Laura, Alida
16 °C
32 °C

Valkón és Szentgálon is épülhet hulladéklerakó

2003.12.07. 22:12
Valkón megépülhet a Pest megyei regionális hulladéklerakó - döntött a település helyi népszavazáson a beruházás mellet. A lerakóra korábban már öt település mondott nemet. A szavazóurnák elé járuló 897 választó közül 648-an mondtak igent a lerakóra. Ugyancsak zöldutat kapott a szentgáli hulladéklerakó megépítése, itt a balatoni régió szemetét fogják elhelyezni.
Eredményes volt a regionális szemétlerakó megépítéséről tartott népszavazás Valkón: a 2.300 lakosú település 1.750 szavazásra jogosult polgára közül 897-en adták le voksukat - tájékoztatta az MTI-t Juhász Mihályné jegyző. A jegyző közlése szerint 658-an mondtak igent a hulladéklerakó építésére, így a beruházás megvalósulhat.

Az Északkelet-Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás 99 település számára kíván hulladéklerakót építeni a térségben, ám a tároló megépítését eddig öt település - Kosd, Püspökszilágy, Sződ, Kartal és Keszeg - utasította el.

Az Ökoszociális Mozgalom nevű szervezet Valkón is tiltakozó kampányt folytatott a lerakó megépítésének terve ellen, ám a falu képviselőtestülete pártolta a 6,6 milliárdos beruházást. Molnár Szabó László polgármester ezt éppen környezetvédelmi szempontokkal indokolta, ugyanis Valkó egy év múlva betelő jelenlegi szeméttelepe korszerűtlen, súlyosan szennyezi a környezetet, ráadásul csupán néhány száz méterre van a község óvodájától.

Az új, európai uniós normák szerint tervezett hulladéklerakó egy olyan 200 hektáros területen épülne meg, amely alkalmatlan mezőgazdasági hasznosításra és a környezet károsítása nélkül tárolná a kommunális hulladékot - mondta a polgármester. A beruházást az Európai Unió 3,3 milliárd forinttal támogatja, de ez az összeg elveszett volna, ha december végéig nem találnak helyet a hulladéklerakó számára. A népszavazás nyomán a 6,6 milliárdos költségű beruházás megvalósulhat Valkón.

Érvényes és eredményes volt a vasárnapi szentgáli népszavazás: a 2.203 választásra jogosult közül 1.305-en mentek el szavazni, 728-an voksoltak igennel a hulladéklerakó megépítésére - tájékoztatta az MTI-t Hegyi Bálint, a helyi választási bizottság elnökhelyettese. Közlése szerint 556-an foglaltak állást a beruházás megvalósítása ellen, 21 szavazat érvénytelen volt. A választási részvétel 59,2 százalékos volt, az érvényes szavazatok 56,7 százaléka igen, 43,3 százaléka pedig nem választ tartalmazott.

2006-ig megépülhet a szemétlerakó

A Veszprém megyei község határában így 2006 végéig megépülhet - 6,5 milliárd forintos költséggel - az észak-balatoni regionális hulladéklerakó. A regionális hulladéklerakó-rendszer kiépítésére 172 település társult. A költségek 50 százalékát az Európai Unió ISPA-pályázatán kívánják elnyerni, 40 százalékát a magyar kormány állja, míg 650 milliót az érintett önkormányzatok adnak össze. A konzorciumba tömörült települések gesztora Veszprém önkormányzata. Hartmann Ferenc, Veszprém alpolgármestere a népszavazás eredményének ismeretében az MTI-nek elmondta: a konzorcium a szentgáliaknak tett ígéreteit maradéktalanul betartja.

"Bölcs döntés

Hozzátette: az engedélyeztetési eljárások után a tendert még 2004-ben kiírják, s 2005-ben megkezdődhet a beruházás. Az alpolgármester közlése szerint a vasárnapi szentgáli népszavazás 400 ezer forintos költségét Veszprém önkormányzata finanszírozza. Ezen kívül a konzorcium egyszeri, 63 millió forintos támogatást juttat Szentgálnak, hogy az önkormányzat pályázni tudjon 600 millió forintos címzett támogatásra a régóta tervezett új iskola építéséhez. Gombásné Légrádi Irén, Szentgál polgármestere úgy értékelte, hogy a falu polgárai bölcsen döntöttek.

Tájékoztatása szerint a környezetbarát hulladéklerakó létesítése révén 30 millió forintos iparűzési adóhoz jut évente a 2900 lakosú Szentgál, valamint 20 új munkahely is létesül, és 50 százalékkal csökken majd a településen a szemétszállítási díj.