2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia 0
Anglia 1

Informatikai tanácsadók vagy informális segítők?

2000.04.14. 07:34
A kormányzat szándéka szerint az informatikai ügyeket - amelyeket jelenleg több minisztériumnál és országos szervnél intéznek - egységes irányítás alá helyezi. A kormánybiztos kinevezése nem csak összehangolná a rendkívül szerteágazó, és gyakran egymást kioltó kezdeményezéseket, de ,,legalizálná" a jelenleg működő, nem nyilvános tanácsadó rendszert. Az Index keddi cikkében (Vahl Tamás lesz az informatikai kormánybiztos?) megnevezett - fideszes - ,,tanácsadók" mindenesetre cáfolják, hogy valóban tanácsadók volnának, egyikük szerint rajtuk kívül sokkal többen segítik informálisan a MEH munkáját.

Az Index szerdán hírül adta, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban (MEH) a kancelláriaminiszter mellett tanácsadó testület alakul. Információnk szerint a grémiumban helyet kapna Kalmár István, az APEH informatikai elnökhelyettese, aki egy éve a miniszterelnök informatikai főtanácsadója és tagja a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium elektronikus aláírás munkacsoportjának is.

A tanácsadói testületnek tagja lehet Fröhlich Péter, a Fővárosi Közgyűlés informatikai bizottságának tagja, fideszes fővárosi önkormányzati képviselő is. Fröhlich tavaly a szintén fideszes Fried Miklós fővárosi informatikai bizottsági elnökkel kezdeményezett közösen konferenciát a 2000. évvel kapcsolatos dátumváltási problémáról. (Fried Miklós egyébként nemrégiben hívta fel a Főpolgármesteri Hivatal figyelmét arra, hogy az FKF Rt. és az ELMŰ Rt. között létrejött egy megállapodás, amely érintheti a fővárosi tulajdonú föld alatti vezetékhálózat és csőrendszer távközlési hasznosítását. Demszky Gábor főpolgármester e levél után hívta össze az önkormányzat rendkívüli közgyűlését.)

Ugyancsak részt venne a munkában Felső Gábor, a Vivendi magyarországi telefoncégének egyik vezetője, a Fidesz XII. kerületi elnöke és Czinege László, a Hewlett-Packard (HP) Magyarország személyi számítógépek eladásáért felelős termékmenedzsere, aki nem képviselőként a XII. kerületi önkormányzat fideszes bizottsági tagja.

Czinege László az Indexnek azt nyilatkozta, hogy szó sincs hivatalos tanácsadó testületről, bár őt személyesen néhány alkalommal már megkérdezték informatikai szakmai ügyekben, de rajta és az említett személyeken kívül sokkal többen segítik informálisan a MEH munkáját, s őket sem lehet hivatalos tanácsadóknak nevezni.

Czinege hangsúlyozta, hogy az informális megbeszéléseken stratégiai kérdések hangzottak el, hogy miként kell a kormányzatnak az informatikához hozzáállnia, és semmilyen konkrét államigazgatási, illetve állami céget érintő informatikai projekt, így a központosított közbeszerzés sem került szóba. (A HP tavaly - számos más nagy PC-gyártó és forgalmazó mellett - megnyerte a Miniszterelnökség Közbeszerzési Igazgatóságának 2000. évvel kapcsolatos pályázatát.) Egyébként a közbeszerzési pályázat az előző kormány eljárásához képest némi előrelépést jelent, hiszen akkor egyetlen győztest hirdettek ki a pályázatokon, így az intézményeknek nem volt választási lehetőségük.