megtegye.