Horváth Balázs: Mi voltunk a ’vakondok’

2005.06.08. 07:39
A Nemzeti Fórum egyik képviselője, Horváth Balázs azt állítja, őt is megkeresték az MSZP-től és csak taktikai okokból játszottak „vakondot”, hogy megvezessék a szocialistákat. A politikus feltett szándéka, hogy erről soha nem fog többet beszélni.

Horváth Balázst is megkeresték az MSZP-től, hogy szavazatát Szili Katalinhoz csalják – ezt maga a képviselő mondta szerda reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A képviselő többet nem volt hajlandó elárulni, és mint mondta, erről soha nem is fog beszélni.


Horváth Balázs és Orbán Viktor kedd délután a parlament folyosóján: megtudták a haramdik forduló végeredményét

Horváth többek közt ezzel magyarázta, hogy hét társával együtt úgy döntött, a második fordulóban megmutatják szavazólapjukat. Egyben határozottan visszautasította Dávid Ibolya vádját, hogy a második fordulóban tőlük került volna át szavazat a szocialista elnökjelölthöz, és mint mondta, biztos benne, hogy a fórumosoktól szivárgott át a voks.

Taktikai vakondok

Horváth arról is beszélt, hogy az első fordulóban taktikai megfontolásból tőlük került ki a három "vakond", a cél ugyanis az volt, hogy megvezessék a szocialistákat.

A Fidesz nélküli első szavazás után Áder János, a Fidesz frakcióvezetője nevezte vakondoknak azokat a nem baloldali képviselőket, akik titokban Szili Katalint támogatták. Áder hétfőn egy sajtótájékoztatón gyanúsította meg a kisebb ellenzéki parlamenti csoportokat: azt mondta, hogy vagy az MDF, vagy a Nemzeti Fórum képviselői adták le azt a három szavazatot, amelly Mécs Imre és Balogh Gyula voksai mellett 183-ra emelkedett Szili támogatottsága.

A harmadikat is megörökítették

A Nemzeti Fórum több tagja az Index kérdésére azt mondta, nekik nem volt tudomásuk arról, hogy bárki taktikai okokból átszavazott volna Szilire az első fordulóban. Az ex-MDF képviselők azt állították: ha volt ilyen, akkor azt előttük is titokban tartották. Kiderült viszont, hogy a második fordulót megzavaró szavazatbemutatás után a nyolc tagú csoport "biztonsági okokból megörökítette" a haramdik fordulóban leadott szavazatait is.

Arról, hogy Horváthék a Fidesz tudtával taktikáztak-e szavazataikkal, egyelőre nem sikerült információt szerezni a nagyobbik ellenzéki párt parlamenti frakciójából.  • Tippek
  • Személyi kölcsön